Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozdíl mezi Čechy a Němci

Za pár dní budeme mít svátky vánoční. Dokonce napadlo i trochu sněhu a matička Praha je pocukrovaná jako vánoční cukroví, černošští naháněči z Václaváku do tamních hampejzů jsou jako čokoládové postavičky z vánoční kolekce 

a nad tím vším se rozlévá světlo vůkol a nálada láká člověka k rozjímání. Inu, to ticho kdy kroky tlumí sníh je prostě kouzelné.

Tedy ani já nebudu stát stranou ticha a začínám rozjímat a psát, neboť mám nyní duši dárnou a náladu povznesenou nad domorodými záležitostmi. Tudíž si dovolím napsat takové to zamyšlení o rozdílech mezi dvěma národy v Evropě nejbližšími a nejbratrštějšími, tedy o rozdílech mezi námi a Němci.

Jakkoli se ti právě milý produkte nacionalisticko obrozenecko komunistického školství nepochybně zdá, že chlap se právě zbláznil, když tebe, který jsi přece u všech Jirásků a Alšů ztepilý blond Slovan úpící pod odvěkým krvežíznivým nepřítelem Germánem a dává tě s ním do přátelského vztahu, nic není pravdivější.

Neboť naše země, nyní hospodářský apendix Spolkové republiky Německo dokonale těží z této odvěké spřízněnosti a dnes kdy užíváme toho, že padly nesmyslné hranice vytvořené po roce 1918 se těšíme nejnižší nezaměstnanosti a největšímu národnímu rozkvětu v dějinách, spojeného s raketovým růstem platů, zaměstnaneckých benefitů, dnů dovolené navíc a jiných projevů zaměstnavatelské kultury, které sem především z Německa přišly v době velmi nedávné.

A tak si můžeme dovolit svými volebními hlasy zaměstnávat i taková individua jakým je momentální předseda vlády a jeho stroj s komunisticko fašistickými kolečky v hlasovacích převodech, protože jejich vliv na ekonomiku naší země je nulový a všechno důležité se tvoří mimo dosah těchto pomatenců i když vás budou přesvědčovat o opaku.

Naštěstí, protože naprosto drtivá průmyslová a obchodní bilance naší země se odehrává mezi německými a českými firmami zaměstnávajícími miliony lidí a politická scéna složená z náboženských sekt vlastněných asijskými majiteli, euroskeptiků, rusofilních a čínofilních bláznů na ni nemá ani marginální vliv.   

Ale ani v historii tomu nebylo jinak. Naše země je totiž součástí západní Evropy a tudíž jejím základním stavebním kamenem od roku 864, kdy se skrze Velkou Moravu stala součástí karolinské říše a již tehdy byl jejím nejbližším partnerem její západní soused.

A stejně jako dnes i tehdy bylo Německo tím, skrze koho k nám přicházel technologický, sociální a kulturní pokrok, neboť s osadníky pozvanými středověkými českými panovníky do pohraničních hor přicházely nové způsoby zpracování přírodního bohatství, zemědělství a způsobu života.

Stačí také pohlédnout na již zmíněnou Prahu, klenot multikulturní středověké Evropy s její Svatovítskou katedrálou jejímž předním stavitelem byl Němec Peter Parler, později bůhvíproč přivlastněný jako Parléř, jež se tyčí jakožto svědek mých slov nad českou obilnou pánví.

I když nejoblíbenější město Karla IV., nebyla Praha ale Norimberk, kde se zdržoval nejčastěji, což na její kráse ovšem nic neubírá, pouze stírá něco pelu na pohádkách a báchorkách jimiž je domorodec indoktrinován od kolébky do hrobu.

Ostatně nejlépe je zajet si třeba do Ruska a poté do Bavorska, aby bylo zřejmé kde máme své nejbližší příbuzné a kulturní kořeny. Mezi něž patří jak dechovka, tak pivo a šnaps a pečená kolena a mentalita rovněž. Což platí o stejně identickém selhání pokud o totalitní režimy jde protože jsme si je dobrovolně zvolili téměř totožnými procenty se stejně tragickými důsledky.

Ale abychom se vrátili k tomu o čem píšu v názvu článku. Tedy nikoliv k tomu, co nás s Němci spojuje, ale k tomu co nás rozděluje a k čemu vám tedy musím říci jednu krátkou story.

Jistě všichni znáte eBay, tedy internetovou aukční aplikaci kde seženete téměř vše. A tam jsem bratru asi před deseti lety i já sehnal, co jsem potřeboval a shodou okolností to bylo v Paderbornu. Tedy v Německu. Prodávající poté, co zjistil, že jsem z Česka nejdříve lehce znejistěl, čemuž se nedivím, ale nakonec jsme se dohodli, že já mu zašlu nejdříve peníze a on mi, poté co mu částka dorazí domů zase kýžený předmět.     

A to včetně částky za dopravu, tedy poštovného.

I aj stalo se. Do Německa odešly v obálce mé lóve a do vlasti dle vyjádření prodávajícího po jejich doručení vyrazil balík s předmětem. I jaké však bylo mé překvapení, když mi téměř vzápětí po tomto sdělení do mailu přišla zpráva, že prodávající Němec nakonec – vzhledem ke své vrozené spořivosti, kterou máme také totožnou – sehnal poštovní službu o dvě eura a nějaký ten cent lacinější než byla jeho původní kalkulace i pídil se potom, zda mi má onu částku poukázat na mé bankovní konto.

Čehož jsem se upřímně vyděsil, neboť by mne taková transakce téměř zruinovala protože za mezinárodní převod – a to dodnes – bych byl českou bankou exemplárně potrestán astronomickou částkou a tudíž také i za německou poctivost.

Tedy kýho šlaka, ďas aby spral neznámého skopčáka z Teutoburského lesa! Ale nakonec jsem nalezl řešení a zvolil stejnou cestu platby jako předtím a z Německa mi za pár dní přišla obálka s dvěma eury a nějakým tím centem k tomu.

A zde máš milý čtenáři popis toho, co nás bohužel ještě doposud dělí od Němců a co je zároveň příčinou toho, že Německo, ale nejen Německo je úspěšnou, bohatou, hezkou, čistou a upravenou zemí s příjemnými lidmi, kde člověk nemusí marnit devadesát procent času, energie a myšlenek na něco tak základního a samozřejmého jako je to, že nebude okraden, obelhán, odkloněn či vytunelován.

A to prosím na všech úrovních, co jich moderní stát má.

Občas se mi zdá, že snad ta nejpříznačnější analogie – byť je zajisté velmi přitažená za vlasy - pro naše odmítání německé slušnosti a civilizace je ta s „Palestinci.“

Ti také žijí v přímém kontaktu s mírumilovným, bohatým, demokratickým a krásným Izraelem a jejich odpovědí je naprosté odmítání toho, co by měli přijmout pokud chtějí žít jako skuteční lidé. Protože je onomu odmítání kdosi naučil. Už tak dávno, že sami nevědí kdo. 

A přitom stačí konečně nebát se nekrást.

Jenže bojíme se a krademe.

A přitom je to tak jednoduché.

Stačí začít u poštovného…

Tak hezké Vánoce.

 

 

Miroslav Václavek

Šumperk

 

 

 

 

Autor: Miroslav Václavek | úterý 19.12.2017 6:00 | karma článku: 36,56 | přečteno: 5771x
  • Další články autora

Miroslav Václavek

Rumunsko se nedá milovat nebo nenávidět, Rumunsko se dá jedině milovat, horami jak se dá

A protože je tady další krásný rumunský den, Mirek opět brzy vstává, to bude asi tím časem, který je tady o hodinu napřed a jde vypátrat tajemství těch ranních zvuků, které vypadají jako armádní rozcvička.

21.7.2023 v 17:00 | Karma: 16,08 | Přečteno: 364x | Diskuse| Cestování

Miroslav Václavek

Rumunsko se nedá milovat nebo nenávidět, Rumunsko se dá jedině milovat, horami pěšky

A je tady krásné rumunské ráno. A protože jsem ranní ptáče, které dál doskáče, jako myška jsem vyklouzl ven z chajdy a jdu si popovídat s krajinou.

20.7.2023 v 17:00 | Karma: 13,29 | Přečteno: 316x | Diskuse| Cestování

Miroslav Václavek

Rumunsko se nedá milovat nebo nenávidět, Rumunsko se dá jedině milovat, na kole horami

Je léto a nastalo tradiční stěhování evropských národů. Češi kočují po milionech do Chorvatska a do Polska, k nám zase míří miliony občanů jiných zemí a všechno se to navzájem mixuje jako v jednom obrovském šejkru, kterým potřásá

19.7.2023 v 17:00 | Karma: 16,26 | Přečteno: 377x | Diskuse| Cestování

Miroslav Václavek

Ruský svéráz národního převratu

"My víme, že lžou, Oni vědí, že lžou, Oni ví, že my víme, že lžou, My víme, že oni ví, že my víme, že lžou, Ale stejně lžou." Alexandr Solženicyn

29.6.2023 v 17:00 | Karma: 40,53 | Přečteno: 4160x | Diskuse| Politika

Miroslav Václavek

Jak alespoň na chvíli slepit rodinu dohromady a nejlépe v Bieszczadech

Jsme se svými bratry zcela atomizováni. Tedy rozdrobeni a roztříštěni, protože každý žijeme úplně někde jinde a to nejen pokud o mé bratry jde, ale vlastně o celou rodinu.

9.6.2023 v 17:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 336x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...