Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paroubková: před mateřským pudem zvítězil pud politický

Socialisté stáhli z kampaně neoblíbeného Jiřího Paroubka, jeho místo hned obsadila manželka Petra Paroubková. Je novou hvězdu. Jejím proslovům se na mítincích nejvíc tleská, na její podpis se stojí nejdelší fronta.

Sociální demokracie má novou hvězdu. Jejím proslovům se na mítincích nejvíc tleská, na její podpis se stojí nejdelší fronta, nejvíce lidí se s ní chce vyfotit. Šestatřicetiletá Petra Paroubková, manželka předsedy ČSSD, nejprve „jen“ emotivně fandila muži v debatách. Pak s ním objížděla mítinky, vydala knihu, psala oslavné články, shlížela s dcerou z billboardů a dokonce usilovala o účast v televizní diskusi.
Že ambiciózní ženu nesmírně baví politika, se ukázalo v dubnu na mítincích sociální demokracie. Jezdila na ně s kočárkem s půlročním miminkem uvnitř. Případní agresivní útočníci, kteří chtěli vyjádřit nesouhlas s Jiřím Paroubkem, hned zkrotli. Vrcholem byl mítink ČSSD v Teplicích, kde dokonce suplovala roli ochranky. S kočárkem se postavila mezi rozbouřený dav a opilcům zahradila cestu k manželovi. Jako by před mateřským pudem definitivně zvítězil pud politický.
A teď přišla nečekaná příležitost na novou roli první dámy ČSSD. Poté, co Lidový dům zjistil, že po masivní kampani je „přeparoubkováno“, a poněkud stáhl neoblíbeného šéfa strany. Jeho žena se hned ujala role vyjednavačky s případnými budoucími vládními partnery. V úterý na utajované schůzce s úsměvem přesvědčovala volebního manažera Věcí veřejných Víta Bártu, že její manžel není žádný „dinosaurus“, který by měl zmizet z politiky.
„Petra Paroubková je součástí kampaně ČSSD, to ano. Je součástí obrazu jejího muže. Ale naprosto vylučuji, že by se účastnila nějakých politických jednání. Setkání s panem Bártou bylo společenské,“ oponuje její mediální poradce Jaromír Soukup. Jiří Paroubek ani další předáci sociální demokracie včera nereagovali na dotaz, zda řadová členka strany nyní získala mandát vyjednavačky. Rostoucí role předsedovy manželky už delší dobu vadí hnutí Sociálnědemokratických žen.
Ty upozorňují na paradox, že ačkoliv ČSSD oficiálně prosazuje ženské kvóty v politice, sama se tak vůbec nechová. Například už přes rok sociální demokraté stále nemají chybějící pátou místopředsedkyni, kterou podle stanov strany musí být žena. „Zapojení paní Paroubkové do předvolební kampaně ČSSD je poněkud paradoxní. Je sice chvályhodné, když manželka podporuje svého muže politika, ale působí zvláštně, když s ním přijede na sjezd delegátů ČSSD, kde jsou jen skoro samí muži,“ zlobí se Jindřiška Maršová, předsedkyně Sociálnědemokratických žen.
Poslankyně Anna Čurdová je smířlivější a také světovější: „Hillary Clintonová také podporovala svého muže, on jí to pak oplatil, když sama kandidovala.“ Čurdová neupřesnila, zda tím míní, že Petra Paroubková také uvažuje o vlastní politické kariéře. Úplným opakem je Paroubkův hlavní soupeř, lídr ODS Petr Nečas. Ten naopak odmítá rady imagemakerů, aby svou manželku Radku více vtáhl do kampaně. Považuje to za narušování soukromí.
V minulosti už několik manželek pomáhalo v politickém boji. Livia Klausová na náměstí v roce 1997 četla emotivní dopis, když na jejího muže vnitrostraničtí oponenti spáchali „sarajevský atentát“. Pavla Topolánková zase projevem na kongresu ODS v roce 2002 pomáhala manželovi ke zvolení předsedou.
A vlastně i Jiří Paroubek si už jednou pozval manželku na pomoc. Svou první ženu Zuzanu, těsně před volbami 2006. Na veřejnost unikla policejní Kubiceho zpráva, jež lídra ČSSD očernila. Zuzana Paroubková v Kramářově vile musela číst z připraveného listu: „Znám Jirku tak dobře jako nikdo druhý. Je to přímý a férový muž, odvážný a lidský.“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Dolejší | čtvrtek 20.5.2010 12:02 | karma článku: 32,98 | přečteno: 2878x
  • Další články autora

Václav Dolejší

Dotaz do Bruselu: Dotace se čerpají, nebo tunelují?

Vypadá to jako úplná pitomost nebo námět nejnovějšího dílu pro seriál Jistě, pane ministře. Evropská unie, kvůli nepředstavitelným dluhům zmítaná krizí a po celém kontinentě shánějící každý cent, se na Česko velmi zlobí: Pomalu a málo utrácíte peníze na dotace, polepšete se, jinak...!

4.1.2012 v 10:39 | Karma: 9,61 | Přečteno: 820x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Co děláte, když berete půl milionu měsíčně jako základ

Na jaře 2004 začala televize Prima natáčet seriál Rodinná pouta. Do čela ČEZ zrovna nastoupil Martin Roman a začal vytvářet „Romanova pouta“ s lobisty a politiky. Ta se nikdy na rozdíl od seriálu nerozpadla ve Velmi křehké vztahy.

19.9.2011 v 17:30 | Karma: 25,28 | Přečteno: 1784x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Policejní gangsteři odhalováni ve velkém - proč tak najednou?

Poslední týdny máte pocit, že se něco muselo stát. Ze zpráv to vypadá, že nejčastějšími pachateli a hlavními gangstery v Česku jsou policisté. Proč?

9.8.2011 v 9:08 | Karma: 32,54 | Přečteno: 5669x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Petrovka, Štvanice, Svět... která památka shoří nebo spadne další?

Mohl by to být ojedinělý smutný příběh Petrovy boudy, kdyby podobných nebylo v posledních době nějak mnoho. Shořelo křídlo Průmyslového paláce, bagry zbouraly Štvanici, paláce Svět v Libni "opravují" sbíječky...

2.8.2011 v 11:33 | Karma: 19,86 | Přečteno: 1399x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Francouzská voda u odborů, pomoc vládě

O drahé značkové francouzské přírodní vodě Metzeral Cristaline u odborů a pocty vládě hodné tak Margaret Thatcherové.

14.6.2011 v 11:59 | Karma: 14,54 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Stehlíková se musí omluvit za výroky o Zemanově zdraví, rozhodl soud

28. května 2024  8:49,  aktualizováno  10:58

Aktualizujeme Soud rozhoduje o žalobě bývalého prezidenta Miloše Zemana na lékařku Džamilu Stehlíkovou kvůli...

Na Mladoboleslavsku spadl muž z lešení. Může mít zraněnou páteř, je v nemocnici

28. května 2024  10:49,  aktualizováno  10:55

V Dolním Bousově na Mladoboleslavsku spadl v úterý dopoledne člověk z lešení při budově, kde sídlí...

Stát dvakrát neústavně zkrátil platy soudců. Za letošek je dorovná

28. května 2024  8:39,  aktualizováno  10:52

Přímý přenos Ústavní soud v úterý dopoledne postupně vyhlásil tři nálezy o platech soudců. Proti restrikcím se v...

Rusko vyrábí munici do děl třikrát rychleji než Západ. A čtyřikrát levněji

28. května 2024  10:49

Konflikt na Ukrajině je především dělostřelecká válka a Kyjev v ní tahá za kratší konec. A v...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2436x
Narodil se v Českých Budějovicích, absolvoval Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity v Brně. V roce 1999 nastoupil do MF DNES, jihočeské redakce jako redaktor pro politiku a ekonomiku. V roce 2003 přestoupil do centrální redakce MF DNES v Praze, kde se dodnes věnuje hlavně politice. O dva roky později se stal politickým šéfreportérem a zástupcem vedoucího domácího oddělení.

Seznam rubrik