Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policejní gangsteři odhalováni ve velkém - proč tak najednou?

Poslední týdny máte pocit, že se něco muselo stát. Ze zpráv to vypadá, že nejčastějšími pachateli a hlavními gangstery v Česku jsou policisté.  Proč?

Ještě nedávno u policie platilo docela zvrácené pravidlo: pokud už to policistu nebavilo a chtěl posledních pár let před důchodem zvolnit, šel dělat na Inspekci ministra vnitra. Jako bylo a je mezi policisty nejprestižnějším snem každého dělat detektiva a vyšetřovatele vražd, opačně největší ostudou bylo jít dělat na inspekci.
Prostě přijmout tuto práci bylo donedávna ospravedlnitelné jen jako výměnek, placený odpočinek. Skoro žádná práce, pohodička od 7.00 do 15.00 hodin. Dovedete si představit, jak přísně asi policista po třiceti letech ve službě v roli inspektora kontroloval své bývalé kolegy. Navíc přece nebude vrtat do systému, v němž sám tolik let žil.
Odhalování trestné činnosti mezi policisty logicky vázlo. Jen sem tam něco, ale často šlo spíše o výsledek vyřizování účtů mezi znepřátelenými partami kriminalistů. Poslední týdny máte pocit, že se něco muselo stát. Ze zpráv to vypadá, že nejčastějšími pachateli a hlavními gangstery v Česku jsou policisté.

Byl zatčen přinejmenším šestičlenný policejní gang „elitních detektivů“ v Brně, který neskutečných třináct let vydíral podnikatele a bral milionové úplatky za zametání kauz.

V Praze zase pochytali osmnáct policistů, kteří si bokovkou přivydělávali u filmařů – v uniformách a v pracovní době jim odkláněli dopravu nebo uzavírali ulice, aby měli pěkné záběry.
No a ještě jednou uniformovaní zločinci z Brna – znovu se otevírá případ týmu vyšetřovatelů Delta, jehož svalnatí členové stejně jako v irácké věznici Abú Ghrajb mučili obviněné a pro vlastní pobavení si to natáčeli na video.
Co se stalo? Zlom přišel loni v září s odstoupením Zdeňka Pelce z čela Inspekce ministra vnitra. Od té doby je řízením pověřen náměstek inspekce Dušan Brunclík. V novinách se obvykle kritizuje, tady chvalme: místo velkých slov a la Radek John „a teď budeme lovit velké ryby“ začal Brunclík prosazovat drobné a docela jednoduché změny, jež evidentně fungují.

Zřídil operační středisko, kam lidé mohou čtyřiadvacet hodin denně hlásit stížnosti na policisty (do té doby neexistovalo!). Přestrojené inspektory poslal ven z kanceláří provokovat policisty. A hlavně začal svůj útvar budovat jako elitní, kam jít pracovat už není pro policistu ostuda, nýbrž pomalu už stejná prestiž jako dělat v protimafiánském útvaru ÚOOZ nebo protikorupčním ÚOKFK.
Brunclík začal zcela záměrně přijímat mladé, vzdělané a ještě nezkažené policisty. V tuto chvíli mají najednou rozděláno tolik případů, že zřejmě již brzy se na další policejní služebně bude zatýkat. Když se ukázalo, že detektiv z Varnsdorfu zneužil svých pravomocí a na zakázku pro klienty nechával lustrovat telefony desítek vlivných lidí, čekáte stereotypní výmluvy o „ojedinělém osobním selhání jednoho policisty“. Dušan Brunclík místo toho veřejně přiznal, že podobných případů, kdy se policista neoprávněně nabourá do systému, jsou ročně desítky.
'Skoro si říkáte, jak dlouho může Dušan Brunclík ve svém nekompromisním boji vydržet ve funkci, aby ho to nesmetlo. Zatím má oporu vministru vnitra Janu Kubicem.  Až doposud vám Dušan Brunclík asi připadá jako kladný hrdina. Teď tedy jeho tvář padoucha: před rokem 1989 byl kandidátem na vstup do KSČ.
Před dvěma lety dokonce musel pracně vyvracet odhalení, že na vojně donášel Státní bezpečnosti. Podle svazku byl veden pod krycím jménem Knihař a donášel na kamarády vojáky, kteří nadávali na „komouše“ nebo poslouchali stanici Hlas Ameriky. Přesto získal prověrku Národního bezpečnostního úřadu – jednoduše proto, že se prý s StB namočil málo. Smutná bilance: zřejmě udávání vojáků před rokem ’89 je skvělou kvalifikací pro hon policistů po roce ’89.

Autor: Václav Dolejší | úterý 9.8.2011 9:08 | karma článku: 32,54 | přečteno: 5669x
  • Další články autora

Václav Dolejší

Dotaz do Bruselu: Dotace se čerpají, nebo tunelují?

Vypadá to jako úplná pitomost nebo námět nejnovějšího dílu pro seriál Jistě, pane ministře. Evropská unie, kvůli nepředstavitelným dluhům zmítaná krizí a po celém kontinentě shánějící každý cent, se na Česko velmi zlobí: Pomalu a málo utrácíte peníze na dotace, polepšete se, jinak...!

4.1.2012 v 10:39 | Karma: 9,61 | Přečteno: 820x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Co děláte, když berete půl milionu měsíčně jako základ

Na jaře 2004 začala televize Prima natáčet seriál Rodinná pouta. Do čela ČEZ zrovna nastoupil Martin Roman a začal vytvářet „Romanova pouta“ s lobisty a politiky. Ta se nikdy na rozdíl od seriálu nerozpadla ve Velmi křehké vztahy.

19.9.2011 v 17:30 | Karma: 25,28 | Přečteno: 1784x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Petrovka, Štvanice, Svět... která památka shoří nebo spadne další?

Mohl by to být ojedinělý smutný příběh Petrovy boudy, kdyby podobných nebylo v posledních době nějak mnoho. Shořelo křídlo Průmyslového paláce, bagry zbouraly Štvanici, paláce Svět v Libni "opravují" sbíječky...

2.8.2011 v 11:33 | Karma: 19,86 | Přečteno: 1399x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Francouzská voda u odborů, pomoc vládě

O drahé značkové francouzské přírodní vodě Metzeral Cristaline u odborů a pocty vládě hodné tak Margaret Thatcherové.

14.6.2011 v 11:59 | Karma: 14,54 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Vysoká škola tajemnická. Co tam sakra učí?!

Univerzita Jana Amose Komenského, soukromý ziskový podnik, si možná dala do názvu až moc honosný název. Možná by stačilo něco jako Vysoká škola tajemnická. Doposud ji proslavily dnes již zrušené vesnické pobočky.

10.3.2011 v 9:29 | Karma: 22,36 | Přečteno: 2435x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Další vlna míří přes Moravu

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  21:50

Přes Česko prochází velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

V pouští u Las Vegas se objevil tajemný sloup. Policie řeší, kdo za tím stojí

21. června 2024  21:53

Necelé čtyři roky poté, co se úřady v americkém státě Utah potýkaly s tajemným kovovým kvádrem...

Po masové střelbě v americkém Arkansasu jsou dva lidé mrtví, osm zraněných

21. června 2024  21:37,  aktualizováno  21:50

Při páteční masové střelbě před supermarketem v Arkansasu byli zabiti dva lidé a dalších osm...

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Další vlna míří přes Moravu

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  21:50

Přes Česko prochází velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Zabíjí i druhoválečná munice. Exploze v Chorvatsku není neobvyklá, míní znalec

21. června 2024  20:52

Chorvatská policie vyšetřuje Čecha kvůli výbuchu, který zabil devítileté dítě a dvě ženy zranil....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2436x
Narodil se v Českých Budějovicích, absolvoval Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity v Brně. V roce 1999 nastoupil do MF DNES, jihočeské redakce jako redaktor pro politiku a ekonomiku. V roce 2003 přestoupil do centrální redakce MF DNES v Praze, kde se dodnes věnuje hlavně politice. O dva roky později se stal politickým šéfreportérem a zástupcem vedoucího domácího oddělení.

Seznam rubrik