Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klaus do ODS, Topolánek do TOP 09

Všichni vám řeknou, že jsou to pitomosti, ale zároveň se o tom pořád dokola v pověstných politických kuloárech baví jako o hotové věci. Že se Václav Klaus vrátí jako spasitel do čela ODS a že Mirek Topolánek následován skupinou několika věrných přestoupí do TOP 09.

Těžko říct, dnes to vypadá stejně pravděpodobně, jako kdyby lékařský šéfodborář Martin Engel dobrovolně kývl na snížení svého platu o pět procent. Navíc Klaus i Topolánek comeback do aktivní politiky odmítají. A skutečně, na rozdíl od největšího popírače návratů Miloše Zemana ani nesepisují manifesty typu „Co navrhuji pro budoucnost České republiky“, jak to teď prognostik udělal.
Řeči o Klausově návratu v roli spasitele do čela pravicové strany, kterou zakládal, jsou tak více než spekulacemi upřímným přáním části rozpačitých občanských demokratů. Nenaplnili slavné zakladatelovo heslo „budoucnost máte ve svých rukou“.
Klaus se u nich pořád těší ohromné autoritě a oni tuší, že on by dokázal zase postavit do latě atomizovanou stranu. Takže by zastavil volný pád ODS. Václavu Klausovi bude za dva roky v únoru, kdy mu vyprší druhý mandát na Pražském hradě, 71 let. Do sněmovních voleb bude zbývat půldruhého roku a dominantní stranou na pravici v tu chvíli už může být „topka“.

Přiláká ho to? Analytici a politologové se předhánějí v předpovědích, co bude dělat po prezidentování. Všem je jasné, že rozhodně nebude hubit krtky na chalupě v Sudoměřicích u Tábora. On sám přiznává, že rozhodně nezůstane sedět doma, ale potřebuje židli, stůl, kancelář, spolupracovníky - prostě prostor pro seberealizaci a pro viditelné setrvání ve veřejném prostoru. Lze jen tipovat, jestli tou kanceláří bude nějaký institut, univerzita, nově založená prezidentská knihovna, nebo opravdu politická strana.
Václav Klaus ji opustil v prosinci 2008 kvůli nesouhlasu se směřováním, které ODS dal jeho nástupce Mirek Topolánek, jehož přestup do TOP 09 je divočejší spekulací. Proč by se zahořklý a zhrzený expremiér vracel do světa politiky, když má pocit, že ho tam všichni podvedli? Jedině snad proto, že v české politice uznává pouze Miroslava Kalouska - označuje ho termíny jako „nejtalentovanější“, „inteligentní“, nebo dokonce „jediný chlap na politické scéně“.
Vždyť Topolánek stranu TOP 09 s Kalouskem skoro spoluzakládal. Kdysi snili o vytvoření silné pravicové aliance po vzoru německé CDU/CSU, což nástupem Petra Nečase padlo. Otázka je, proč by inteligentní Kalousek chtěl do strany Mirka Topolánka, který se netěší kdovíjaké popularitě u veřejnosti. Jedinou přidanou hodnotou by mohlo být, že by tím definitivně rozštěpil ODS a možná zahájil exodus straníků do TOP 09. Na jednu stranu je získání širší členské základny v regionech klíčové pro přežití. Na druhou stranu by se zvedlo riziko přívalu kariéristů a politických recyklátů, což dlouhodobě odmítá druhá noha TOP 09 - Starostové a nezávislí.
Představte si tu iluzi: s Václavem Klausem by v ODS zůstalo pověstné pravičácké „tvrdé jádro“, s Mirkem Topolánkem by zase odešel „měkký obal“. Rozdíl mezi nimi je ten, že první mají tvrdé řeči a dělají měkké kroky, druzí přesně naopak. Za Klausovy vlády měla daň fyzických osob pět pásem (za Topolánkova kabinetu byla zavedena jediná rovná daň) a přídavky na děti bralo 90 procent rodin (oproti 45 procentům nyní).
Možná to všechno však budou jen řeči politiků u kávy, uvidíme za dva roky. Příkladem turbulencí a změn pozic v politice je Alexandr Vondra. V roce 2005 byl hlavním symbolem měkkého obalu a zcivilnění ODS, které Topolánek do strany přivedl. Dnes je z něj pomalu skalní ódéesák a úhlavní nepřítel dvojice Mirek Topolánek - Miroslav Kalousek.

Autor: Václav Dolejší | pátek 18.2.2011 9:22 | karma článku: 9,93 | přečteno: 1904x
  • Další články autora

Václav Dolejší

Dotaz do Bruselu: Dotace se čerpají, nebo tunelují?

Vypadá to jako úplná pitomost nebo námět nejnovějšího dílu pro seriál Jistě, pane ministře. Evropská unie, kvůli nepředstavitelným dluhům zmítaná krizí a po celém kontinentě shánějící každý cent, se na Česko velmi zlobí: Pomalu a málo utrácíte peníze na dotace, polepšete se, jinak...!

4.1.2012 v 10:39 | Karma: 9,61 | Přečteno: 820x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Co děláte, když berete půl milionu měsíčně jako základ

Na jaře 2004 začala televize Prima natáčet seriál Rodinná pouta. Do čela ČEZ zrovna nastoupil Martin Roman a začal vytvářet „Romanova pouta“ s lobisty a politiky. Ta se nikdy na rozdíl od seriálu nerozpadla ve Velmi křehké vztahy.

19.9.2011 v 17:30 | Karma: 25,28 | Přečteno: 1784x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Policejní gangsteři odhalováni ve velkém - proč tak najednou?

Poslední týdny máte pocit, že se něco muselo stát. Ze zpráv to vypadá, že nejčastějšími pachateli a hlavními gangstery v Česku jsou policisté. Proč?

9.8.2011 v 9:08 | Karma: 32,54 | Přečteno: 5669x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Petrovka, Štvanice, Svět... která památka shoří nebo spadne další?

Mohl by to být ojedinělý smutný příběh Petrovy boudy, kdyby podobných nebylo v posledních době nějak mnoho. Shořelo křídlo Průmyslového paláce, bagry zbouraly Štvanici, paláce Svět v Libni "opravují" sbíječky...

2.8.2011 v 11:33 | Karma: 19,86 | Přečteno: 1399x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Francouzská voda u odborů, pomoc vládě

O drahé značkové francouzské přírodní vodě Metzeral Cristaline u odborů a pocty vládě hodné tak Margaret Thatcherové.

14.6.2011 v 11:59 | Karma: 14,54 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2436x
Narodil se v Českých Budějovicích, absolvoval Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity v Brně. V roce 1999 nastoupil do MF DNES, jihočeské redakce jako redaktor pro politiku a ekonomiku. V roce 2003 přestoupil do centrální redakce MF DNES v Praze, kde se dodnes věnuje hlavně politice. O dva roky později se stal politickým šéfreportérem a zástupcem vedoucího domácího oddělení.

Seznam rubrik