Klaus do ODS, Topolánek do TOP 09

Všichni vám řeknou, že jsou to pitomosti, ale zároveň se o tom pořád dokola v pověstných politických kuloárech baví jako o hotové věci. Že se Václav Klaus vrátí jako spasitel do čela ODS a že Mirek Topolánek následován skupinou několika věrných přestoupí do TOP 09.

Těžko říct, dnes to vypadá stejně pravděpodobně, jako kdyby lékařský šéfodborář Martin Engel dobrovolně kývl na snížení svého platu o pět procent. Navíc Klaus i Topolánek comeback do aktivní politiky odmítají. A skutečně, na rozdíl od největšího popírače návratů Miloše Zemana ani nesepisují manifesty typu „Co navrhuji pro budoucnost České republiky“, jak to teď prognostik udělal.
Řeči o Klausově návratu v roli spasitele do čela pravicové strany, kterou zakládal, jsou tak více než spekulacemi upřímným přáním části rozpačitých občanských demokratů. Nenaplnili slavné zakladatelovo heslo „budoucnost máte ve svých rukou“.
Klaus se u nich pořád těší ohromné autoritě a oni tuší, že on by dokázal zase postavit do latě atomizovanou stranu. Takže by zastavil volný pád ODS. Václavu Klausovi bude za dva roky v únoru, kdy mu vyprší druhý mandát na Pražském hradě, 71 let. Do sněmovních voleb bude zbývat půldruhého roku a dominantní stranou na pravici v tu chvíli už může být „topka“.

Přiláká ho to? Analytici a politologové se předhánějí v předpovědích, co bude dělat po prezidentování. Všem je jasné, že rozhodně nebude hubit krtky na chalupě v Sudoměřicích u Tábora. On sám přiznává, že rozhodně nezůstane sedět doma, ale potřebuje židli, stůl, kancelář, spolupracovníky - prostě prostor pro seberealizaci a pro viditelné setrvání ve veřejném prostoru. Lze jen tipovat, jestli tou kanceláří bude nějaký institut, univerzita, nově založená prezidentská knihovna, nebo opravdu politická strana.
Václav Klaus ji opustil v prosinci 2008 kvůli nesouhlasu se směřováním, které ODS dal jeho nástupce Mirek Topolánek, jehož přestup do TOP 09 je divočejší spekulací. Proč by se zahořklý a zhrzený expremiér vracel do světa politiky, když má pocit, že ho tam všichni podvedli? Jedině snad proto, že v české politice uznává pouze Miroslava Kalouska - označuje ho termíny jako „nejtalentovanější“, „inteligentní“, nebo dokonce „jediný chlap na politické scéně“.
Vždyť Topolánek stranu TOP 09 s Kalouskem skoro spoluzakládal. Kdysi snili o vytvoření silné pravicové aliance po vzoru německé CDU/CSU, což nástupem Petra Nečase padlo. Otázka je, proč by inteligentní Kalousek chtěl do strany Mirka Topolánka, který se netěší kdovíjaké popularitě u veřejnosti. Jedinou přidanou hodnotou by mohlo být, že by tím definitivně rozštěpil ODS a možná zahájil exodus straníků do TOP 09. Na jednu stranu je získání širší členské základny v regionech klíčové pro přežití. Na druhou stranu by se zvedlo riziko přívalu kariéristů a politických recyklátů, což dlouhodobě odmítá druhá noha TOP 09 - Starostové a nezávislí.
Představte si tu iluzi: s Václavem Klausem by v ODS zůstalo pověstné pravičácké „tvrdé jádro“, s Mirkem Topolánkem by zase odešel „měkký obal“. Rozdíl mezi nimi je ten, že první mají tvrdé řeči a dělají měkké kroky, druzí přesně naopak. Za Klausovy vlády měla daň fyzických osob pět pásem (za Topolánkova kabinetu byla zavedena jediná rovná daň) a přídavky na děti bralo 90 procent rodin (oproti 45 procentům nyní).
Možná to všechno však budou jen řeči politiků u kávy, uvidíme za dva roky. Příkladem turbulencí a změn pozic v politice je Alexandr Vondra. V roce 2005 byl hlavním symbolem měkkého obalu a zcivilnění ODS, které Topolánek do strany přivedl. Dnes je z něj pomalu skalní ódéesák a úhlavní nepřítel dvojice Mirek Topolánek - Miroslav Kalousek.

Autor: Václav Dolejší | pátek 18.2.2011 9:22 | karma článku: 9,93 | přečteno: 1904x