Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bez eurodotací nám bude líp

Proč Václav Klaus tak rád jezdí lyžovat do středočeského areálu Monínec, a nikoliv třeba do sousedních Kvasejovic? Protože ten první s moderní čtyřsedačkovou lanovkou má „komparativní výhodu“ – zkrášlila ho padesátimilionová dotace z EU. Na vedlejší svah s obyčejnými vleky a bez dotací aby jezdili lyžovat chudáci euroskeptici.

Musíme to vydržet ještě tři roky. Až pak najednou, v roce 2014, se stane zázrak: z politiky zmizí všichni velrybáři i se svými černými dušemi, aby je vystřídali vzdělaní a neúplatní nástupci. A Česko konečně poskočí z nelichotivého 52.
místa světového žebříčku korupce, přeskočí Bhútán a v soutěži o nejmíň zkorumpovanou zemi bude atakovat lídry Dánsko s Novým Zélandem.
Schválně přeháním. Co tím chci říct: v roce 2014 skončí takzvané plánovací období Evropské unie (postaru bychom řekli šestiletka), během něhož má do Česka přitéct ohromných 700 miliard korun na různých dotacích. V další šestiletce už nejspíš poskočíme v EU do kategorie bohatých zemích, takže dotace nebudeme dostávat, naopak budeme přispívat ještě slabším zemím. Neboli budeme bez peněz, jež zkazily českou politiku.
Hlavně k té regionální a lokální přilákala hromada evropských dotací mnoho hochštaplerů.
Představte si, že jste majitelé stavební firmy někde na malém městě, kde se perete s konkurencí o trh v hodnotě sto milionů korun ročně.
A z toho 90 milionů dělají veřejné zakázky.
Co uděláte? Stanete se velrybářem, za guláš a pivo naženete své zedníky z lešení do politické strany, která ve městě drží moc. Tím ovládnete starostu, radnici... No a nakonec i všechna výběrová řízení.
Když prezident Václav Klaus říká, že takto šílené rozměry propojení politiky a byznysu za něj nebyly, mýlí se. Stejně jako dnes podnikatele přitahují k politice eurodotace, v 90. letech je vábila zase privatizace a rozprodej státního majetku.
Jiné je to, že dnes se z evropských dotací pomalu stal zvláštní sektor ekonomiky, kde platí zvrácená pravidla. Co jinak antimonopolní úřady stíhají jako „kartely“ (zakázaná domluva konkurentů), Unie dokáže podpořit dotací jako „klastry“ (blahodárná kooperace podniků).
Vzniklo nové odvětví – stovky poradenských firem, které se živí tím, že za vás vyřídí administrativně docela složitou žádost. Procenta, která jim za to zaplatíte, se nejmenují úplatek, nýbrž standardní provize.
O peníze z Bruselu je mimořádný zájem, takže důležité je ovládnout celý řetězec. Mít někoho v agentuře na žádosti, na radnici, na kraji, a hlavně v hodnotitelských komisích operačních programů, kde se žádosti bodují. A podle toho pak určují, kdo uspěl, kdo ne, kdo dostane a kdo ne.
Tohle nejlíp umějí dělat ti nejbohatší, kteří mají konexe. Což vede k pěknému paradoxu. Ačkoli je obecně hlavním cílem evropských dotací takzvaná konvergence neboli sbližování chudých regionů s bohatými, děje se velmi často přesný opak. Dotační miliony vysávají bohatí, a tím jen dál utíkají chudým.
Jeden příklad: Hluboká nad Vltavou. Malé jihočeské městečko u Českých Budějovic s vyhledávaným windsorským zámkem a 300 tisíci návštěvníky ročně. A také dobrá adresa pro elity. Zkrátka, tady by mohli mít zlaté chodníky i bez dotací.
Přesto právě do Hluboké proudí každý rok desítky milionů z Bruselu na několik projektů. Šikovnému místostarostovi Pavlu Dlouhému (mimo jiné členovi širšího celostátního vedení ODS) tu neříkají hanlivě „velrybář“ jako na severu, nýbrž vznešeně „kníže z Hluboké“.
Hlubočtí umějí zázraky. Tak třeba nikdy tu neměli léčivé bahno či prameny, přesto z Bruselu dorazilo 135 milionů na vybudování lázní. Víno tu pěstovali naposledy v 16. století, přesto přišly miliony na slavnosti vína. A k tomu další desítky milionů na komerční ziskové luxusní hotely, dále hřebčín či golfové hřiště. Důležité jsou prostě ty hodnotící bodíky, a jak projekt zdůvodníte – což takhle „golfem proti drogám“? Co si pak musí o EU myslet v zapadlé vesničce, která léta neúspěšně žádá o dotaci na obyčejnou kanalizaci nebo opravu cesty?
Co s tím? Sebelepší protikorupční zákony ani najmutí Jamese Bonda jako agenta provokatéra nepomůže. Tučné dotace vždy budou natolik lákavé sousto, že velrybáři a knížata si k lidem o nich rozhodujícím vždy nějakou cestu najdou. Jediná možnost – všechny dotace zrušit.
Ony nejenže rozbujely korupci a škodí politice, ale kazí i volný konkurenční trh. Proč Václav Klaus tak rád jezdí lyžovat do středočeského areálu Monínec, a nikoliv třeba do sousedních Kvasejovic? Protože ten první s moderní čtyřsedačkovou lanovkou má „komparativní výhodu“ – zkrášlila ho padesátimilionová dotace z EU. Na vedlejší svah s obyčejnými vleky a bez dotací aby jezdili lyžovat chudáci euroskeptici.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Dolejší | středa 27.1.2010 10:51 | karma článku: 16,68 | přečteno: 961x
  • Další články autora

Václav Dolejší

Dotaz do Bruselu: Dotace se čerpají, nebo tunelují?

Vypadá to jako úplná pitomost nebo námět nejnovějšího dílu pro seriál Jistě, pane ministře. Evropská unie, kvůli nepředstavitelným dluhům zmítaná krizí a po celém kontinentě shánějící každý cent, se na Česko velmi zlobí: Pomalu a málo utrácíte peníze na dotace, polepšete se, jinak...!

4.1.2012 v 10:39 | Karma: 9,61 | Přečteno: 820x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Co děláte, když berete půl milionu měsíčně jako základ

Na jaře 2004 začala televize Prima natáčet seriál Rodinná pouta. Do čela ČEZ zrovna nastoupil Martin Roman a začal vytvářet „Romanova pouta“ s lobisty a politiky. Ta se nikdy na rozdíl od seriálu nerozpadla ve Velmi křehké vztahy.

19.9.2011 v 17:30 | Karma: 25,28 | Přečteno: 1784x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Policejní gangsteři odhalováni ve velkém - proč tak najednou?

Poslední týdny máte pocit, že se něco muselo stát. Ze zpráv to vypadá, že nejčastějšími pachateli a hlavními gangstery v Česku jsou policisté. Proč?

9.8.2011 v 9:08 | Karma: 32,54 | Přečteno: 5669x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Petrovka, Štvanice, Svět... která památka shoří nebo spadne další?

Mohl by to být ojedinělý smutný příběh Petrovy boudy, kdyby podobných nebylo v posledních době nějak mnoho. Shořelo křídlo Průmyslového paláce, bagry zbouraly Štvanici, paláce Svět v Libni "opravují" sbíječky...

2.8.2011 v 11:33 | Karma: 19,86 | Přečteno: 1399x | Diskuse| Ostatní

Václav Dolejší

Francouzská voda u odborů, pomoc vládě

O drahé značkové francouzské přírodní vodě Metzeral Cristaline u odborů a pocty vládě hodné tak Margaret Thatcherové.

14.6.2011 v 11:59 | Karma: 14,54 | Přečteno: 1582x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Byli jsme jen kořist. Získali mě přes nejistoty, vypráví exčlenka Sinčchondži

28. května 2024

Premium Před křesťanskou sektou Sinčchondži varují odborníci napříč celou republikou. Jak je možné, že...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25,  aktualizováno  22:46

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2436x
Narodil se v Českých Budějovicích, absolvoval Ekonomicko-správní fakultu Masarykovy univerzity v Brně. V roce 1999 nastoupil do MF DNES, jihočeské redakce jako redaktor pro politiku a ekonomiku. V roce 2003 přestoupil do centrální redakce MF DNES v Praze, kde se dodnes věnuje hlavně politice. O dva roky později se stal politickým šéfreportérem a zástupcem vedoucího domácího oddělení.

Seznam rubrik