Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stát versus Ludmila Havránková

Královéhradecký krajský radní Miroslav Uchytil, známý lobbista za nový vyvlastňovací zákon, v pondělí 12. 1. 2009 v ČT24 ostře vystoupil proti chystané smlouvě státu s Ludmilou Havránkovou. Smlouvou, kterou připravuje Pozemkový fond na základě souhlasu vlády z 15. října 2008, se stát chystá vyřešit 16 let starý spor s farmářkou a odblokovat dostavbu dálnice D11, která končí v polích před pozemky jejího starobylého rodinného statku.

 

Peripetie sporu jsou složité, ale princip je jednoduchý. Stát potřebuje pozemky paní Havránkové na stavbu dálnice a paní Havránková chce vhodné náhradní pozemky, aby mohla dál hospodařit. Jenže vhodné pozemky, které stát kdysi měl, získali prominenti a paní Havránkové nabízel jen vykoupení pozemků. Když trvala na svém, přišly na řadu výhrůžky vyvlastněním a nevybíravý nátlak.

Úřední ocenění 10,6 ha (stavebních) pozemků paní Havránkové představuje 106 milionů korun (1000 Kč/m). To je důvod, proč úředníci státu nechtěli vydat ekvivalentní náhradu, protože by to odpovídalo až 500 ha státní zemědělské půdy. Ta se však nachází na území, které bude zajímavé pro spekulanty, jak nám vlastně nyní otevřeně potvrdil lidovecký radní Uchytil, když řekl, že pokud stát dnes vydá tyto pozemky paní Havránkové, může na tom farmářka vydělat až miliardu korun.

A tady jsme u vlastního kořene problému. Zájmy spekulantů, kteří se patrně chtěli dostat k obrovským penězům, už léta otravují život rodině, pro které jsou přednější zcela jiné hodnoty.

Paní Havránková v on-line rozhovoru na serveru Aktuálně říká: „Nejjednodušší je to prodat, ale člověk má svědomí. Chci umřít bez výčitek, že jsem prodala půdu, na které naše rodina po staletí hospodařila. Člověk musí věřit, vytrvat a mít naději. Bez toho se ani nedá žít. Všechno se nedá za peníze koupit.“ Její syn na jiném místě dodává: "Nikdy jsem ani neuvažoval nad tím, že bych tu nehospodařil. Je to tradice, kterou musíme bránit."

Někomu by tato slova mohla znít jako klišé, kdyby za nimi nestála reálná volba zisku desítek milionů korun. Člověka překvapí, že jsou mezi námi ještě lidé, kteří jsou schopni postavit se mocenské zvůli a nedají se koupit ani zastrašit. Je také zvláštní, že křesťanský demokrat tu stojí v opozici vůči rodině, která hájí skutečné duchovní hodnoty.

Jak jsem se případem prokousával a poznával jednotlivé aktéry, bylo mi z toho všeho najednou úzko. Skončím tedy přáním, aby se lidé jako paní Ludmila Havránková dostávali do čítanek a ti druzí se navěky užírali svojí nenasytnou touhou po penězích.

Autor: Václav Urban | čtvrtek 15.1.2009 15:34 | karma článku: 40,81 | přečteno: 6214x
  • Další články autora

Václav Urban

Kolik tisíc dětských obědů se dneska rozkradlo?

Díky bohu se začalo mluvit o skryté, ale reálné chudobě v naší společnosti. Někteří rodiče nemají ani na to, aby zaplatili dětem obědy. Z průzkumu několika pražských škol vyplynulo, že až deset procent dětí neobědvá. Mnoho dětí chodí s ostatními do jídelny, ale nemohou si vzít polévku ani hlavní jídlo – dovolí jim jen napít se čaje... Jejich rodiče nemají na školní obědy peníze! Rodiče těchto dětí nemají ani doma dostatek jídla, aby se děti najedly alespoň tady. V odezvě na tyto zprávy se také zvedla vlna solidarity a nápady jako národní sbírka potravin, nadace, která platí některým žákům obědy, či obecní sbírky.

5.2.2014 v 14:47 | Karma: 23,25 | Přečteno: 1668x | Diskuse| Politika

Václav Urban

Apologie pirátství

Poslanec Martin Komárek dnes v jednom komentáři na Facebooku napsal: S Piráty bych moc rád spolupracoval, pokud se zřeknou loupení duševního vlastnictví. Rozhodl jsem se mu odpovědět článkem, protože i vzdělaní lidé mají o pirátství nepřesné představy.

22.1.2014 v 11:41 | Karma: 25,25 | Přečteno: 1587x | Diskuse| Kultura

Václav Urban

Slova ve větru

Slova jsou jen plevy unášené větrem. Křesťanská láska se projevuje činy, ne slovy, není to žádná rozcitlivělost. Láska je buď altruistická a pohotová, vyhrnuje si rukávy a vidí ty, co jsou v nouzi, anebo nemá vůbec co do činění s křesťanstvím. V tomto duchu promluvil papež František ve čtvrtek 9. ledna 2014 v domě sv. Marty, kde bydlí od chvíle, kdy přicestoval do Vatikánu. Poselství promluvy by se dalo shrnout větou: Láska je buď konkrétní, anebo iluzorní a s ní i celé křesťanství.

12.1.2014 v 15:00 | Karma: 7,72 | Přečteno: 265x | Diskuse| Společnost

Václav Urban

Papež František: Radost evangelia (dokument EVANGELII GAUDIUM)

Přeložila Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Vycházelo na pokračování na www.radiovaticana.cz. Pirátská edice nabízí kompletní český překlad graficky zpracovaný ve formátu PDF. Soubor s vysázenou knihou můžete stáhnout ZDE. Sestra Andrea Hýblová Fsp (Paulínky - dcery sv. Pavla) upozorňuje, že překlad České sekce Vatikánského rozhlasu obsahuje nějaké teologické i slohové nepřesnosti a dokonce vynechané části, které při redakci dokumentu u nich vychytávají. Upravený text vyjde v jejich nakladatelství a později jako jiné vydané dokumenty dají také volně ke stažení. Edit: Oficiální české vydání je ke stažení zde.

19.12.2013 v 11:40 | Karma: 11,14 | Přečteno: 1161x | Diskuse| Společnost

Václav Urban

Pirátský výklad desatera

Na desatero se často odkazuje jako na „základ morálky“, druh „etického kodexu“, nebo dokonce „základ naší západní civilizace“. Pokud desateru připisujeme takovou váhu, je důležité čas od času prozkoumat, zda je text správně vykládán. Zda výklady desatera odrážejí skutečně to, co je esencí duchovního a mravního poselství Zákona. Cílem tohoto textu je přinést argumenty pro tvrzení, že přikázání „nepokradeš“ (Ex 20,15 a Dt 5,19) se ve skutečnosti netýká majetku, ale člověka – jeho únosu a nespravedlivého zotročení.

3.12.2013 v 19:18 | Karma: 15,62 | Přečteno: 1631x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2620x
Autor webu www.neuhaus.cz

Osobní stránka


Osobní blog na aktualne.cz

---
MOTTO:

V našem světě rychle se měnících hodnot (vítaných změn, které přináší technický a vědecký pokrok) podléhají změnám také duchovní, morální a umělecké hodnoty, ovšem daleko pomaleji a ne vždy k lepšímu.


Těžko říct, co přinese budoucnost. Rád bych si dovolil vyjádřit názor, že nový horizont nám může otevřít pokorný zájem o vnitřní či duchovní hodnoty. Naše technologické pokroky by nám měly poskytnout více času – budeme totiž potřebovat kulturu, abychom si to všechno mohli dovolit.


— Kurt Adler, 1965