Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zrušme fotbal jako nekalou soutěž!

Domnívat se, že by mohl nastat stav neexistence fotbalu, by bylo patrně velmi naivní. Na druhou stranu poté, co na hřištích i v hledištích stadionů vznikají situace, které den co den přiživují atmosféru neustálého boje a násilí, mnohý nemilitantní člověk dojde k logickému závěru, že taková zábava je hloupá, nesmyslná a nemá se zdravým sportem a pohybem nic společného, a že jde více o kult vyznavačství touhy po odvetě, zápasu a boje, resp. co hůře, boje za peníze. Pak je otázkou, proč se tedy tyto aktivity protěžují?

Stačí, když ráno otevřeme rádio, televizi či noviny, a podstatný prostor tam zaujímají zprávy, kde, kdo a za kolik „vybojoval“ zápas.

 

     Fenomén soutěživosti je asi tak starý, jako lidstvo samo. Problém však nastává, když se zdravá soutěživost, jejímž smyslem je posunovat vývoj kupředu, změní v boj, bitku, masakr, zjednodušeně řečeno akt odvety, násilím si vydobýt svoji lepší pozici, potažmo peníze.

Fotbal, coby nekalý byznys, je tudíž zavrženíhodnou disciplínou, pokud podporuje a udržuje bojovnost.

Nedávno jsem dokonce vyslechla názor jistého „odborníka“, že vlastně můžeme být fotbalu vděčni, protože údajně ona potřeba boje je eliminována a vybíjena „pouze“ tím, že bojechtiví muži jezdí za svým pobavením z boje autobusy či vlaky na teritorium nepřítele, a místo ataky zbraněmi se uchylují „jen“ ke rvačkám nebo verbálním potyčkám. Taková nehoráznost!

 

     Pro celou řadu lidí je navíc fotbal a vše, co se kolem něj děje, naprosto plevelnou, k životu nepotřebnou, obtěžující informací. Uniknout však před ní nelze, protože nás všude dohoní. Je sice možné nepouštět rádio, nesledovat televizi, nečíst noviny, nicméně bez dalších informací, jež sdělovací prostředky zprostředkovávají, v podstatě také žít nelze. A tak jen s velkou nechutí jsou anti-fotbalisté nuceni v každé zpravodajské relaci vyslechnout v balíčku potřebných zpráv i pětiminutovku o této podivné a pokleslé zábavě. Zábavě, která v podstatě nemá žádného valného přínosu ani pro společnost, ani pro zkvalitnění života na této planetě.

A tak trochu to připomíná dobu, kdy jsme si u řezníka museli k libovému masu přikoupit povinně i kus tlustého bůčku, pro který jsme nadto neměli upotřebení, anebo v knihkupectví koupit k oblíbené knize i nepotřebný brak, protože jinak by nám produkt, o který se zajímáme a potřebujeme, neprodali.

 

    Navíc nám nemůže být lhostejné, že se prostřednictvím těchto „sportů“ a jejich masové propagace odehrává v myslích lidí manipulace, která v nich udržuje a vzbuzuje trvale sklony k násilí. To vše jen ve jménu zvráceného vztahu nabídka-poptávka.

Divocí nesoudní fanouškové jsou agresivní již sami o sobě – a když je navíc ještě hecují média permanentním vyzdvihováním věcí spojených s fotbalovým byznysem, pak se nelze divit, že ve společnosti začne vyrůstat z podhoubí jalového fandovství i ona smyslu zbavená agrese.

Na tu však doplácejí všichni – tedy i ti, kdo fotbalu nefandí.

Víkend co víkend a nezřídka i ve všední dny totiž vartují stovky, ba tisíce, policistů

u podobných silových akcích, a tuto ostrahu platí ze svých daní přitom i ti, kteří s provozováním podobných her, produkujících násilnosti, nesouhlasí.

 

     Fotbal – a ti, co ho provozují - by proto měl být aktivitou zcela odloučenou od státu, a jakékoliv porušení zákona a náklady, které se při těchto ryze soukromých akcích stanou, by měly být trestným činem, jdoucím na vrub pořadatelů.

Vždyť žádný  jiný podnikatel si nemůže dovolit provozovat svoji živnost tak, aby byla provozována za policejní asistence a na úkor kohokoliv druhého! Takže fotbalové tyátry, které se neustále odehrávají, jsou de facto zásadním omezováním a porušováním práv druhých osob a současně i nekalou hospodářskou soutěží.

Vždyť už jste viděli jinou podnikatelskou firmu, která by mohla těžit např. ze zájmu sponzorů jen proto, že by se její jméno mohlo ocitnout např. v hlavních zprávách na obrazovce, a to hned několikrát denně?

Pokud by totiž mohl mít kterýkoliv jiný, než fotbalový, podnikatelský subjekt výhodu televizního vysílání a sledovanosti nejširší veřejností, nesmí se  běžně jeho logo ani jméno v televizi ani vyslovit, neboť je to považováno za nekalou reklamu.

Při zpravodajství o sportu však vidíme několikrát denně na obrazovce záběry z hřišť a reklam, kterými jsou oblepena, a o nekalou reklamu nejde! Nemluvě o smyslu obsahu těchto sdělení. Kolik tedy vlastně platí firmy, jejichž jméno je náhodně zachyceno do záběru z mantinelu hřiště, za náhodně odvysílaný zpravodajský příspěvek? Nic!

 

     Jako divačka a občanka jen bezmocně křičím směrem k obrazovce, když zase - už po kolikáté denně – vidím a slyším ve svém balíčku zpráv i onu pobuřující informaci, že hráč xy byl prodán za xy miliónů a získal tak pro klub i svoji soukromou kapsu nepřiměřený zisk.

A když si uvědomím, komu všemu se navíc přihřála polívčička i onou nekalou reklamou, pak mám chuť emigrovat z této planety.

 

     Netolerance a neurvalost, se kterou se totiž tyto hry provozují a propagují je do nebe volající nespravedlností a porušováním všech solidních principů.

         

Autor: Zdenka Ulmannová | pondělí 14.4.2008 14:37 | karma článku: 15,04 | přečteno: 1354x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik