Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zlověstné mlčení jehňátek, aneb hyeny obchází kolem Hradu

Šestý únor roku dvoutisícátého osmého se již od časného rána nesl v duchu kulminace prezidentské volby. Dnešní kolo her o hlavu státu zahájil Jan Švejnar relativně pohodovým poklábosením v naší hlavní veřejnoprávní rozhlasové stanici, Radiožurnálu, kde se vyznal svou bytostnou příslušností k ke krajům a krajanům země české.

  Poté Václav Klaus navštívil i přes oboustranně vnímatelnou vlnu nevolna poslanecký klub Sociální demokracie, kde navzájem absolvovali výplach dvou znepřátelených ideologií. Extrémně pravicový prezident Klaus byl vrácen po retrospektivní niti zpět k některým svým dřívějším výrokům, kdy např. mimo jiné označil sociáldemokratismus za pouhou měkkčí odnož komunismu. Tomu kontrovali všichni besedníci poslaneckého klubu ČSSD tím, že takto si opravdu nemůže jejich podporu zajistit. Nicméně beseda se odvíjela ve všeobecně očekávaném duchu; ani známý nakysle povýšený, křečovitý úsměv na obligátně studené tváři Václava Klause nijak závažně nezměnil podobu ani míru.

Co však následovalo o několik hodin později, muselo ovšem bystrým pozorovatelům klání o prezidentský úřad vzít dech.  Tiskový brífing Jana Švejnara, absolvujícího předtím návštěvu v poslaneckém klubu KSČM, se odehrál za mrazivé atmosféry. Jan Švejnar nezvykle rozechvělým a rozrušeným hlasem a s výrazem ne nepodobným zsinalosti známé z výjevu: „Lomikare, Lomikare...do roka a do dne",  reagoval na nedělní útok Mirka Topolánka, jenž Švejnara obvinil z politické korupce. Jan Švejnar se neubránil naznačit své znechucení nad obcházením různých lobbyistů a nazvat situaci kolem ODS totalitní. Korunu této kulise nasadil okamžik, kdy moderátorka vyzvala novináře na brífingu k otázkám k Janu Švejnarovi. A k úžasu televizních diváků i samotných aktérů, se totiž stalo něco neočekávaného: v sále se rozprostřelo jen dusivé zlověstné ticho. Nikdo přítomných z novinářů si až na jediného, (z MF Dnes), ve stále houstnoucí atmosféře prezidentských voleb patrně netroufnul už ani ceknout, aby svým případným dotazem, který by se následně mohl zdát nepatřičný (patrně zdrojům blízkým Hradu a vlády) nepřišel v nemilost. I novinář je jen člověk,  nadto bez imunity, a tak z obav o svoji existenci na sebe nechce zbytečně upozorňovat; vždyť rozhněvat si vládní moc a strhnout na sebe drobnohled vládnoucí kliky a hradního pána, nekorunovaného to krále a čestného předsedy vládnoucí enklávy, je opravdu silná káva, a autocenzura je často jediným způsobem, jak ustát nově se roztahující modrou totalitu. A tak blížíc se do finále volby prezidenta občané-novináři raději zvolili taktiku: kdo se nezeptá, nic se nedozví, protože někdy je lepší nic nevědět.

Nezasvěcenému divákovi by se v tu chvíli mohlo zdát, že Jana Švejnara opravdu obešel nějaký strašák a s ním hrůza. Se znatelně skrývanými rozpaky tedy musel svůj plánovaný brífing ukončit dříve, než jistě předpokládal, a nepochybně při tom měl pocity, že v Čechách není nikdy jisté přijít a zvítězit. A to ani přes slušný - a dalo by se říci že bezpečný - náskok v lidových preferencích, které Švejnar zíkal před znovukandidujícím prezidentem Klausem. Ten však požívá jak všech výhod statu quo prezidenta i metod domácího prostředí (včetně těch zastrašovacích), tak jistě i mnohem štědřejšího ekonomického zázemí. Vždyť pobírat pět let prezidentský plat a předtím dalších dvanáct let poslanecký, premiérský a jiný, vyplývající z veřejných státních funkcí, hodí jistě slušný balík. Z toho všeho snad ani není možné nepostřehnout, že se právě na tomto brífingu, který uspořádal Jan Švejnar za své jistě nepoměrně skromnější finanční možnosti na kampaň, muselo odehrát „cosi", co ho vystrašilo a co možná demonstrovalo obrovskou moc druhé strany k udržení odstupu novinářské obce od konkurenčního kandidáta. Inu, jak vece nové české rčení, kde obchází blbec a Šlouf, tam vždy nebezpečno...

            Nezúčastněný pozorovatel si v takové šlamastyce ani nemůže nepoložit otázku, čí-že chobotnice tedy kolem obchází a jaká jsou ona chapadla na pozadí, která dokážou přiškrtit hlas i jinak věčně štěkajícím obhájcům demokracie, novinářům, tak i jinak hovornému, uvolněnému a rétoricky zdatnému profesoru Švejnarovi. Vždyť uvěřit, že by novináři skutečně neměli již žádných otázek k nové tváři kandidáta do prezidentského úřadu je tak těžké! A zrovna tak těžké je uvěřit, že by Jan Švejnar již neměl co nového vzkázat české veřejnosti skrze píšící spoluobčany-žurnalisty.

Kdo se totiž jen trochu orientuje v médiích, musí mít z této souhry indicií nepříjemný pocit, že se zde událo něco, co až nápadně připomíná éru totalitní diktaturní cenzury. Novináři mlčí, neptají se, tím umlčují Jana Švejnara, a celá tato hra žene vodu na mlýn druhému z kandidátů.

Korupce a zastrašování jdou zkrátka vždycky ruku v ruce, případně se rafinovaně střídají. Politický komentátor by řekl, že by ani nebylo s podivem, kdyby nakonec kandidát v nevýhodě z kandidatury odstoupil. Vždyť vystavovat se ještě silnějšímu stisku chapadel chobotnic je opravdu o život... Ostatně, někdy se stává, že prezidentští kandidáti mívají náhlou a nečekanou nehodu, třeba dopravní, které mimo jiné podlehl na začátku devadesátých let i bývalý nadějný prezidentský kandidát Alexander Dubček...

Inu, bitvy o hrad bývaly od úsvitu věků vždy velmi tuhé, a často bolestné a doprovázené temnými stíny i krví.

            Velmi pichlavému pozorovateli také nemůže uniknout i vzpomínka na poslední prezidentkou volbu, při které sehrál roli podtrženého, neúspěšného a smutného adepta Miloš Zeman, toho času důchodce z Vysočiny. A v neposlední řadě jízlivý jazyk svrbí připodotknout, že zhrzení kandidáti někdy mívají tendenci si pak realizovat aspoň nějakou soukromou pomstičku. A hyen, které neustále někde obcházejí, slídí, číhají a jsou za kus přenechaného žvance vždy ochotny udělat i tu špinavou práci, je pořád dost. Takže ta poslední otázka nabroušeného jazyka je:  Kolik a čím třeba platí Klaus Zemanovi - a za co, získá-li případně jeho přímluvu v řadách svých bývalých stranických kolegů? Snad i proto musíme kromě jiného sledovat i ty náhlé tance kolem tajné či veřejné volby.

Vítejte v realitě všedního světa mocných!

Autor: Zdenka Ulmannová | středa 6.2.2008 16:38 | karma článku: 16,98 | přečteno: 1114x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení

19. května 2024,  aktualizováno  21:15

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli zřejmě havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik