Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Společnosti chybí myšlenka

Pokaždé mě při čtení novin - a konec konců i názorových blogů - znovu a znovu překvapuje, (i když vlastně ani ne tak nepřekvapuje, jako spíš zklamává ba irituje), kolik lidí, kteří pod hlavičkou vyslovování názorů de facto jen tak klábosí a mlátí naprosto prázdnou a nedůležitou slámu.

  Pokaždé znovu a znovu jen zklamaně zakroutím hlavou a povzdechnu si: ´je to marný..´. Jaký má smysl se zasazovat za to, aby byla společnost lidštější, méně agresivní a aspoň trochu empatičtější a solidárnější k situaci druhých, když polovina lidí bloguje jen na témata-netémata, třeba o nějakých zcela podružných věcech, jako jsou šminky, šmuky, pocity z různých mužských koníčků, ozdobých fanglí a vůbec jiném požitkářství, a do těch opravdu velkých společenských témat svůj názor nepřinesou a spíš se jim v podstatě programově vyhýbají? V tomto směru je pro mne velkým zklamáním i čtenářská obec, která programově vyhledává spíše tato témata banální, podružná témata a názory (pokud lze ovšem názorům o bábovce naší babičky vůbec říkat názory), která absolutně nemohou nic změnit a společnost jakkoli posunovat.

            Když jsem jako blogerka začala psát své pohledy na svět, šla jsem do toho s vervou, zápalem a jistou nadějí, že snad přece jen prostor na blogerských stránkách bude aspoň trošinku jiný, než všechny ty blbé a banální obsahy společenských časopisů a jejich témat typu, jestli je ptořeba si tu pihu krásy namalovat na pravé či levé líčko nebo koupit dvoulitr či trojlitr v benzínu či naftě. Společenské časopisy se ovšem servírováním banalit živí a budou si stále docela dobře žít, protože vždycky se najde dost jednodušších tvorů, kteří je budou číst, aby se nemuseli zabývat něčím smysluplným. Holt, někdo žije jen pro zhovadilosti. A když jsem přelétala úvodníky jednotlivých příspěvků, pokaždé znovu a znovu mě odboural fakt, že ta nejpitomější a nejbanálnější a nejplytší témata vlastně vyhrávají a upoutávají zájem čtenářské obce - a to dokonce i v těch novinách, tkeré si říkají seriózní. A musela jsem si znovu a znovu přiznat, že ale ti čtenáři těch hovadin jsou vlastně, mí spoluobčané, spoluvoliči. Bože! kde to vlastně žiju?! S kým sdílím jeden kmen?!, řvu pokaždé do tmy, když si přečtu po padesáté prvé článek plný naprosto zbytečných plytkostí... To i ty názory, s nimiž sice bytostně neladím a neztotožňuji se, ale jsou-li o něčem důležitém, byť z pozice "nepřátele" na druhé straně světopohledové bariéry, jsou mi milejší, protože se aspoň něco snaží řešit. Sice po svém, ale něco přinést a řešit. 

   Jak je možné, že se tolik lidí nezajímá o věci důležité, ale jen odbíhá, těká a utíká ve své vyjukanosti k těm mřenčím tématům?! To už jsou opravdu tak zmanipulovaní a zkonzumovaní, že neumí rozlišovat to strategicky důležité od toho naprosto povrchního a nic neřešícího?! Copak si všichni opravdu jen chtějí hrát? Jen koketovat? Jen se plácat na povrchu dění bez zájmu chápat podstatu a souvislosti? Jak tedy vůbec mohou například přijmout zodpovědnost sebe jako voliče za svou volbu při volbách svých „vůdců" ve vedení státu, když je zajímá víc módní trend v džínsovém designu, vůně vanilky vánočních rohlíčků či šamponování jejich pudlíka, než to, jestli obchod se zbraněmi může způsobovat příští neexistenci toto (i jejich/!/) světa?! Mají-li pak tyto povrchní dušičky se svými povrchními pohledy na svět se zúčastňovat na vyvolení svých lídrů /nebo spíš bossů/, pak se přece nemůžeme ani moc divit, že se do čela národů a států vyšplhají takoví psychopaté a magoři, jako Hitler, Stalin, Pol Pot, Pinochet, Gottwald a další a další zrůdy a mentální mrzáci, ( i ty novodobí), kterí maří a vraždí lidské životy a svět zaplavují blbinami. Protože právě ono stádečko blboučkých s blboučkými tématy a zájmy ve voličské základně oněm zrůdám zajišťuje definitívu. Právě proto, že se nezajímají o to, co je pod povrchem. A kazí to tak i těm, co o věcech opravdu přemýšlejí. Pak ale není možné, aby se svět hnul dopředu. Protože kdo mlčí, (a utíká od tématu k pseudotématům), souhlasí...

Protože kdo utíká od angažovanosti za světachod jen k nějakému podružnému tlachání a těm „velkým", důležitým věcem se vyhýbá, chová se jako duševní trpaslík, srabík, jako vyplašená šedá myš, a nahrává tím vlastně těm zrůdám sedícím v čele světodění.

      Pak je nutné ale položit otázku: Proč tedy nechodí své blboučké jednoduché náhledy a zájmy ventilovat někam do těch lehkých společenských magazínů, a proč zaplevelují prostor v seriózních novinách, které mají povahu spíše světodějnou?

            Vezměme si jako příklad sport: Když se chce sportovec zúčastnit nějakého závodu v dané kategorii, musí se nejdříve kvalifikovat. A ona kvalifikace zaručuje, že se mezi skutečně všestranně vybavené závodníky a nosiče výsledků, nedostanou ti, kteří svou úrovní nemají šanci dát závodu opravdu tu nejlepší pověst, úroveň a kvalitu. Totéž by ale bylo možné říci i novinách a jejich blogerských stránkách. Jde také přece i o soutěž v rovni témat, zájmů a jejich hloubky a smyslu.

Jenže, zde se často - narozdíl od špičkových sportovních podniků - pohybují ve stejné kategorii témata zcela podružná a banální v jedné řadě vedle těch špičkových, která mohou dát světu nějakou úroveň a smysl.  A to pak odrazuje od čtení i psaní ty, kteří by sice rádi svůj opravdový a světodějně důležitý názor přinesli, ale ze samého znechucení nad úrovní a děsivou směsicí těch různých podružných kategorií rezignují a ruka s perem jim umdlévá beznadějí. Protože to, co nejvíc člověka ubíjí, je lhostejnost, marnivost, marnotratnost a stupidita.

Stupidita jak těch, kteří stupidně vládnou, tak těch, kteří stupidní vládu akceptují, tolerují a nepostaví se jí svým vzdorným názorem a postojem, že si uvědomují snahu mocných manipulovat a oblbovat voličskou masu.

Autor: Zdenka Ulmannová | pondělí 16.2.2009 10:17 | karma článku: 11,02 | přečteno: 863x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik