Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prostituce - nejstarší řemeslo

Když se řekne to slovo, které v češtině zní tak od plic jadrně, ba ve slovníku nadávek, vulgarismů, či v jiné poloze jakožto antistresová pomůcka úlevně, vybaví se člověku hned několik významů tohoto slova. Kdybychom jen měli spočítat, v kolika možných variantách, verbálních i neverbálních spojeních, situacích a měrách rozhořčení, (ale paradoxně též potěchy a blaha), bychom tento pojem mohli použít, patrně bychom vytvořili velmi pestrý rejstřík škál, odstínů a nuancí, které by se zcela jistě ve slovníku nevešly na jednu stranu.

   Můj dědeček, mistr košíkářský, s oblibou zasyčel: „kurva štelung!", když se mu ve veřtatu lámalo proutí nebo se jinak něco nedařilo. „Kúrvy jedny šikmooký!" je známá hláška z kultovního filmu devadesátých let přímo s podtitulem „Kurva hoši, gutentag!"  A tak bychom mohli pokračovat.

Také důvodů k prostituci je celá ekonomická, emocionální či sociální škála.

Tou nejznámější formou jsou dvě pověstná řemesla, která od věků slují velmi úzkým propojením a prolínám se. Jde o prostituci tělesnou a prostituci politickou. A také není vázána jen na jedno pohlaví. Nezřídka se totiž stává, že se v politice prostituují běžně muži, zatímco povětrné ženštiny, jimž je přikládána pochybná pověst, se profilují spíše v terénu, na ulicích, v podivných podnicích, přičemž nabídka je vždy vázána na poptávku.

Také sociální rozdíly panují mezi jednotlivými formami prostituce.

Zatímco mužské formy jsou obvykle podstatně finančně výnosnější, ale zato jsou více spjaty s mrzačením páteře a charakteru, ty ženské jsou naopak ve svých příčinách obvykle výrazem ekonomické chudoby a sociální nedostatečnosti, a ani jako výdělečná činnost nepatří ke srovnatelným s mužskou politickou prostitucí.

A nakonec zde existují výjimky z pravidla - tedy situace, kdy se žena stane političkou na špičce. Pokud tato osoba jde s každým, obvykle se jí přičítá, že je taky onou povětrnicí. Nicméně ještě na ní navíc padne stín podezření, že se ke svým úspěchům tak říkajíc proveselila povolností svých ženských předností, ba hůře, že jí životní filozofie prochází mezi nohama. To je ovšem velmi neobjektivní a nespravedlivé nařčení.  Vždyť u mužů-politiků je vcelku běžné a společensky akceptovatelné, že se chce stát např. prezidentem a propůjčí své jméno ke kandidatuře, a to i u vědomí, že bude muset tu a tam přivřít očko a povolnit se s kdekým. Pokud to však udělá žena, je okamžitě osočena v těch nejhanlivějších souvislostech.  Což ženského ducha opět spoutává a udržuje v submisivitě, neprůraznosti a podřízenectví a sebeklamu, že vysoká funkce ženám jakoby nepřísluší, byť by na ni měly srovnatelnou kvalifikaci. Současné prezidentské volby jsou důkazem: 

Ať je Jana Bobošíková, coby nová kandidátka na prezidentku, jaká chce, jedno se jí upřít nedá: je to velmi odvážná a statečná žena, která se nebojí vstoupit do ringu mezi samé mužské prostituty. Vždyť ať hodí kamenem ten z politiků, který si ani jednou nezadal a nezpronevěřil se věrnosti svých politických ideálů a přesvědčení s někým z opačného názorového spektra? Situací, které v politice nastávají a kterým se říká draftování, neboli přestup ze stáje do stáje, je tolik, že by se ani nedaly spočítat. Politické mesaliance totiž patří k těm, které se skoro už považují za běžnou normu chováni.

Ostatně, nejpikantnější je současný stav ve státě: veškeré dění a zákony v zemi dnes rozhodují dva lidé - nejznámější prostituti, (jimž se ovšem v politické rétorice říká eufemisticky „přeběhlíci"), duo Melčák a Pohanka. A pravicová strana ODS, která se dnes při volbě státní hlavy tolik štětí a zapřísahá důstojností, tyto dva prostituty zcela bez skrupulí přetáhla od levicové, resp. drze nakoupila, jako by šlo o fotbal a ne ducha státnosti, a ještě se cynicky se zdviženým ukazovákem posmívá, jak s opoziční mateřskou stranou, za níž Melčák a Pohanka byli na startovní listině kandidováni a nominováni, „vyjebala". (Útlocitní jedinci prominou ten poslední výraz, ale nemohu si pomoci, žádné jiné slovo na tuto situaci nesedí tak přesně, takže jde v tomto případě doslova o terminus technicus).

Pokud tedy míra „jebálistů" na našem politickém hřišti zůstane taková, jaká je, nebude nám za chvíli stačit žádná antikoncepce ani jiná ochrana proti těm nejodpudivějším chorobám z politické prostituce, a všichni zde pomřeme na politickou formu syfilitidy, kapavky, ba AIDS.

Autor: Zdenka Ulmannová | čtvrtek 14.2.2008 14:55 | karma článku: 14,56 | přečteno: 1737x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  21:20

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož stav je...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik