Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O zeleném rozjímání, aneb třídit odpad nestačí

Taky vás tak štvou ty zprávy, které ve vás vzbuzují obavy, nejistotu a strach, co bude, a rozčilují neurčitou zlostí na osud? Určitě nejste sami. Možná by se chtělo povzdechnout: tak teda zavřete všechny dveře a okna, otočte knoflíkem u televize a rádia, vypněte počítače, sedněte do auta či autobusu, odjeďte někam na chalupu nebo do přírody a utečte před tím neurotizujícím šumem. Jenže...

  Jenže hned na první křižovatce uvíznete v dopravní zácpě a trčíte tam mezi klaksony ostatních vzteklých aut, spěchajících odkudsi kamsi, ani okýnko nemůžete otevřít, protože vás okamžitě zadusí výfukové zplodiny naší „civilizace". Když si pustíte klimatizaci, vaše auto rázem víc žere, a vy přitom patříte mezi ty „uvědomělé", kteří se aspoň snaží třídit odpad a uvažovat v nějaké variantě zeleně.

Když pojedete autobusem, budete se muset táhnout s batohem o drahný kus dál, a vaše záda vám za to nebudou vděčná, takže pak budete muset jít zbytečně k doktorovi, aby vám napsal nějaké pilule na bolest. Pokud pojedete vlakem, tak už jste apriori naštvaní, že místo aby byla cesta ekonomičtější a levnější, zaplatíte paradoxně víc jen proto, že si na drahách někdo jede své soukromé kšefty a bere za to manažerské prémie, ačkoli dráhy neustále dostává do červených čísel propadu.

Logika nelogika, na světě se dějou divný věci.

  Podařilo se vám přece jen odjet a uniknout do toho lesa. Ale už u prvního označkovaného pařezu zjistíte, že zítra přijdou na řadu další stromy, protože je nějaký majitel bude chtít pokácet na svůj kšeft, a je mu jedno, že i vám tím přidusí kyslík. Naštvete se. A vůbec, jak je možný, aby les patřil jen někomu a ne všem?! Vždyť je to přece přírodnina, do háje! Je to zdroj kyslíku, plíce lidstva, veškerenstva! Jak si tam někdo může postavit plot a říct: To je jen moje! Jak můžu věřit tomu, že se o novou výsadbu stromů, který stejně narostou až za dalších padesát let, bude ten, kdo je pokácel, starat tak, aby sloužily ve prospěch nejen jemu, ale opravdu všem? Vždyť to jsou, sakra, i moje stromy a lesy! Já jsem se tu narodil a tak mám přirozený právo k nim mít sounáležitost a spoluvlastnický nejen pocit, ale i vztah!

A tak supíte tím lesem dál, až narazíte na skálu. Rozhlédnete se, a najednou...

Vykřiknete: „No já se snad picnu! Oni z toho tady udělali lom! A zase budou pro změnu vyvážet kamení!"

  A tak byste mohli pokračovat s uhlím, vodou na kšeft, elektrárnami, které zatěžují životní prostředí nás všech, astronomickej byznys z toho má jen ČEZ, přitom  cena energie závratně stoupá, a co teprve ty dálnice, které zamořují a devastují náš životní prostor výfukovými plyny, prachem, hlukem a rizikem smrtelných masakrů, když se na nich potkáte jako obyčejný domorodec s kamiónem, který veze něco někomu na jeho soukromej obchod, a ta nekonečná šňůra nesmyslnýho pohybu a zbytečnýho přemísťování něčeho sem a tam na pásech kolejí, silnic, řek a moří vám nakonec musí připadat jako směšná, naivní a kontraproduktivní.

  A začnete si říkat: Kdyby lidi seděli doma, pěstovali si na svých políčkách to, co přirozeně produkuje jejich zem a zdejší příroda, kdyby neměli tu ubohou potřebu jíst jahody v zimě a jezdit si zalyžovat v létě, kdyby uměli mít kontrolu sami nad svým chováním, chtíčem a lačností, pak by se naše hrušky, obilí, pacholíky, vepřový, hovězí, drůbeží nemuselo vyvážet stovky kilometrů za hranice, jen proto, aby se sem zase mohly dovážet hrušky, hovězí, cukr, zbraně někoho jiného, kdo bydlí za oceánem, to bychom si oddechli! Už proto, že by bylo všechno dvakrát tak levnější než je! Tím pádem bychom nemuseli ani tolik pracovat, jako pracujeme, ale o polovinu méně, a zbylo by nám víc času na děti, na pěstování zálib a vztahů.

A tomu se říká kultura.

  Místo toho jsme čím dál barbarštější a vygumovanější, takže na každou jednu čokoládovou lentilku vyrobíme zbytečnej tlustej, jedovatejma barvama potištěnej obal, abychom pak mohli ten obal ještě složitějšími technologiemi recyklovat, takže nakonec dojdeme k závěru:

sláva obyčejnýmu hnědýmu papírovýmu pytlíku a bandasce na mlíko!

  Tuto cestu jsme však museli hledat přes složité blouznění a bloudění ve slepých uličkách, abychom došli k poznání, ta hlavní cesta nevede přes  marketingové triky, které nám gumují do hlavy díru, když tvrdí, že obal prodává, a došlo by nám, konečně, že to je opravdu jen prázdnej blábol, vypadající vědecky, protože ve skutečnosti nám jde vždycky jen o ten kus salámu, co je uvnitř, a ne o ten barevnej obal, kterej sníst stejně nemůžeme, ale naopak nás dostává do nerudovské bezradnosti, kam s ním...

K čemu to pak? nezbývá se zeptat.

  A jestliže se toto třeštění děje jen samoúčelně proto, aby se vytvářela umělá zaměstnanost a lidi neměli tok času přemýšlet, protože by pak mohli, nedej bože, dojít k tomu, že vlastně nejsou otroky, aby ve svém i tak krátkém životě jen dřeli proto, aby se nakonec ta jejich dřina scvrkla v kouli nezničitelnýho jedovatýho barevnýho odpadu, pak je přijatelnější představa, že lze klidně v poklidu pást třeba ovce nebo chovat králíky, pěstovat na malým políčku brambory, rajčata a jetel, jabka si nekupovat v hypermarketu z dovozu z dva tisíce vzdálenýho Kypru, ale vypěstovat si je doma na zahradě - a co by nám chybělo...?

  Nejhorší na tom však je, že to naše pošetilé civilizační bláznovství je často popisováno složitými myšlenkovými konstrukcemi a tlustými sociologickými elaboráty a průzkumy, ale podstata je stejná: čím jednodušeji budeme produkovat na jednoduchých strojích a technologiích, tím méně toho zkonzumujeme, budeme zdravější, nebudeme muset nadužívat zdravotní péče, budeme mít víc času na vzájemné dorozumívání, čímž omezíme rizika komunikačního šumu, potažmo nebezpečí válek. Jednoduché jak facka.

  A kdo říká, že uspořádat svět je věda, tak pěkně kecá, protože uspořádat svět je tak jednoduché, jako uspořádat si svůj vlastní život. A jestli nějaký vědec či ekonomický šaman neví, jak se má chovat, aby přežil, pak nechť vrátí školné, protože se nic nenaučil. Neboli, jak to říká zjednodušeně Robert Fulghum, všechno, co máme vědět o životě, jsme se naučili už v mateřské školce.

A nyní jen spějeme k tomu, abychom dokázali slézt zpátky z výšin svých omráčivě naivních vysokých škol zpátky na reálnou zem.

            Máte snad nějaký problém s tím, že to degraduje vaši vzdělanost a vědění?

Pak vězte, že zaplatíte-li Harvard nebo jinou drahou univerzitu, nedojdete stejně k jinému závěru než k tomu, že budete bezradně bloumat lesem dálnic, kolejí a jiných šikan a hledat nejbližší volný les, abyste se mohli normálně od plic nadechnout. Jen za to víc zaplatíte...

            Volný svěží dech Vám všem přeje Vaše Edna Fauna Ulmannová

 

Autor: Zdenka Ulmannová | čtvrtek 24.1.2008 9:03 | karma článku: 12,85 | přečteno: 783x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  20:11

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Policie jde po majetku „nemajetného“ Kaderky. Zaměřila se i na manželku

19. května 2024

Premium Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka je vyšetřován ohledně jeho příjmů. Detektivy zajímají také...

Srovnání průzkumů: ANO ohrožuje nová koalice, lidovcům umřeli původní voliči

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Desetitisíce zemřou... a nikdo si nevšimne. Japonsko je na hraně fungování

19. května 2024  19:32

Doma v osamění zemře v Japonsku ročně až 68 000 lidí starších 65 let. Jejich smrti si pak delší...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik