Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O světlonoších, zbabělcích a zrádcích

Hladovka protiradarových aktivistů Jana Tamáše a Jana Bednáře doplňuje symboliku mučedníků Janů, kteří byli v dějinách našeho národa odhodláni položit život za ideály, spravedlivé přesvědčení a poctivou hru v době, kdy ještě nezuřila válka, ale oni již tušili, že se k ní schyluje a chtěli jí zabránit.

   Nemůžeme nevzpomenout Mistra Jana Husa. Jeho poselství a nabádání k poctivému vztahu těch, kdo vládnou, jež vstoupilo do dějin a povědomí národa známou větou „Víno pijí, vodu káží", nebude patrně nikdy zapomenuto právě díky potřebě a touze po reformování vztahu stávající moci a lidu.

Dalšími Jany z řady morálních autorit, jež si země navěky bude pamatovat a obdivně uznávat jejich hrdinství postavit se proti přesile, byl Jan Palach a Jan Zajíc. Sami se jako jediní za všechny stali na otevřený protest proti zvůli moci zápalnou obětí, aby jako pochodeň naděje svítili na cestu lidem v dobách, kdy velmocenský obr porobil a ponížil naši vlast.

Čas historicky nepatrně pokročil, a na prahu sebeobětování za myšlenku nenásilí, spravedlnosti a pravdy stojí hrdě další dvě oběti hrubiánství a bezcitnosti mocných.

Nynější akt dobrovolného vyhladovění dvou mladých mužů, Jana Tamáše a Jana Bednáře, kteří se tímto gestem postavili proti bestialitě státní moci, rozhodnuté zavléci zemi třeba do ohrožení jen proto, že si pár primitivních politiků potřebovalo ulít své osobní prebendy za tupou kolaboraci s ještě mocnějším dravcem a velmocenským obrem, je analogií Palachovy smrti. Tehdy to byl protest proti ruskému agresoru studené války, dnes je to protest proti americkému agresoru studené války.  A v této zemi není živáčka, který by pochyboval a nemyslel si, že podepsání dohody tehdy i dnes o umístění militaristického radaru u nás, se děje jen proto, aby nenažraní čuníci v naší kolaboratnské vládě nepřišli o svá tučná korýtka - a to opět proti vůli zdrcující většiny národa.

            Názory se sice různí, zda oběť a ohrožení života těchto morálních autorit potřebná či zbytečná. V žádném případě však není marná, i když děsivě skličující.

Zbytečná je možná v situaci, kdy většina českých médií, poplatných vládním aparátčíkům s totalitními bolševickými manýrami, provádí autocenzuru nebo dokonce otevřenou cenzuru ze strachu, aby si proti sobě nepoštvala premiéra a jeho skvadru, o oběti Jana Tamáše a Jana Bednáře zbaběle mlčí, než by riskovala, že publicitou jejich protestní hladovky proti vládě strhnou vlnu nevole té mlčící většiny, která si radar s cizími vojsky na našem území také nepřeje. Média tak - což není sice nic překvapivého, ale o to víc zdrcující - stojí na straně mocné ozbrojené menšiny proti bezmocné bezbranné většině, a hrají svou obvyklou pštrosí hru, raději nevidíc a nekomentujíc, že právě teď, v těchto hodinách možná za práva občanů a ideály humanismu umírají dva docela mladí chlapci.

            Bestialita a cynismus, s jakým vláda - a konec konců i celý parlament - přihlíží na ten akt sebezničení dvou mladých životů za názory a  ideály drtivé většiny lidí, je nezměrná, a bohdá bude vytesána černým písmem jako skvrna v kronice země až v příštích časech. A je  jen potvrzením starého faktu, že pokud se loď potápí, tak krysy - tentokrát v podobě kapitána a jeho prvních důstojníků - opouštějí palubu, a statečné s celou posádkou klidně nechají potopit v průšvihu, do něhož je svými špatnými a podlými rozhodnutími zavlekli. Nic nového sice pod sluncem, ale o to víc potvrzující tvrzení, že moc je zlořečená a vrchnost obvykle vždy žije zbaběle a na úkor lidu.

Jestliže sem, do země české, tato vláda nechá nainstalovat cizí radar, nelze to brát jinak, než analogii s nechvalně známým „zvacím dopisem" katastrofální osudové osmičky roku 1968, jímž začala další vleklá epocha nedobrovolné okupace naší země.

Na ohrožení těch dvou čistých mladých duší budiž v tomto smyslu útěšné to, že jména jako Topolánek, Vondra, Čunek, ale i Bursík a další budou jednou zatracena a zapsána mezi početný seznam jmen vlastizrádců, jež vlastní vlast navždy zatratila a proklela.

      Hrdinové vzpoury, mlčení médií o nich, a naproti tomu neúměrná publicita banální akce grantově „hladovějících" umělců či směšných technoparty, které vzdor umrněnosti problému okupují titulní stránky celé týdny a měsíce, to všechno jsou úkazy, že ideály versus konzum a byznys se budou vždy dostávat do protipólu zájmů opravdových s těmi plytkými, ničemnými a marnivými, a jsou součástí jedné neviditelné války poplatnosti proti nepopulárnímu míru a pokoji.

Autor: Zdenka Ulmannová | čtvrtek 29.5.2008 10:31 | karma článku: 13,66 | přečteno: 1385x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik