Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O páně prezidentových kravatách, aneb...

Pro všechny, kdo jsou přesyceni prezidentskou stravou.   Být prezidentem skýtá celou řadu výhod. A předpokládá celou řadu schopností. Být prezidentem v některé době - obzvláště té osudové, protektorátní - není vůbec lehké. Jen vzpomeňme na Háchu či Husáka...   Pak je ale větší část období, kdy je prezidentský úřad v podstatě příjemným a pohodovým zaměstnáním, které zakládá superjistotu do penze a další - pro normálního člověka nepředstavitelnou - dlouhatááánskou řadu výhod.

  Říká se, že lidi jsou závistiví a nepřející. Pak se k nim tedy hlásím minimálně v tom případě, že je prezidentský „nadčlověk" opravdu na toho nadčlověka povýšen třeba v takových životně důležitých věcech, jako jsou možnosti využívání lékařské péče, nemocenské - kterou si pochopitelně neplatí v tom smyslu, že pokud zamarodí, má plnou taxu a jde mu fungl celý plat. O recepcích a rautech, a vůbec jídlu zadarmo, ani nemluvě. Už snad někdo viděl prezidenta či paní prezidentovou, aby si šel se síťovkou koupit vlastní večeři za své? Nebo platil ve státních vilách činži? A přitom položky za jídlo a bydlení tvoří v rodinném rozpočtu nikoli nepodstatnou část.  Zkrátka, být někde pracovně hostem na oběd, na večeři a na bydlení je vcelku pohodový šolich.  Pravda, dekorativnost prezidentské persóny pro blaho státu je někdy opravdu pro zem výhodná. Ale v mnoha případech také není...

Zlé jazyky na adresu současného prezidenta tvrdí (a to mám fakt z první ruky od ženy jednoho z mužů týmu ochranky), že už je tak zhýčkaný vším tím obdarováváním na státní a cizí podnikatelské útraty, že s sebou už nenosí ani žádné peníze, když někam jede.

Jednou se na jisté cestě po vlastech českých přihodila taková úsměvná historka:     pan prezident - znám svou úlítlostí na kravaty - se při návštěvě jednoho krajského města zastavil na náměstí v krámku s kravatami. Vešel dovnitř (samozřejmě i se svou suitou) a začal listovat ve stojanu s těmi nejdražšími vázankami. U jedné se zastavil a významně, obzvláště pochvalně si nad ní mručel, jak je elegantní...¨ Nic. Ticho.

Tak své zamručení zopakoval. A zase nic. Ticho.

Prodavačka se jen tak potutelně usmívala. Po pár vteřinách - když ho nechala vycukat - řekla:            „Tak si ji u nás kupte, pane prezidente."

Pan prezident - starý známý strýček Skrblík (ostatně ke správci státní kasy to konec konců patří jaksi samo sebou) - se začal šacovat, pak vyndal ruku z náprsní kapsy a s úsměvem, za který by mu někdo dal korunu, povídá: „Hmm, to je ale vážně škoda... Ta kravata se mi tak, ale opravdu táák líbí... mhmmm... Bohužel, já s sebou nemám náprsní tašku, obvykle ji s sebou nosím, ale zastavil jsem se jen tak náhodou...Tak jak bychom to udělali...?"

Významná pauza. Nic.

Prodavačka se zase jen dál usmívala, ale na to laso, aby panu prezidentovi řekla, že si její firma bude považovat za čest mu tu kravatu věnovat, (jak je pan prezident běžně zvyklý na svých cestách), prostě nechytila, a po další chvíli, ve které ho zase nechávala vycukat, neméně významně shovívavým tónem odvětila:   „Tak víte co, pane prezidente, tak si ji koupíte, až se budete vracet. Zastavíte se tu na zpáteční cestě, a já vám tu kravatu nechám stranou, aby vám ji třeba kolegyně neprodala. Naše firma si toho bude velmi považovat..."

Pan prezident se s chladnou zdvořilostí odporoučel - žel, na zpáteční cestě se už nezastavil...

A paní prodavačka? Patrně nebyla jeho voličkou....

Autor: Zdenka Ulmannová | pátek 15.2.2008 8:10 | karma článku: 12,54 | přečteno: 763x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik