Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mozky na útěku a žebrající bílý plášť

Dnes jsem v autobusu jsem nechtě vyslechla postesk jedné paní: „Včera jsem byla v nemocnici , a nikdo tam nemluvil česky." /Pro upřesnění místa v jisté pražské, jejíž název neuvedu, neboť jde o informaci z doslechu/. Co může takové rozhořčené vyprávění znamenat? Mnoho věcí.

  Například to, že z Čech utíkají mozky do ciziny, a sem přicházejí lékaři z ekonomicky slabších zemí, aby si zlepšili své osobní finanční portfolio.

   Samozřejmě nemůžeme po lékařích nekonečně chtít, aby jejich povolání bylo posláním, za které si nezaslouží spravedlivou odměnu, jak zde bylo neblahé paměti komunistickým folklórem. Na druhou stranu žádná profese by neměla být pro kohokoliv - fotbalisty, hokejisty či golfisty nevyjímaje - zlatým dolem, obzvláště je-li její společenská potřebnost ve srovnání jinými profesemi diskutabilní, jak je tomu u celé řady sportů.

   O tom, že bez kvalitních lékařů (narozdíl od golfistů) se neobejde žádná země na světě, jistě také nelze pochybovat. O čem však pochybovat lze, je realita, kdy se lidem nedostává vzhledem k silně migrujícím a druhdy i nepříliš prověřeným pracovním silám, kvalitní zdravotní péče. V případě té paní z autobusu tomu tak bylo, soudě podle toho, nač si stěžovala. Údajně velmi málo rozuměla, co jí špatně česky mluvící zdravotnický personál říká, ale hlavně měla obavu, že nerozumí ani on jí, takže vzniklo nedorozumění mimo jiné i v tom, že ji poslali na vyšetření, které vlastně ani nepotřebovala, jak se později ukázalo. V tomto okamžiku ono zbytečné vyšetření navíc pak platí  nejen ona pacientka, ale i celý konkrétní národní solidární zdravotní systém.

     Rozhodně jsem poslední, koho by bylo možné podezírat z xenofóbie, a naopak celý svůj život podporuji kosmopolitní pojetí světa. Nicméně i pro mne nastává velice rozporuplný moment, pokud se tříští zájmy tržního systému, kde každý obvykle musí kopat jen sám za sebe, s tím solidárním, kde všichni přispívají jednak všem - a jednak jen někomu - na to ze zákona. Navíc aniž by mohli očekávat, že posléze onen zákonně obdarovaný, v tomto případě lékař, adekvátně něco pro svou národní společnost za tuto solidaritu odvede, a raději dřív vezme dráhu ven, do ciziny. Tento příměr totiž platí např. u vysokoškolského vzdělání - lékařů nevyjímaje.

     Dnes je doba taková, že velká část lékařů - obvykle těch podnikavějších - mizí krátce po ukončení studia na české solidárně placené vysoké škole kdesi v zahraničí. A onu obrovskou sumu, která jejich studium stála a pohybuje se v řádech miliónů na jednoho studenta, si odnese s sebou, pokud to společnosti nevrátí v dohledné době v podobě následné kvalitní práce pro tuto konkrétní společnost. Situace pak dále vyvíjí následovně: 

Je nedostatek zubařů, pediatrů, praktických lékařů...a tak bych mohla pokračovat napříč všemi zdravotnickými obory. Pacienti pak kvalitní péči shánějí způsobem známým již z jejich první knížky, z pohádky o slepičce a kohoutkovi, který se dusil.

„Bolí vás zub? Musíte k jinému dentistovi, protože já už mám plno...", doslechnete nezřídka u dveří ordinace. A nestačí ani, když „potřebného" lékaře budete uplácet třicetikorunou, kterou vám zákonně naložili na hřbet duo Julínek a Cikert. Prostě vás nevezme.

Se stejnou situací se setkáte i u běžného „obvoďáka". Také ho neuplatíte už jenom třiceti korunami ze zákona. Vás by pak musel léčit. Výhodnější je pro něho, když má ve staré oprýskané kartotéce místo vaší karty „mrtvé duše", které třeba ani k lékaři nechodí, ale za jejichž kartu v evidenci dostává lékař příspěveček - z vašeho solidárního povinného zdravotního pojištění.

     No zkrátka, lékaři nestudovali nadarmo. Naučili se přinejmenším několik dobrých byznysmenských vychtávek: pokud ve svých zemích studují zadarmo, resp. z peněz ostatních spoluobčanů - kteří často sami paradoxně pro nedostatek míst na lékařských fakultách nemohli vystudovat - a půjdou pracovat do nemocnice a ještě si po šichtě dělají na „svém" ve své soukromé ordinaci , jak je běžná zaběhnutá praxe, zcela jistě se tím zařadí mezi nedoceněné chudáky, kteří mají navíc právo chodit stávkovat a demonstrovat za své nízké příjmy a nehorázný nepořádek, který v resortu je. Otázka, kdo tento nehorázný nepořádek ve zdravotnictví vytváří, je asi zbytečná. Svedou to na pacienta, který nadužívá léky, jež mu předepisují sami tito lékaři.

   A co člověk-pacient-občan? Na něm přece nezáleží. Ten ať hezky klopí. Z povinného pojištění srážkou ze mzdy, kešem v ordinaci, v lékárně za recept, za pohotovost...

A že se pacient naštve, setká-li se v nemocnici s nepříliš kvalitní péčí nebo dokonce zmatením jazyků, kdy ani nelze jeho určit jeho diagnózu? Lékaři tu přece nejsou proto, aby léčili a svou práci brali jako dobře placenou službu, nýbrž aby vydělávali a vytvářeli zisk, narozdíl od jiných podnikatelů s pomocí zákonů, které jim nadržují. Vždyť kdyby požádal kterýkoliv jiný podnikatel o třicetikorunový příspěvek jen za to, že lékař otevřel dveře jeho provozovny, tak by se to bralo jako zlodějna. Nastaví-li klobouk (či krabičku nebo dózu) lékař, už do něj cinkají naše povinné mince. Tak nevím, proč se my, ostatní, tak stydíme vzít taky nějakou plechovku a stoupnout si třeba na nádraží nebo do metra a žebrat. Vyšlo by to přece nastejno - jen s tím kosmetickým rozdílem, že žebrota lékařská je zákonem posvěcená.

Autor: Zdenka Ulmannová | pátek 14.11.2008 17:13 | karma článku: 16,08 | přečteno: 1371x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik