Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Míra si udělal výlet

Další pokračování Topolánkovy cestovatelské storry má novou kapitolu: tentokrát s podtitulem Sardinie. Nyní si nejel zalyžovat jako minule, když to vzal cestou z pracovního jednání v Bulharsku služebním letadlem do Alp. Teď se zaletěl pro změnu vykoupat se v teplém moři slunné Sardinie a zahrát si golf s potenciálními „strategickými partnery" příštích privatizací.

   Na podivné okolnosti kolem financování jeho cest si už pomalu zvykáme. Ale ne že by nás to neštvalo. Pukáme přímo závistí! Nám prostě ne a ne náš zaměstnavatel takové cesty zaplatit! Přiznám se, že ani ve stejném věku jako má Míra jsem golf ještě v životě nehrála - a na Sardinii jsem taky nebyla. A co se týče lyžování v Alpách, tak hezky za své. A to se přitom taky celý život snažím starat , ovšem v neziskovém sektoru, o veřejné blaho.

A tak remcám. Jsem prostě potížistka.

Někdo mi sem tam nadhodí, že jsem zelená závistí, když nemám kladný postoj k premiérovým cestám, kde se chystá tu něco prodat (teď například pražské letiště), tu něco koupit (nešťastný radar, který sem chce nacpat vzdor vůli zdrcující většiny občanstva).

Jenže kde mám záruku, že to Mirkovi pálí líp, než zbývajícím šestaosmdesáti procentům lidí, kteří si tu žádný americký radar nepřejí? A to je to dilema a věc k naštvání. Vždyť i ve hře „Milionář" je taková dobrá vychytávka pro případ, že soutěžící na pódiu neví nebo váhá nad odpovědí: je to metoda ´zeptejte se publika nebo přítel na telefonu´.  Ale Míra né a né! On se žádného publika ptát nepotřebuje a to a ni přesto, že publikum samo dobrovolně dělá průzkumy svých názorů a chodí mu hrozit pod okna, že je v názorové přesile. Míra prostě ví všechno nejlíp. Tomu se totiž říká podle něho demokracie - když se většina lidu, kterému vládne, zlobí a zuří, zatímco o se jen do očí směje a říká si cosi o tom, aby mu lidi políbili šos. Prý, že nikomu nic není po tom, že si za peníze svého zaměstnavatele - tedy nás, daňových poplatníků - jezdí na své soukromé dovolené a že mu dokonce platíme i ten benzín a provoz letadla.

Inu, ne každý má takové všehoschopnosti, aby se stal premiérem. Premiér může být jen jeden. Kdyby byl aspoň dobrý, moudrý, spravedlivý a respektoval názor většiny, pak by mu člověk snad i ty malinkaté podvůdky se soukromě-služebním cestováním prominul.

Ale takhle? Takhle si Míra koleduje o to, že mu příště nepůjdou lidi křičet ve vlnách proti jeho reformám pod okna, ale že si vzpomenou na staré tradice po vzoru odbojných českých pánů, a rovnou přikročí k další pražské defenestraci.

A mohli by přitom vzít i Mírovy další strategické kamarádíčky, jako například ředitele ČEZu, se kterým Míra ten golf na Sardinii hraje, a taky ministra Hřebíčka, který celou transakci s privatizací zdejšího letiště připravuje a údajně platil i letadlo na ten výlet. No zkrátka, všichni jim věří, že v tom samozřejmě není žádná korupce. Nicméně energie je už tak drahá, že snad za chvíli začneme svítit postaru svíčkami, když se moloch ČEZ chová, jako by byl on naším pánem, a ne my jeho klienty, které potřebuje. (A tak asi protestně opravdu přestanu svítit, protože kdyby to tak udělalo víc lidí najednou, tak možná řediteli ČEZu tu jeho síť zhroutí). Ovšem s tou vyprávěnkou pana Hřebíčka, že Mirkovi platil letadlo napůl, je to podobné, jako s pohádkou o Čunkovi a jeho kamarádech, od kterých inkasoval milióny, ale přitom si chodil pro sociální dávky.

Zkrátka, i ten starý dobrý Churchill se nejspíš mýlil, když říkal svůj známý bonmot o tom, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Protože náš současný premiér se prostě vymyká průměru. Míra a jeho parta totiž hodně, hódně zapadá spíš do koloritu doby, za které vznikly takové literární fláky, jako „Timur a jeho parta", kteréžto dílko jme měli jako povinnou četbu ještě v dobách hlubokého totáče.

Fakt, že se někdy v rámci dobových rituálů převleče rudý kabát za modrý, ještě ale neznamená, že by se lidi v těch kabátech změnili. A o Mirkově partaji to platí stoprocentně.

            A tak si nemyslím, že by byl Míra právě z těch, co vůbec tuší, jak taková demokracie vypadá a cože to vlastně je.

Autor: Zdenka Ulmannová | pátek 6.6.2008 8:50 | karma článku: 16,57 | přečteno: 1364x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik