Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidi, co blázníte, dyť jste lidi a ne hovada!

"Tak tu máme zase další volby…,“  začalo by možná pokračování nejslavnějšího českého národního románu. Jak by asi vypadal pomyslný dialog posluhovačky paní Müllerové na téma prezidentské volby s dobrým panem Švejkem, národním to hrdinou? Ani se nechce raději domyslet. Jaroslav Hašek by si jistě servítky nebral a natřel by to svým rafinovaně prostým, inteligentním humorem všem zúčastněným stranám.  

 

   Zrovna před rokem touhle dobou jsem se vrátila z dvacetimilionové Bombaje a miliardové Indie.   

A tak se mi v souvislosti s předvolební prezidentskou vřavou naší malé české pidi-kotliny vybavil pocit, který jsem získala z této nepředstavitelně obrovské mega metropole.

Celá česká republička je jen malým zlomkem jedné městské čtvrti každého z větších světových měst.

Máme zde rozsáhlý parlament sestávající z dvou komor, Poslanecké sněmovny a Senátu, čítající obrovské množství potentátů se svými nehoráznými prebendami a neuvěřitelně nespravedlivými výhodami, bonusy a imunitami.

Máme zde šílenou vládu, která pobírá prémie a stále astronomické platy i přesto, že spravuje špatně státní rozpočet a vede zem od desíti k pěti.

Máme zde obskurní počet ministerstev, ministrů, jejich prvních a druhých a třetích náměstků a ředitelů odborů.

Máme zde úřad vlády s šíleným množstvím mravenců hemžících a pachtících se za tím, jak se udržet v jakoby činnosti vypadající jakoby smysluplná a účinná.

Máme zde různé mezivládní organizace a úřady poradců vlády, které každý jeden z nás, občanů, táhne jako nedobrovolné břemeno na našich bedrech daňového zatížení, ačkoliv pro nás nikdo nic neudělá, když se ocitneme ve složité situaci.

 Nikdo z těchto úředníků se nás nejenže neptá, ale dokonce si zacpává uši, pokud se jim snažíme vyslat nějakou zpětnou vazbu, že už je nemáme sílu všechny platit a táhnout jejich nákladný a luxusní život, zatímco my sami si utahujeme opasky u bramboračky obden.

      O vánocích jsem si dopřála a koupila si krabičku kaviáru. Tedy aby bylo jasno, tu nejmenší, která je na trhu, abych si připomněla tu chuť, protože je mi jasné, že pokud nevyjedou blaničtí rytíři a nevyrazí ze skály proti těm vnitřním vetřelcům a nepřátelům ve vlastních řadách národa českého, tak už patrně takovou lahůdku v životě neochutnám.  V tom jsem se probudila, ale neměla jsem ruku v nočníku. Tohle je fakt realita, otřáslo se mnou! To se mi doopravdy nezdá! Zítra budeme zase podrobeni další tortuře v podobě masáže o potřebnosti směšné hlavy tohoto pidi státu, ještě k tomu zcela nefunkčnímu, a jejího úřadu a obsluhy Hradu. Kdoví, zda se nebudou dokonce šít i nové uniformy pro hradní stráž, kupovat nové vozy pro ochranku, pořádat stovky dalších a nových extrémně nákladných ceremonií!

 A přitom by na správu tak malého územního celku, jako je ČR, bohatě stačil jeden starosta a několikačlenná rada, a šmytec.

   „Tak ať na mě ještě chodí s nějakejma volbama, paní Müllerová. Kdepak, nejsem blbej, tohle já platit nebudu. To se snad radši nechám zavřít, ať si tu svou marnotratnost cálujou panáčkové sami. Dyť je to horší než u C.a K. dvora. A to sme o sto let dál! Po světě přeběhly dvě světový války, i to sme přežili, ale tohle, co se děje teď a tady, to už k normálnímu životu není, leda by člověk skončil zase ve cvokhauzu.  A lidi sou přitom tak dočista zblblý, že se vážně dohadujou o tom, kdo bude lepším prézidentem, jestli kníže nebo zeman, no, nedala byste jim korunu?

Jako by je nenapadla ani tak jednoduchá věc, že v tomhle představení jsou zase jen stafáží, která si tu podívanou ještě navíc sama platí, místo aby radši svejm děckám koupili nějaký cukrdlata. Copak si můžou ty lidičky myslet vážně, že tomu panu prézidentovi půjde o nějakej lid?

 Lidi, co blázníte, dyť jste lidi a ne hovada! Tak co je vám do jejich voleb?!“

(A to po vás ještě budou chtít pokuty, když je volit nepudete… Ach jo… to sme to dopracovali…)“

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Ulmannová | čtvrtek 24.1.2013 13:12 | karma článku: 21,22 | přečteno: 953x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Rusko útočilo desítkami střel a dronů, poškodilo tři ukrajinské elektrárny

8. května 2024  7:09,  aktualizováno  8:30

Rusko v noci na středu vyslalo na Ukrajinu více než 50 střel a 20 dronů, uvedl ukrajinský prezident...

Jedenáctý nejteplejší měsíc v řadě. Duben opět trhal historické rekordy

8. května 2024  7:44

Letošní duben se jako 11. měsíc v řadě stal nejteplejším v historii měření. Podle meteorologické...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik