Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Bezpečné" porody - ideál nebo realita?

Diskuse o tom, zda a kde může být porod bezpečnou záležitostí, je nejen poněkud nešťastné, ale zejména nesmyslné a vágní. Nimrání se v této problematice prostřednictvím změn v zákonech, je mlácením prázdné slámy pažbou samopalu, neboť jde jen o další nebezpečný zákon pro zákon.

 

Určovat předem, jak a kdy a kde dojde porodu je stejně tak iracionální, jako hloupé a arogantní, jako zasahovat do přirozenosti chodu světa, přírodních a vesmírných jevů.

Ale, když už takový zákon vzniká z důvodů, aby se zabránilo co nejvíce rizikům, neštěstí a lidskýcm tragediím, pak lze za lidskou tragedii považovat i zásah do nejintimnější sféry lidství, jakou porod a proces zplození a zrození je.

Připustíme-li jako společnost povinnou institucionalizaci tohoto aktu příchodu nového potomstva na svět, pak už si rovnou můžeme postavit továrny na výrobu, prodej a distribuci dětí a jejich zaškatulkování do příslušného chlívku v labirintu globální společnosti.

Nařízený porod v porodnici je zhovadilostí podobnou, jak popisují např. vizionáři a kritici totalitních systémů George Orwel či Stanislaw Lem.

Nedovolme lidem, aby si věci spojené s reprodukcí druhu určovali sami, a budeme tu zachvíli mít důsledky, které co svět světem stojí způsobuje tajné potratářství, sebevraždy z něchtěného těhotenství "levobočků" a dalších nelidských jevů, které jsou spojeny s pokryteckou morálkou, jíž způsobují zištné náboženské, ideologické a jiné mýty o lidství, božství či ďábelskosti.

Jestliže pro diktátory a předkladatele zákona o porodech je jedinou tzv. bezpečnou variantou porodu pobyt v porodnici, jak tedy možné, že zrovna včera zemřela v České republice matka při porodu v porodnici na vykrvácení, a že dnes a denně umírají ženy, ať již rodí v porodnicích či mimo ně?

Osobně si myslím, že porod v prodnici je pro mne asi subjektivně, pocitově, bezpečnější do té míry, že v nemocničních zařízeních jsou k dispozici přístorje, které mají možná/ ? / větší šanci zabránit zhoršení případné komplikace, když už nastane.

Ale také vím, že stoprocentně se člověk může spolehnout jenom na štěstí.

Nicméně i ze své osobní zkušenosti jsem zažila, že i v nemocnici a přímo pod rukama zdravotnického perosnálu může dojít k závažnému pochybení a zanedbání tak zdánlivě jednoduchých věcí, jako je operace "slepáku" či porod. Obé jsem zažila na vlastní kůži, a bezmoc a strach, která člověka doprovází, když se setká s ignorací lékařského personálu, i když pacient či rodička vysílá jasné signály, že se děje něco nedobrého v těle, je nezměrná.

 

Má-li se stát rodička, zejména rodička s nedůvěrou k českému zdravotnímu systému, rukojmím nuceného institucionalizovaného způsobu porodnictví, pak rozhodně říkám ne! Neboť právě z osobní zkušenosti vím, že moje dítě téměř zemřelo a narodilo se udušené jen kvůli tomu, že stále bylo "dost času", ačkoli jsem ležela v předpokoji operačního sálu a ošetřující personál byl zrovna na večeři a předával si z vesela směnu, zatímco u mého porodního ůžka nebyl nikdo k dosažení na pomoc.

 

Až budou moci porodnice zcela vyloučit, aby na jejich straně docházelo k pochybením a budou moci stoprocentně garantovat, že při porodu v jejich instituci nemůže v žádném případě dojít k tragédii a zlým zdravotním důsledkům spojených s porodem, pak možná takový zákon jistý smysl mít bude. Ale ani tak nemůže být nadiktován!

 

Ale do té doby všaj jde jen "kladivo" na ženy o bohapustý pokus, jak porody zkomercizionalizovat ve prospěch tzv. akreditovaných zdravotnických zařízení, jež čerpají peníze z nepřehledných bažin zdravotních pojišťoven a popásají se z povinných příspěvcích daňových poplatníků. A o další pokus sociálního inženýrství provozovaný pod názvem "emancipace žen" či "důchodová reforma", který má však v praxi podobu nespravedlnosti a iracionality, jako je sjednocení věku odchodu do důchodu žen-rodiček a matek-pečovatelek, a mužů. I toto je totiž jednou z mnoha zhovadilostí, které může vyprodukovat jen mozek mužského diktátora. Vždyť jakým dílem, způsobem a praktickou prací se zasluhují a podílejí muži na věci tak veledůležité, ba nejdůležitější, pro existenci, reprodukci druhu? Jak si vůbec mohou muži-zákonodárci přisvojovat i právo rozhodování o tom, co se týká nás, žen, našeho těla, našeho nezcizitelného práva postrat se o to, co je pro bytost vzešlou z naší tělesné schránky nejlepší?

 

Vždyť zde chybí ta zásadní otázka a aspekt:

zeptat se samotných žen, co ony na to a co ony chtějí, pokud se jich určitý zákon týká!

 

Jinak jde zase jen o další projev stoprocentní hrubosti, agresivity a znásilňovací tendence, kterou mají reprezentanti mužského plemene zastoupeného stále většinově v systémech vládnutí nad zeměkoulí.

Důsledky toho, jak to vypadá na světě pod vládou mužů, vidíme ostatně na kdaždém kroku. Vždyť v Ostravě se dnes už nedá skoro ani dýchat, v kraji Černobylu je zcela mrtvá a zamořená oblast, Japonsko je hrůzou světa, Siera Leone je zemí zmrazčených dětí, manévry na Wall Street vhání miliardy rodin, žen a dětí do neřešitelných sociálních pastí.

Chce snad někdo tvdit, že v tomhle všem mají z většinové části prsty ženy a jejich ženské zájmy?

Nechť tedy dokáže, že ženy si rozhodování nad světem nezaslouží, a že existuje racionální důvod, aby se rovným (případně také větším) dílem zhostily rozhodování o světových věcech a aby jim to bylo bez boje či surové soutěže umožněno.

Do té doby, pánové, dovolte, abychom si alespoň o těchto bytostně ženských záležitostech, jakými porod bezesporu je, rozhodovaly samy!

Tedy když už zákon, pak referendum žen !

 

Zdenka Ulmannová, spisovatelka, aktivistka ženského hnutí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Ulmannová | čtvrtek 13.10.2011 9:26 | karma článku: 12,91 | přečteno: 898x
  • Další články autora

Zdenka Ulmannová

Ach, ta pohlavnost!

Tak nějak jsem při pohledu do "ženských" rubrik médií znejistěla, zda jsem vůbec žena. Ani nevím, co si s tímto rozčarováním nad kritérii pro ženu počít.

24.1.2019 v 13:26 | Karma: 16,81 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Konečně komunismus!?

V souvislosti s Babišem bylo řečeno tolik, že už skoro není co dodat... Snad jen, že pod pod vedením dalšího Slováka česká zem konečně dojde po sedmdesáti letech od Gottwalda ke komunismu!

19.11.2018 v 10:22 | Karma: 23,75 | Přečteno: 838x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

U nás v Babišově, aneb vítejme v zemi estébáků!

Čapí hnízdo se stalo novodobým symbolem neodpornějších koloritů minulé totalitní éry a komunistické, estébácké moci. Pokud sociální demokraté setrvají ve vládní koalici s Babišem, podřezali sami sobě větev v příštích volbách.

15.11.2018 v 9:55 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1271x | Diskuse| Politika

Zdenka Ulmannová

Logika věci samostatného státu, aneb co vlastně oslavujeme?

Když se připravuje jakákoliv změna, musíme se nejprve ptát, co je motivem, co nám změna přinese v širším kontextu a dlouhodobém horizontu, jakou výhodu změna znamená ihned a jakou do budoucnosti, co díky ní získáme pozitivního, co

26.10.2018 v 11:33 | Karma: 7,78 | Přečteno: 281x | Diskuse| Společnost

Zdenka Ulmannová

Otevřený dopis fotbalistovi

Kam až hodláte zajít ve své aroganci a pocitu nadřazenosti? Zdá se, že přemýšlíte pouze svými údy, leč nikoli mozkem, hodným člověka...

24.10.2018 v 10:13 | Karma: 34,05 | Přečteno: 2217x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  18:17

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Učiteli nepřidáme, zaplatíme školníka. Peníze pro pedagogy použijí školy jinak

10. května 2024

Premium MŠMT slibovalo přidat učitelům až na 130 procent platu. Aby se ředitelé škol vyhnuli propouštění,...

QR kód vedl k zubaři. Policie hned první den řeší desítky falešných lístků na MS

10. května 2024  17:56

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Izrael chystá v Rafáhu menší akce, aby nedráždil USA. Hamás myslí na comeback

10. května 2024  11:57,  aktualizováno  17:53

Izrael plánuje v částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských operací...

Prodej byt 2+1, 53m2, Česká Třebová
Prodej byt 2+1, 53m2, Česká Třebová

Nové náměstí, Česká Třebová, okres Ústí nad Orlicí
2 490 000 Kč

  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1700x
Spisovatelka, publicistka, editorka časopisu, textařka folk-rockové kapely. Co je tématem, které považuji za klíčové? Zajímají Vás názory na vztahy mezi muži a ženami, vztahy mezi lidmi, zeměmi, kontinenty? Vidíte spoustu nepořádků, chyb, nespravedlnosti? Štvou vás politici, bankéři, podvodníci, parazitující na vaší práci a životní úrovni?Připadá vám obskurní, nespravedlivé, že i při všeobecné celoživotní zaměstnanosti a ekonomické aktivitě, péči o potomstvo a udržení druhu, vám vyhrožují, že už se vás odchod do penze skoro netýká, protože umřete sešlostí věkem v práci jako otrok? Jste normální slušní muži a ženy, a taky vás obchází hrůza při představě, že se můžete rázem stát rukojmím těch, kteří vás pod pohrůžkou trestu za dezerci pošlou do absurdních a nic neřešících válek? Pak to pojďme společně změnit! Mluvme o tom, tlačme na establishmenty, nedovolte jim námi manipulovat.

Seznam rubrik