Vojtěcha rozčiluje politizace covidové problematiky. Ale není to snad politický problém?

Medicínská podstata pandemie je jasná a prostá: Očkování má smysl a míra omezení sociálních kontaktů je přímo úměrná šíření nákazy. K tomu není třeba být Flegrem, a být Vojtěchem, hledím si právě těch politických aspektů.

Celá problematika pandemie u nás i kdekoli jinde se prakticky zúžila na to, aby se lidé přiměli k očkování, které není všespásné, ale evidentně smysl má, a také na společensky, právně a eticky únosnou míru restrikcí, které, jak jsme si ověřili, v po době tvrdého lockdownu logicky fungují a v podobě absurdních pitomostí jsou jen šikanou firem a živnostníků a zbytečnou zátěží pro ekonomiku státu a jeho obyvatel.

Má nepochybně smysl apelovat na odpovědnost občanů, ale pouze ti odpovědní se budou sami od sebe chovat odpovědně. Z mého pohledu, a to na základě reálných zkušeností, jsou třeba velké rezervy v řešení jakési šedé zóny. Politikové i média se soustřeďují na populární odmítače typu Landy, ale nikdo neřeší, že u nás žijí statisíce lidí, kteří buď přežívají na okraji společnosti nebo zde žijí a pracují nelegálně. Tito lidé nejenže nemají možnost se očkovat, ale téměř rezignují na lékařskou péči, kterážto je pro ně v jiné než život ohrožující podobě nedostupná. Tito lidé se navíc kumulují v komunitách, kde se infekce snadno šíří, ale v podobě ilegální námezdní síly se vyskytují prakticky ve všech segmentech výroby i služeb.

Není tedy medicínským, ale jednoznačně politickým problémem, přimět lidi k vakcinaci, poskytnout všem zdarma nejen očkování, ale i testy, a obecně nevytvářet konfrontační atmosféru, v rámci které se mnozí chovají nezodpovědně spíše z trucu v pocitu (mnohdy oprávněném), že někdo omezuje jejich lidská a občanská práva. Myslím si, že již dávno měly být promrhané miliardy investovány do masivní očkovací a testovací kampaně, při níž by bylo očkování i testování pro všechny jednoduché, komfortní, ničím nepodmíněné a pro problematickou skupinu lidí také zdarma.

Nelze jinak než jako politické selhání chápat kosmetická řešení, která, jak všichni dobře vědí, nejsou vůbec k ničemu. Jediný smysl mají opravdu drsné restrikce, které si patrně ekonomicky (a možná ani společensky) už ani nemůžeme dovolit. Jinou variantou je v tomto směru nedělat nic. Vyžadovat ve veřejném prostředí osobní ochranu, exkluzivně poskytovat zmíněnou možnost chránit se všem, kdo se chránit chtějí, a čekat. To řešení má jasná rizika v podobě přeplněných nemocnic, ale i s tím se dá žít, jen je to třeba zcela otevřeně deklarovat.

Jsem přesvědčen, že kdyby v každém nákupním středisku, na každém úřadě a zdravotnickém zařízení bylo očkovací a monitorovací místo, kde by se každý mohl nechat zdarma rychle a bez omezení testovat a očkovat, využilo by tuto možnost mnohonásobně více lidí. Personálně by pak tuto službu mohli zajišťovat ti, kteří chodí coby policajti a jako policajti po hospodách a kontrolují jejich návštěvníky, a také příslušníci armády, kteří už dávno měli být nasazení v „první linii“, a to ne v řádu desítek hvězd televizního zpravodajství, ale v řádu desítek tisíc jinak zcela nevyužitých státních zaměstnanců.

Covid je politický problém i z hlediska odstupující i nastupující politické garnitury. Ti první už nemají jiný zájem než hlásat, že oni vše udělali nejlépe jak mohli, a ti druzí slibovat, že oni udělají vše jinak a lépe. Jsem v tomto skeptický, protože se covid stal oním politickým problémem hned v počátku a vrátit této problematice racionalitu už možná ani není možné. Smysluplná řešení, která jsou bezesporu známá, nejsou už pravděpodobně možná, a tak lze jen doufat, že se nebudou opakovat fatální chyby a omyly, o kterých to bylo zřejmé ještě dříve, než se staly. Jeden takový se už rýsuje v rámci jakéhosi modifikovaného „bavorského modelu“ nazývaného kritiky vtipně „pošumavským“. Zrušit v jednom nařízení použitelnost testů a zároveň nařídit zaměstnavatelům testování, to vypadá jako opatření z dílny Járy Cimrmana.  

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/jednani-vlady-konec-uznavani-testu-bavorsky-model-anticovid-tyden.A211118_055429_domaci_kop

 https://www.seznamzpravy.cz/clanek/urazeny-vojtech-mam-politizace-covidu-plne-zuby-180711

 

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 18.11.2021 10:16 | karma článku: 0 | přečteno: 430x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 17,18

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,98

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02