Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To máte z toho, že žerete luskouny!

Je mi skoro až líto, že nějaký záludný patogen či jed neobsahuje i maso psů, rohy nosorožců, či varlata tygrů, kteréžto v Zemi středu konzumují buď jako lahůdku nebo je to zcela absurdní surovina pro tradiční čínskou medicínu.

Je zjištěno, že virus COVID-19 má prakticky shodný kód s koronavirem detekovaným u luskounů a netopýrů, které čínští labužníci vyhledávají, přestože se v případě luskounů jedná o kriticky ohrožené druhy zvířat. Pokud luskouny loví příslušníci přírodních národů nebo lidé bojující o přežití, dá se to pochopit, ale to není tento případ. U Číňanů je to jen jakási zvrácená tradice, ke které se dají co do absurdnosti přirovnat jen preparáty na podporu mužnosti z rohů již téměř vyhubených nosorožců (roh směrem k nebi musí zvedat i ledacos jiného, to přeci dá rozum) či tygří genitálie, které jistojistě učiní z každého Číňánka dravou šlemu. Magickou moc mají i „šupiny“ luskounů, což je asi způsobeno prostou skutečností, že savec se „šupinami“ musí být něčím zázračný,

Můžeme si tak občas přečíst a poslechnout názory, že epidemie, jakou je i ta aktuální, jsou jakousi ochranou či snad pomstou Přírody, vůči které se lidstvo chová tak, jak se chová, a která si přes veškerou snahu člověka zachovává jakési regulační mechanismy. Takové názory jsou těžko slučitelné s mým přesvědčením, ale je mi někdy docela líto, že tomu tak asi není. Nicméně mohu souhlasit s tím, že lidstvo si na základě své hamižnosti, bezohlednosti, rozmařilosti samo podřezává větev, na které se nachází. Je těžké lidstvu vyčítat těžbu fosilních paliv a jiných surovin i mnoho jiných „hříchů“, ale mnohé z toho, čím se podepisujeme na planetě, kterou spoluobýváme s jinými tvory, je zcela zbytečné.

Luskouni nám nic neudělali, nijak nám neškodí, nejsou ani našimi potravními konkurenty a nemají ani žádný rozumný předpoklad být součástí naší potravy, a to přestože jsou jedlí, stejně jako drtivá většina jiných živočichů, člověka nevyjímaje. Jenom tak si od dob dinosaurů žijí na Zemi a přispívají svým dílem k udržování přírodní rovnováhy, jmenovitě tím, že konzumují mravence, termity a všekazy, jejichž přemnožení sami nelibě vnímáme, ale zároveň si nejsme ochotni přiznat, že jsem si to sami způsobili vyhubením příslušných predátorů. Luskouni se nám tedy za tuto naši hloupost nechtěně odvděčují tím, že v jejich tělesných schránkách patrně zmutoval jistý typ koronaviru do podoby, která je pro nás poněkud nepříjemná. 

Na jídelníčku Číňanů jsou prý i netopýři, o nichž se dá říci zhruba to samé, co o luskounech. I mnoho druhů netopýrů je kriticky ohrožených díky ztrátě vhodného životního prostředí a úbytku vhodné potravy, ale že se jejich populace tenčí i proto, že se ocitají na pekáči, to zůstává rozum stát. Netopýři (nedočetl jsem se kteří; mohli by to být konečně i netopýrům příbuzní kaloňové, kteří v Číně také žijí) jsou dalšími adepty na původce zmutovaného viru. Jeden z kaloňů nese dokonce druhové jméno „jedlý“ (jako ta bedla), což vypovídá o mnohém.

Říkám si, že jestli bude epidemie tohoto typu koronaviru dobrá ještě k něčemu jinému, než jen k prověření naší schopnosti takové hrozbě čelit, a z toho vyplývajícího zjištění, že toho zcela schopni nejsme, tak by to mohlo být alespoň to, že přestaneme mít zálusk na luskouny.

Autor: Jiří Turner | středa 4.3.2020 12:32 | karma článku: 26,31 | přečteno: 1223x
  • Další články autora

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8125x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma: 38,39 | Přečteno: 10880x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma: 45,09 | Přečteno: 7412x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma: 43,68 | Přečteno: 5310x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...