Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spravedlivý boj komunistů za povinnou úctu k symbolům státu, včetně jeho hlavy

Je projevem zkažené a tápající společnosti, snažit se přesunout to, co má být v rovině etické, do roviny trestněprávní. Je to ukázka arogance státní moci, která se snaží prý špatné morální kvality svých občanů napravit direktivně.

„Podle českých komunistů je třeba více chránit státní symboly České republiky i hlavu státu. A komunistický poslanec Zdeněk Ondráček chystá změny zákonů, které by to měly zařídit. Politiky KSČM popudilo představení v brněnském divadle Husa na Provázku. Ve hře Naše násilí a vaše násilí si totiž v jednu chvíli herečka vytahuje z vaginy českou vlajku.“ Tak zní agenturní zpráva.

Je-li to opravdu tak, jsme svědky absurdního zmatení toho, co se čím rozumí. Hanobení státních symbolů je nepochybně obecně cosi špatného, cosi, co svědčí minimálně o buranství protagonisty takového činu. To ovšem mluvím o svévolném hanobení, jehož podstatou je právě tento akt. Těžko se dá hanobením nazvat, pokud se použitím státního symbolu vyjadřuje patriotismus, když sportovní fanoušci do vlajky vpisují třeba svá jména či bydliště, a už vůbec se to nemůže vztahovat na to, když státní symbol slouží k nějakému uměleckému vyjádření, a to i tehdy, je-li to na hranici či za hranicí běžného vkusu.

Pálit na demonstraci státní vlajku, je již dnes chápáno jako výtržnictví, a tím to také může zůstat, žádnou speciální ochranu státní symboly nepotřebují. To, co je asi potřeba, je vhodná forma osvěty. Do jisté míry chápu argument, že pokud se i v dobrém úmyslu se státními symboly zachází neuctivě, je to špatný příklad pro ty, kteří by je chtěli někdy hanobit, ale je to špatná metodika. Je třeba, a to hlavně dětem, vysvětlovat onen rozdíl, kdy je něco použito třeba k uměleckému vyjádření, a kdy je to onen svévolný čin hanobení.

Samou podstatou toho principu je, že úcta, posvátnost či nedotknutelnost nejsou „veličinami“, které lze nějak direktivně vynucovat. Jsou, nebo nejsou. Jak už bylo zmíněno, dají se jen v tomto smyslu lidé vychovávat, a to včetně umělců (i „umělců“), na kterých je, aby uvážili, kdy je nějaké kontroverzní použití státního symbolu smysluplné, a kdy je to jen laciná provokace.  Na druhou stranu žijeme ve velmi liberální společnosti, takže musíme rovným způsobem přistupovat k různým symbolům, státním, náboženským nebo jakýmkoli jiným. Vždy je také nutno přemýšlet o tom, jaké pohnutky někoho vedou k tomu, že nějaký symbol použije.

Symbol státu či náboženství se totiž vždy nemusí přímo vztahovat ke státu nebo k náboženství. Kříž, nebo jiný křesťanský symbol, se dají chápat různě, a jejich hanobení nemusí být hanobením křesťanství, ale jen některého jeho projevu, stejně tak hanobení státního symbolu nemusí být hanobením státu, ale pouze toho, co třeba příslušný režim onoho státu dělá. Kříž byl nejen symbolem láskyk bližnímu, ale i genocidy. V roce 1968 spálit ruskou vlajku mělo jasnou symboliku, asi tím nikdo nechtěl urazit prostého, slušného Rusa.  Je obtížné to posuzovat, a proto to nepřísluší soudům, ale pouze lidem, kteří to posuzovat chtějí, a podle toho si dělají svůj názor na ty, kteří se hanobení (i „hanobení“) dopouští.

Co se týče ochrany hlavy státu jako státního symbolu, musela by se ona „hlava“ chovat tak, aby vzbuzovala úctu. V tomto případě ještě více platí, že úcta a respekt se nadají nařídit, ty si musí každý, kdo by chtěl tím symbolem být, zasloužit. Současný prezident si vysloužil pouze to, aby byl jako absurdní symbol tohoto státu hanoben. Na opevněném Pražském hradě konečně požívá takové fyzické ochrany, až je to za hranou veškeré důstojnosti, a různí patolízalové mu dopřávají i dostatečnou ochranu virtuální. Chránit je třeba jen slabé a zranitelné, silní, sebevědomí (takový by měl být náš stát) a ti s hroší kůží (takový by neměl být prezident) to nepotřebují.     

Autor: Jiří Turner | sobota 9.6.2018 13:04 | karma článku: 25,43 | přečteno: 699x
  • Další články autora

Jiří Turner

Bureš zůstal Burešem

V době, kdy lidé cítí ztrátu víry v celou řadu jistot, přichází dobrá zpráva. Andrej Babiš, alias agent Bureš zůstává právně uznaným agentem Burešem. Tato skutečnost nemá vliv vůbec na nic. Jen mě těší, že čest si nelze koupit.

8.2.2024 v 11:24 | Karma: 41,11 | Přečteno: 3125x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Strašák jménem gender

Piťhové v Senátu se úspěšně postavili proti ratifikaci Istanbulské úmluvy. Převážil tradiční strach o naši tradiční rodinu s tradičními rolemi, kdy je táta ten chlapák, to mačo, které neluxuje a občas „oprávněně“ mamce napráská.

30.1.2024 v 8:42 | Karma: 24,72 | Přečteno: 3386x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Tam v Karviné aneb karvinská hospoda není pražská kavárna

„Hledám zase temnej kout, kdepak moh bych obejmout jeden den tam v Karviné. Hebkej vítr do očí s černou vášní zakročí, jeden sten tam v Karviné. Nebe mělo plno stuh, slunce mělo rudej pruh a...

25.1.2024 v 10:27 | Karma: 33,30 | Přečteno: 4975x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Slovensko, Maďarsko a Evropa dnes stejně jako před 85 lety

V roce 1939 se Maďarsko a Slovensko staly spojenci nacistického Německa, nyní vyjadřují loajalitu k režimu, jenž jde v Hitlerových stopách. Tehdy to mohlo být proti vůli většiny občanů, dnes jsou Slováci i Maďaři zcela zodpovědní.

24.1.2024 v 13:23 | Karma: 24,46 | Přečteno: 517x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Komu vadí sbírka na drony pro Ukrajinu a její organizátoři?

Zakladatel spolku Skupina D Ondřej Vetchý čelí výhrůžkám. Je napadán za organizaci sbírky na nákup dronů Nemesis pro ukrajinskou armádu. Zdá se, že „mírotvorci“ vyhlásili podporovatelům a sympatizantům Ukrajiny válku.

15.1.2024 v 15:12 | Karma: 31,50 | Přečteno: 773x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!