Šest let natvrdo za schvalování islamofobního terorismu (glosa)

Zatím nepravomocně byl odsouzen muž, který měl v internetové diskusi schvalovat útok, který se stal před dvěma lety na Novém Zélandu. Tehdy do dvou mešit vtrhl terorista a střílel do lidí, přičemž jich 51 zemřelo a 49 bylo zraněno

Je to jistě přelomový rozsudek, který vyvolá nemalé vášně. Každý svéprávný člověk by měl asi chápat, že podílení se a napomáhání terorismu, a to jakémukoli, je vážný trestný čin, ale šestiletý nepodmíněný trest za vyjádření v internetové diskusi je patrně něco trochu jiného. Ono nelze ani tvrdit, že se jedná o cílené a nebezpečné šíření nějaké zločinné ideologie, protože i ta relativně malá skupina lidí, která si příspěvek přečte, ho buď odsoudí, nebo, a to již cílím na skupinu hovádek božích, je jím nadšena.

Ten expresivní výraz jsem užil záměrně, protože si myslím, že se takto na internetu většinou nevyjadřují nějací teroristé schopní spáchat podobný čin, ale právě slaboduší jedinci, které je snadné zblbnout i zfanatizovat. Hluboce těmito lidmi opovrhuji, ale pokud by někdo čekal, že se z takového verdiktu soudu budu těšit, tak se mýlí. Tito lidé jsou produktem stavu určité části společnosti, reprezentované legálními politickými stranami, jejichž představitelé se podílí i na chodu státu. Pochopitelně jsou dostatečně chytří, aby výroky mající charakter trestných činů nikde neventilovali, ale umí oslovit a vyburcovat své příznivce, kteří pak dají průchod svým emocím a názorům, které jsou v konfliktu nejen s morálkou, ale i se zákonem.

Skutečnými viníky tak nejsou pologramotní idioti, kteří v nějakém ideologicky vyhraněném rauši plácají v diskusích, co jim slina na jazyk přinese, ale právě ti, kdo je k takovým činům motivují, ti, kteří jim předkládají tendenčně pokřivené informace, hlásají bludy a lži a na základě toho si získávají mediální pozornost a někteří i politické body. Ti by se měli u soudu zodpovídat. Ony zblblé nešťastníky bych osobně nechal jen pracovat rámci veřejně prospěšných prací v nějakých azylových zařízeních pro utečence. Možná jim to nepomůže, ale možná některému z nich něco dojde.

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/soud-brno-muz-internet-schvalovani-strelba-mesita.A210316_102844_brno-zpravy_mos1

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Turner | úterý 16.3.2021 16:12 | karma článku: 21,75 | přečteno: 997x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 16,64

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02