Proč profesora Klause ještě nezatklo policejní komando?

Proč zásahová jednotka se samopaly nevyrazila dveře do Institutu Václava Klause beranidlem, proč nepochytala zde pobývající osoby včetně bývalého prezidenta, nepostavila je s rukama v týle ke zdi a neodvlekla je k výslechu?

Ptám se, proč se ještě něco takového nestalo? Je snad společenská nebezpečnost člověka, který stále disponuje poměrně velkou mírou autority, a jeho spolupracovníků menší, než je to v případě hospodského, který ve svém vlastním podniku uspořádá pro uzavřenou skupinu přátel oslavu?

Dle mého soudu Václav Klaus šíří propagandistické bludy. Pokud tak činí v rovině politické, je to jeho svaté právo a s některými jeho názory jsem dokonce schopen se i ztotožnit, pokud ovšem bývalý prezident, stejně jako dříve v oboru ekologie a klimatologie, počne hlásat svá moudra i v oboru epidemiologie a pneumologie, je to na pováženou.

Václav Klaus popírá některé zásadní principy boje s pandemií a je schopen své teze podporovat i osobním příkladem. Můžeme slyšet slova o tom, že: „covid je jen nástroj na změnu společnosti, a já se ho nebojím“ a můžeme i sledovat, jak Klaus ostentativně pohrdá používáním ochranných prostředků a hygienickými opatřeními.

V tomto smyslu je nutno zcela jasně oddělit kritiku vlády, která často chybuje, chová se neprofesionálně, podléhá populistickým řešením nebo i zneužívá současnou situaci, od faktických odborných stanovisek, od nabádání k ignorování epidemie, od bagatelizování této nemoci, od zpochybňování používání ochranných pomůcek a vysmívání se nutnosti občanské zodpovědnosti.

Abych se vyjádřil zcela jasně, já se nezastávám těch, kteří zbytečně ignorují epidemiologická opatření a pořádají večírky s účastí desítek lidí, ale považuji za skandální, že se s nimi nakládá jako s teroristy. Tito lidé často nedělají nic horšího než to, co uděláme, když si pozveme na chatu pár známých nebo jakkoli jinak se zachováme v rozporu s nařízeními. Je třeba takové projevy veřejně zkritizovat a donekonečna vysvětlovat, že si lidé svou nezodpovědností a nezdrženlivostí škodí sami sobě, ale policejní razie mají zcela opačný efekt.  

Každý takový projev nezodpovědnosti může přispět k šíření infekce, dokud to ovšem budou excesy jednotlivců, je tomu odpovídající i jejich závažnost, ale pokud člověk s významnou společenskou autoritou přesvědčí statisíce lidí, že covid je nesmysl, rouška hloupost, hygiena přežitek a vládní nařízení jsou všechna špatná, protože je vydává tato vláda, tak to dle mého soudu naplňuje skoro podstatu trestného činu, což je o to závažnější, v jaké situaci je páchán a, jak už bylo zmíněno, jak respektovaný člověk, jakým je bývalý prezident, něco takového vyjadřuje.

Domnívám se, že je v této problematice nutno jasně oddělovat. Oddělovat stanoviska medicínská a epidemiologická od stanovisek ekonomických, sociologických a politických. Oddělovat selhávání jednotlivců (uvědomovat si, že vědomé i nevědomé chyby dělá každý z nás) od nebezpečné vědomé a cílené propagandy společensky významných osob. Ty by v současné situaci měly projevovat soudnost a v jistém smyslu i určitou zdrženlivost, alespoň co se odborných záležitostí týče.

Zatčení Václava Klause policejním komandem v IVK je pochopitelně nadsázka, ale měřme všem stejným metrem. Je zcela nepatřičné nyní vzbuzovat pocit (bohužel to není vždy jen pocit), že mocným a bohatým tohoto světa projde vše, že pro ně neplatí morální pravidla ani zákony, ale na prostém člověku že se státní moc náležitě vyřádí. Takové emoce nepřispívají vůbec k ničemu a k řešení problému, v jakém se nacházíme, pak už vůbec ne.

https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/103299/klaus-covid-je-nastroj-na-zmenu-spolecnosti-nebojim-se-a-rousku-nenosim-lidi-si-musi-utahnout-opasky.html

https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/policie-beranidlo-hospoda-vladni-opatreni-koronavirus.A201212_172006_budejovice-zpravy_mcb

Autor: Jiří Turner | pondělí 14.12.2020 12:01 | karma článku: 32,12 | přečteno: 2019x