Pomáhat a chránit?

Otázky zní: Komu pomáhat? A koho před kým chránit? Policie má obecně chránit občana respektujícího pravidla před občanem, který pravidla porušuje. Koho ohrozil ten osmák a koho tam vlastně chránila?

Ochrana „veřejného pořádku“ je jen bezobsažná fráze, protože nikdo fakticky neví, co to ten veřejný pořádek vlastně je. Kritériem zásahu policie je tak pouze ochrana občanů, jejich majetku nebo majetku společného. Nic jiného. Myslím si, že těžko někdo vymyslí jiný oprávněný důvod pro zásah policie a pokud policie z jiného důvodu zakročí, je to problém.

Pokud si pak policista v civilu klekne na krk čtrnáctiletému klukovi, který nikoho neohrozil, a dokonce už ani neměl cizí majetek v podobě onoho reproduktoru (ten mu bez problému záhy vzali Babišovi spolupracovníci), vyvolává to řadu poměrně znepokojivých otázek:

Proč se na mítincích jednoho z řady prezidentských kandidátů pohybují službu konající policisté v civilu?

Je to už docela dávno, ale pamatuji si, že se kdysi na jistých demonstracích policisté v civilu vyskytovali. Evidovali neposlušné občany, které posléze zmlátili a pomáhali svým uniformovaným kolegům je nacpat do antonů a kamsi odvézt. Nechránili při tom jiné občany a majetek, ale pouze systém. Byl to z mého pohledu blbý systém, ale obecně to určitý smysl dávalo.

Jaký má ale smysl chránit příznivce jednoho politika před jeho odpůrci, pokud nedochází k násilí?

Mají snad policisté fandící Spartě preventivně pacifikovat fanoušky Slávie (nebo obráceně)? Asi ne. Pořádková policie má dle mého soudu jen zabezpečit, aby fotbaloví chuligáni jakékoli klubové příslušnosti neohrožovali ostatní lidi a neničili soukromý a veřejný majetek. Totéž platí o „fanoušcích politických“

Nemá být policie apolitická?

Policista, stejně jako jakýkoli jiný občan může mít své politické přesvědčení, ale je-li ve službě musí být jako součást apolitického orgánu striktně apolitický. Policista ve službě s kšiltovkou „ANO“ ve mně vyvolává určité rozpaky.

Neměla by policie zasahovat přiměřeně?

Každí ví, že měla. Chápu, že je to mnohdy těžké a hodnocení vycházející z nějakého videozáznamu, nemusí postihnout všechny nuance oné situace. Ovšem tři policisté klečící na čtrnáctiletém klukovi a s tím související okolnosti, to je už poněkud silná káva. Jestli předchozí aspekty evokují selhání systému, je tato skutečnost selháním jednotlivců, kteří dle mého soudu nemají u policie co pohledávat.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/zakleknuti-autistickeho-skolaka-na-babisove-mitinku-sef-policie-je-znechucen-40404923

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/rakusan-policie-zakrok-v-borovanech-meeting-hnuti-ano_2208051454_kth

https://www.denik.cz/krimi/durazny-zakrok-proti-skolakovi-na-babisove-mitinku-v-borovanech-prosetri-gibs-20.html

Autor: Jiří Turner | sobota 6.8.2022 8:17 | karma článku: 0 | přečteno: 678x