Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

A je to tady zase! Opět si někdo plete šikanu systému přistupujícího k lidem podle jejich názorů postojů a ideologické orientace s rozhodnutím soukromého subjektu podpořit či angažovat jen toho, jehož postoje konvenují s principy, které zastává majitel či obecně firma nebo soukromá instituce. Nebylo žádnou totalitní a nedemokratickou praktikou, když promotéři odmítli třeba vystoupení umělců podporujících putinovský režim. Pokud se nedivíme tomu, že minimálně společenskou diskriminací trpěli užiteční idioti ve službách Adolfa Hitlera, nemůžeme se divit, že se někomu nechtělo organizovat koncert Jaromíra Nohavici.

Řeknu to zcela otevřeně, kdybych byl organizátorem nebo sponzorem nějaké kulturní či sportovní akce, nepozvu nebo nebudu sponzorovat třeba veřejné podporovatele Tomia Okamury, Jindřicha Rajchla a jim podobných individuí. Nemíním tím to, že bych selektoval své bližní podle jejich názorů, ale těžko se mohu smířit s podporovateli zločinců, lhářů a vědomých rozvracečů demokratického systému a našeho mezinárodního zakotvení. A to ani nemluvím o putinovské páté koloně.

Často patrně zapomínáme na to, že podpora, angažování či zaměstnávání není žádnou povinností a kritérium ideologické a politické orientace je nejen součástí morálního kreditu, ale i funkční gramotnosti a inteligence. Jinými slovy, pokud někdo podporuje populistické nesmysly, je buď hloupý, nebo pro své vlastní prebendy ignoruje zájmy státu a obecné společenské dopady. Pokud je někdo loajální a vstřícný k agresorovi a zločinnému režimu, je opět buď hloupý, nebo fatálně morálně narušený. Obojí mi přijde jako pádný důvod k tomu, abych s takovým člověkem nespolupracoval.

Aby bylo zcela jasné, co jsem chtěl vyjádřit, zopakuji, že nechci obecně sortýrovat lidi podle jejich smýšlení a názorů (bůh ví, že to nedělám a normálně se stýkám s lidmi pro mě nepřijatelných názorů a stanovisek), ale mám jako soukromá osoba nezadatelné právo angažovat, zaměstnávat, brát ke spolupráci, podporovat a sponzorovat koho chci a na základě jakýchkoli kritérií a nemusím se z toho nikomu zpovídat. Logicky tím pádem musím také respektovat, že třeba nějaký putinovský nohsled nebude chtít spolupracovat se mnou.

https://www.expres.cz/sport/attila-vegh-peter-pellegrini-renault.A240410_105801_dx-sport_stes

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 11.4.2024 9:10 | karma článku: 40,20 | přečteno: 8125x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 16,63

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02