Jak správně volit Radu ČT aneb normalizační metodika v podání ANO

Je to jako v dobách vedoucí úlohy KSČ: Volit budete demokraticky, ale mějte na paměti, koho vám doporučíme a koho ne. Kritériem volby totiž není odbornost, zkušenost a morální kredit kandidáta, ale jen správná politická orientace.

Kolikrát jsme si již mohli poslechnout, že jsou paranoidní ti, kteří prohlašují, že se prostřednictvím vlády ANO plíživě vrací normalizace. Jakobychom měli předstírat, že ani nevnímáme, že kromě politických funkcí, což je docela normální, se i na odborné posty dosazují lidé na základě správné orientace nebo alespoň servility a loajality. Ovšem ne loajality ke státu, ale loajality k jeho aktuálnímu establishmentu, což opravdu není totéž, přestože má ledaskdo tendenci si to takto vykládat.

 Už jsem se zde několikrát podivoval nad výběrem kandidátů do rad, které mají dozorovat média, a vyjadřoval jsem názor, že bychom se neměli ptát, proč by to ten či ten být nemohl, ale naopak, proč by to ten či onen být měl. Tedy jaké má kdo relevantní předpoklady. Předseda sněmovního volebního výboru Stanislav Berkovec (člen ANO, to dá rozum) rozptýlil veškeré pochybnosti o metodice onoho výběru. Poslanci od něho dostali email (čtěte zde), ve kterém je jim doporučeno (nepochybuji, že přátelsky), na co se mají při volbě zaměřit. Pan Berkovec, který je sám z řady důvodů poněkud nedůvěryhodným člověkem (čtěte zde), rozptýlil veškeré pochybnosti o tom, jaký má být ideologický profil budoucího člena Rady. Ve své podstatě je rozhodující loajalita k Andreji Babišovi a jeho ANO či k prezidentovi a nesmiřitelnost s jejich oponenty, protivníky a kritiky.

Pavel Kysilka, Hana Lipovská, Luboš Xaver Veselý, Vladimír Pikora nebo Jiří Šlégr. To je jen ukázka doporučených, a tudíž i nesporně „kvalitních“ kandidátů.  Šéf dozorčí rady ČD, dva ekonomové, hokejista a hlásná trouba Hradu a Strakovy akademie. Berkovec naopak vysloveně nedoporučuje filmového kritika a teoretika Zdeňka Holého, politického komentátora Martina Schmarcze, auditora Stanislava Staňka či rektora filmové akademie Gabriela Švejdu. Proč asi? Odborná nezpůsobilost to asi nebude.

V civilizovaném demokratickém státě by provalení takové manipulace mělo mít za následek okamžitou rezignaci člověka, jako je pan Berkovec, na veškeré funkce a složení poslaneckého mandátu. Co se stane u nás, si dovoluji odhadnout s téměř absolutní jistotou. Nestane se nic.  Proč by také mělo? Pokud po řadě skandálů neprodělal žádnou sebereflexi premiér a žádná jiná síla s tím nepohnula, není důvod předpokládat, že se stane něco jednomu z jeho „zaměstnanců“.

Pořád nevěříte, že se vrací normalizace?

 

Autor: Jiří Turner | středa 11.3.2020 11:24 | karma článku: 38,04 | přečteno: 2695x