Dejte Kalouskovi 8 hodin a tři úředníky a on vám najde těch chybějících 40 miliard!

Co vám to udělá? Třeba ty miliardy někde schoval v domnění, že se na post ministra vrátí. Zadlužit občany a dát jim, co je fakticky jejich, to umí každý, ale najít miliardy, které nebudou nikde chybět, umí jen velký finanční mág.

Ne, není třeba být velkým finančním mágem ani Miroslavem Kalouskem, aby se našlo usmolených 40 miliard. Vláda za poslední roky zbytečně prohospodařila minimálně o jeden řád miliard více, a to jen proto, aby jí měli občané rádi. Co se nerozdalo, nerozkradlo a neproinvestovalo za nesmysly, to se vrazilo do přebujelého státního aparátu.

Je to tak. Prožrali jsme to, co jsme si měli nechat pod slamníkem na horší časy, a to se týká vlády, stejně jako posledního živnostníka, který je po čtrnáctidenním výpadku příjmů na pokraji krachu, nebo zaměstnance, kterého měsíc bez výplaty přivádí k osobnímu bankrotu. Jasně, jsou lidé, kteří z různých důvodů žijí z ruky do huby, jsou matky samoživitelky v bezvýchodné situaci, jsou důchodci, kterým po ovdovění nestačí penze ani na nájem, ale je mnoho těch, kteří jakmile něco vydělali, tak si koupili drahá auta a luxusní zboží, místo aby mysleli na zadní kolečka.

To samé dělá již druhé volební období vláda. Příjmy vzniklé jak díky ekonomické konjunktuře, tak prostřednictvím masivních daňových odvodů se rozpouští a mizí, aniž by to bylo někde výrazně vidět. Tento stav dříve než ekonomická recese utíná pandemie COVID-19. Utahování opasků nebude postupné, ale náhlé a tím také o to bolestnější, a myslím si, že k tomu budeme potřebovat typově zcela jiné politiky. Nevím, jestli zrovna Kalousky, ale na každý pád by mělo odzvonit populistům, které nahradí ti, co se nebudou bát říci: Jen slzy a krev, milí občánkové!  

Autor: Jiří Turner | středa 25.3.2020 15:33 | karma článku: 24,75 | přečteno: 1174x