Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvolit do čela země lidsky nezralého spratka může mít fatální důsledky

Doufám, že zatímní lekce pro voliče už stačily. Postavit do čela země kejklířského, nezodpovědného a lidsky nezralého spratka může mít fatální důsledky. 

...

Motto: "Člověk, který ztratil víru, je ochoten uvěřit čemukoliv"

,,,

...

Jinak řečeno, voličsky žádoucím hrdinou doby se stal týpek, který lidem slibuje, že je zbaví jejich nejistot, zatímco po zvolení mohutně pracuje na demolici všech normálních lidských jistot.

...

Je třeba obnovit víru, přestat proto věřit čemukoliv a komukoliv...

...

...

Takovej týpek neumí prohrát: Hřímá, že mu bylo ukradeno volební vítězství a pošle své příznivce, aby táhli na Kapitol. Když nastane průšvih, žádá je, aby se z obsazené budovy stáhli, ale zároveň jim vzkáže - za použití královského "mykání" - že jsou úžasní a že je miluje "We love you!". Pak otočí korouhvičku. K těm, které včera "miloval" se nezná, jejich konání odsoudí a prohlásí, že nejsou hodni zvát se Američany. Pochlubí se, že prý on osobně na ně poslal Národní gardu... 
No a ti jeho věrní jej asi budou dál oddaně milovat... (Kdo ztratil víru, je ochoten uvěřit čemukoliv)
Tohle nemá řešení, dokud lide nepochopí, že žádný politik není nenahraditelný a žádný není spasitel.

...

...

Neomarxista je ten, kdo eskaluje nenávist a rozvrat společnosti

Šíření nenávisti nespadá ani náhodou do kategorie svobody projevit názor. Tak jako otrávit studnu nebo páchat loupeže a vraždy nespadá do kategorie lidských práv. Zlo jde vždy proti člověku, proti jeho životu, svobodě a nezadatelné důstojnosti.

...

...

Lidské společenství není nikdy stavem ideálního poklidu. Vždy existují rozdílné zájmy a názorová uskupení. Třenice, střídající se stavy klidu a neklidu, dynamické vyvažování, opakovaně nastolovaná a zas náročně prověřovaná jednota v rozmanitosti. To všechno jsou zdravé a žádoucí projevy života.

...

...
Podle ovoce poznáte je. (Matouš VII, 15-20)
Neomarxisté jsou ti, kdo ve společnosti eskalují nenávist a rozdělení. A tedy: Podle nenávisti a rozdělení poznáte je.
Učiněným zlem je instrumentalizace rozbrojů. Byl to Karel Marx, kdo stanovil nenávist jako politický nástroj. A tudíž (zvláště pokud se dnes objevuje pitoreskní spílání svobodymilovným lidem do "neomarxistů"), je třeba podívat se, kdo ve skutečnosti jsou neomarxisté.
Už dávno nejde o ideje: Jde sprostě a cynicky jen o metodu úmyslného podněcování nenávisti. Cílem je zotročení, udušení člověka a společnosti. Každá lež poslouží. Neúcta k životu, neúcta k lidské svobodě, to je podstata neomarxizmu. 
...

...

Následující citace z knihy Timothyho Snydera je asi příliš dlouhá na blog, ale přesto:

"Nejsme o nic moudřejší než Evropané 20. století, kterým se demokracie přímo před očima proměnila ve fašismus, nacismus či komunismus. Naše jediná výhoda tkví v tom, že se z jejich zkušenosti můžeme poučit. A právě současnost k tomu dává vhodnou příležitost. Předkládám zde Dvacet poučení z 20. století, vztažených k současné situaci.
Zde je máte:
1. Nepodřizuj se předem
Autoritářský režim si většinu své moci ani nemusí vynucovat: získá ji samovolně. Lidé uvažují, co po nich nejspíš bude represivnější vláda chtít, a pak se podle toho dobrovolně chovají, aniž jim to kdokoli přikazoval. Občan, který se takto přizpůsobí, dává stávající moci najevo, čeho může do budoucna dosáhnout.
2. Ochraňuj instituce a braň je
Instituce nám pomáhají zachovat slušnost – a zároveň potřebují, abychom my pomohli jim. Mluvit o našich institucích máš právo jen tehdy, pokud jednáš v jejich zájmu. Instituce se neubrání samy od sebe. Pokud se jim nedostává soustavné ochrany, zhroutí se jedna po druhé. Zvol si proto instituci, na které ti záleží – soud nebo noviny, zákon nebo odbory – a stůj na její straně.
3. Varuj se státu jedné strany
Strany, jimž se podařilo zapudit všechny rivaly a přetvořit celé státy, nebyly všemohoucí od začátku. Využily určitého historického momentu k tomu, aby oponentům znemožnily politickou existenci. Podporuj systém více stran a braň pravidla demokratických voleb. Hlasuj v místních a státních volbách – dokud to jde. Uvažuj, zda nekandidovat.
4. Přijmi zodpovědnost za podobu světa
Symboly dneška napomáhají realitě zítřka. Nepřehlížej hákové kříže a další znamení nenávisti. Neodvracej oči a nezvykej si na ně. Odstraňuj je sám a buď v tom ostatním příkladem.
5. Pamatuj na profesní etiku
Jestliže začnou političtí předáci dávat negativní příklad, je o to důležitější zachovávat profesní věrnost náležitým postupům. Právní se stát obvykle nedá rozvrátit bez právníků, monstrprocesy se nedají pořádat bez soudců. Autoritáři potřebují poslušné funkcionáře a velitelé koncentračních táborů hledají podnikatele se zájmem o levnou pracovní sílu.
6. Střez se milic
Když ozbrojenci, kteří po celou dobu tvrdili, že jsou proti systému, začnou nosit uniformy a pochodovat s loučemi a podobiznami vůdce, znamená to, že konec je blízko. Když se milice vůdcových stoupenců prolne s oficiální policií a vojskem, konec nastal.
7. Pokud musíš nosit zbraň, používej ji s rozmyslem
Pokud vykonáváš ozbrojenou veřejnou funkci, Bůh ti žehnej a Bůh tě chraň. Uvědom si ale, že hrůza minulosti povstávaly také ze situací, kdy se policisté a vojáci nechali bezprecedentním způsobem využít. Buď připraven, buď připravena říct ne.
8. Vykroč z řady
Někdo se toho musí odvážit. Dělat to co ostatní je snadné. Chovat se nebo mluvit jinak než většina ti může připadat zvláštní. Ale bez tohoto nepohodlí není svobody. Vzpomeň si na Rosu Parksovou. Jakmile dáš příklad, kletba jménem status quo se prolomí a ostatní tě budou následovat.
9. Nepoužívej fráze, přemýšlej o tom, co říkáš
Vyhýbej se otřepaným frázím, které pronášejí všichni. Vyjadřuj se samostatně, i když třeba chceš říct totéž co ostatní. Odtrhni se od internetu. Čti knihy.
10. Věř v pravdu
Kdo se vzdá faktů, vzdává se svobody. Jestliže už nic není pravda, nikdo nemůže kritizovat držitele moci, protože se přitom nemá o co opřít. Jestliže nic není pravda, pak je všechno spektákl. A ti s nejnaditější peněženkou si zaplatí nejvíc oslepující světla.
11. Hledej, pátrej, analyzuj
Uvažuj samostatně. Věnuj čas rozsáhlejším článkům. Předplať si tištěná média – podpoříš investigativní žurnalistiku. Pochop, že nezanedbatelná část sdělení šířených po síti ti škodí a chtějí tě zneužít. Informuj se o webových stránkách, které provádějí rozbor propagačních kampaní, někdy i řízených ze zahraničí. Když nějakou informaci předáváš druhým, přijmi za ni zodpovědnost.
12. Dívej se cizím lidem do očí a neváhej prohodit s nimi pár slov
Nejde jen o zdvořilost: je to součást občanství a zodpovědného členství ve společnosti – a také způsob, jak zůstat v kontaktu s okolím, zbořit společenské bariéry a pochopit, komu bychom měli důvěřovat a komu ne. Pokud by měla nadejít atmosféra udavačství, měl by člověk vědět, v jakém okolí se vlastně každodenně pohybuje.
13. Nezapomínej, že politika je tělesná a únik před tyranií vyžaduje pohyb
Vládnoucí moc chce, aby tvoje tělo ochablo v křesle a tvoje emoce se rozptýlily po displeji. Jdi ven. Ocitej se na nezvyklých místech a v přítomnosti neznámých lidí. Získávej nové přátele a drž se jich.
14. Chraň si soukromí
Nestoudní mocní k manipulaci s lidmi využijí všeho, co vědí. Pravidelně očišťuj počítač od malwaru. Pamatuj, že e-mail se dá snadno sledovat. Uvažuj, zda více nevyužívat alternativní webové nástroje – anebo zda se od e-mailu zčásti neodpoutat. Osobní otázky řeš osobně. Z téhož důvodu včas vyřeš všechny právní spory. Tyrani na tebe chtějí něco mít. Snaž se neposkytnout jim k tomu příležitost.
15. Přispívej na dobrou věc
Aktivně se zapoj do politických i nepolitických organizací, se kterými sdílíš pohled na svět. Vyber si jedno či dvě charitativní sdružení a zadej trvalý platební příkaz. Bude to tvoje svobodné rozhodnutí, kterým podporuješ občanskou společnost a pomáháš druhým lidem konat dobro.
16. Uč se od svých bližních v jiných zemích
Udržuj kontakty s přáteli v zahraničí a navazuj nové. Současné obtíže Spojených států jsou jen prvkem obecnějšího trendu. A žádná země nenajde řešení sama. Zařiď pasy pro sebe a svou rodinu.
17. Pozor na nebezpečná slova
Obezřetně vnímej, kdykoli zazní slova „extremismus“ a „terorismus“. Pojmy „krize“ a „výjimečný stav“ mohou být fatální – dávej na ně pozor. Vzepři se, když se vlasteneckého vyjadřování používá falešně a zrádně.
18. Když nastane, co bylo nemyslitelné, zachovej klid
Moderní tyranie je cílená manipulace se strachem. Až dojde k teroristickému útoku, měj na paměti, že autoritáři podobných událostí využívají k utužení moci. Nenadálá pohroma, která vyžaduje zrušení brzd a protivah, rozpuštění opozičních stran, pozastavení svobody vyjadřování, práva na spravedlivý proces a tak dále, je starým trikem z hitlerovské učebnice. Nesedni na lep.
19. Miluj svoji vlast
Ukazuj následujícím generacím, jaké možnosti Amerika nabízí. Bude to potřeba.
20. Měj odvahu
Pokud není nikdo ochoten zemřít za svobodu, potom všichni zemřeme v tyranii."

(Zdroj: Timothy Snyder: Tyranie. 20 lekcí z 20. století. )

...

...

V Izraeli je očkování proti covidu tolik úspěšné právě proto, že tam opravdu málo kdo věří, že jde o židovské spiknutí :-D

...

...

...

Cestou je změna smýšlení: "CHOVEJME SE JAKO BRATŘI" (papež František v poselství Urbi et orbi ze dne 25.12.2020. Bratrství mezi lidmi je řešením.

...

...

Uzavřel jsem diskusi pod tímto blogem. Kdo chápe jeho sdělení, ten s tím asi nebude mít problém. A kdo by chtěl trolit či zlobně plivat, ten má jistě tisíc možností učinit to jinde. Ne zde. 

...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Trizuljak | neděle 10.1.2021 21:16 | karma článku: 31,77 | přečteno: 3163x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Mé zlaté stříbrné hodinky ...

Známé fotografické rčení o „zlaté hodince“ se většinou vztahuje k chvílím večerním. Ale může to být i ráno...

14.5.2024 v 13:20 | Karma: 9,82 | Přečteno: 111x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Fotoblog ’’italsko – moravský’’

Krajina jižní Moravy údajně připomíná Itálii. Není to zase až tak úplně pravda, snad jen o Mikulovu a jeho okolí by se to dalo říci s hodně velkou nadsázkou.

8.5.2024 v 18:26 | Karma: 20,78 | Přečteno: 293x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Květen s náladou klidu, pokoje, míru...

A občas možná i dramatičtějších nálad v krajině. Pokoj ve vlastním nitru, to je věc složitější, ale vždy stojí zato

3.5.2024 v 21:35 | Karma: 17,48 | Přečteno: 194x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

K „zázračnému“ tématu o chcimírovství a chciválcích

Oba novotvary: chcimír a chciválek jsou geniálním produktem našeho vždy kreativního nakládání s rodným jazykem. Navrhuji nebrat je vůbec jako hanlivé nálepky, ale spíše jako folklór: milé a humorné ozvláštnění konverzace.

1.5.2024 v 20:34 | Karma: 33,93 | Přečteno: 1660x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Ptactvo nebeské, vždy obdivu hodné

Samo téma je natolik krásné a obsažné, že několik fotografických cvaknutí je zdaleka nemůže obsáhnout.

30.4.2024 v 13:08 | Karma: 19,33 | Přečteno: 206x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 1012
  • Celková karma 23,38
  • Průměrná čtenost 1181x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy