Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K „zázračnému“ tématu o chcimírovství a chciválcích

Oba novotvary: chcimír a chciválek jsou geniálním produktem našeho vždy kreativního nakládání s rodným jazykem. Navrhuji nebrat je vůbec jako hanlivé nálepky, ale spíše jako folklór: milé a humorné ozvláštnění konverzace.

...

Naprosto divotvorné je, že prakticky celá chcimírovská řež úplně vynechává viníka agrese: zabývá se pouze Ukrajinou a těmi, kdo jí pomáhají. Řeší se chcimírné rady, co má dělat agresí postižená země, jak se má co nejdříve vzdát „prý v zájmu míru nejvyššího“. A jak prý „v zájmu míru“ nesmí absolutně nic dělat ti, kdo by chtěli Ukrajině pomáhat.
Neuslyšíte ani nejmenší výzvu k ruskému agresorovi, aby toho nechal. Stejně tak ani jedinou výzvu k těm, kdo Rusku dodávají zbraně a materiál potřebný k dalšímu vedení války. Vždyť kdyby dodávky Rusku ustaly, pomohlo by to deeskalovat konflikt a ušetřilo by to spousty životů. Oj, to by měli laskaví chcimíři svatou zásluhu na míru, kdyby tohle dosáhli!
Míru–mylné argumentace, jak prý je třeba napadenému nepomáhat, aby se zachoval mír, patří do kategorie obskurního „humoru“. Jejich absurditu a bizarnost poodhalují příklady z nedávné historie. Fakt není čemu se smát:

– Když v roce 1920 zaútočilo bolševické Rusko na Polsko, tak přes Československo směřovaly do Polska vlaky s pomocí napadené zemi. Avšak naši domácí „chcimíři“ se přičinili. Konkrétně sociální demokracie infiltrovaná bolševickou propagandou, jejíž členové - z těch, kdo pracovali na dráze - se snažili sabotovat průjezd zmíněných vlaků. Skvělý příklad mírumilovné snahy, „aby konflikt neeskaloval“, žejo.
- Za „chcimíra“ bychom dle dané optiky (nepomáhat napadenému) museli považovat i nacistické Německo v zimě 1939/40, kdy SSSR přepadl Finsko a vyvolal Zimní válku. Německo tehdy provedlo na Baltu blokádu, aby do Finska nemohla putovat žádná pomoc po moři. Je nabíledni, že chcimírovatí nacisté to dělali jen z ušlechtilé snahy, „aby konflikt ve Finsku neeskaloval“.
- Naopak USA se v roce 1941 ukázaly jako ohavný „chciválek“, když začaly přepadenému Sovětskému Svazu dodávat ve velkém zbraně a materiální pomoc. Pak se přidali i Britové a další, např Kanada. Všichni, kdo pomáhali napadenému SSSR, tudíž byli zavrženíhodní chciválkové, kteří „zbytečně eskalovali konflikt“ a „prodlužovali válku“.
- SSSR byl (zejména v době nacistického útoku proti západoevropským zemím) přímo úchvatným „chcimírem“, který nepomáhal napadeným, zato však masivními materiálními dodávkami podporoval Třetí říši v jejím válečném tažení proti západním sousedům. Sovětská pomoc nacistům trvala až do června 1941, kdy se ze dne na den stal SSSR chciválkem, naprosto nezbytně potřebujícím a vášnivě žádajícím pomoc od chciválků z USA a Velké Británie. Později však Stalinova říše tu pomoc usilovně zamlčovala. Jistě jen proto, aby šlechetně uchránila USA a Británii před obviňováním z chciválkovství a z masivního roztáčení zbrojní výroby.
- Nelze nezmínit československé chcimíry z druhé poloviny 30. let 20. století. Ti aktivně propagovali postoj nedráždit nacistické sousedy, ničím je neprovokovat, nebránit se jim. Prý nás pak Hitler z vděčnosti za nekladení odporu nechá na pokoji a nenapadne nás.
- Zatímco komunisté byli v období 1939-41 chcimíry největšími, protože měli od Stalina přes Kominternu striktně zakázaný jakýkoliv protinacistický odboj. Jasněže proto, aby nikde nic „neeskalovali“, to se rozumí. Mírumilovný komunistický tisk dokonce psal ódy na nacistické vojáky jako „dělníky v uniformě“.
Komunističtí chcimírové, rovněž přítomní v určitém počtu v naší emigraci ve Velké Británii, měli nepochybně jen a jen šlechetné mírové úmysly, když se snažili sabotovat zformování jednotek československého odboje proti nacizmu.
- O pozdějších „chcimírech československých“ z roku 1968 je taky třeba se zmínit. Například o tom, jak tyto „zdravé síly“ čestně a diskrétně (na potemnělém hajzlíku) předaly mírotvorný zvací dopis příslušnému sovětskému aparátčíkovi. Zkrátka věrnost a upřímnost vždy zdobila naše milované chcimírky, komu čest, tomu čest na věčné časy a nikdy jinak.
...
Sesmolitel těchto řádků se přiznává, že je zachcaválkem lautr zachcaválkovatým: Napadenému, který se brání přesile, je nezbytné pomáhat ze všech sil.
Ale je to přiznání smutné: Velice mě trápí válka zaviněná flagrantní agresí Ruska proti Ukrajině. A velice mě trápí umírající lidé na obou stranách. Vážím si spoluobčanů hledajících mír a zvažujících možné cesty, jak ho dosáhnout. Nikoho z nich bych se neopovážil paušálně lifrovat pod nějakou hanlivou nálepku. Nikdo rozumný si válku nepřeje, naprostá většina lidí v naší zemi žádnou válku nechce. Nicméně tato válka je nám, našemu světu vnucena proti naší vůli, nemůžeme ten fakt ignorovat, je zcela namístě bránit se.

Závěr: Pomoci tomu, kdo je v nouzi, například když zoufale brání vlastní existenci, je jednou z naprosto základních hodnot naší civilizace, od nichž nelze ustupovat. Znamená to teď pomáhat Ukrajině masivně, dle vzoru někdejší masivní americké pomoci Sovětskému svazu v období 1941-45.
Na žádný „Mnichov“ nelze pomýšlet, vymstil by se hůř, než ten z roku 1938. Mír se nezachránil: naopak, dokonale se umetla cesta agresorovi a jeho plánům.

A v každém případě, při každém možném následujícím vývoji situace, budeme nadále potřebovat svornost a otevřená srdce jako doposud. Pro otevřené srdce, s nímž jsme přijali velké množství lidí utíkajících před hrůzami války a pro svornost a velkorysost, s jakou dosud Ukrajině pomáháme všemi možnými způsoby, zbraněmi, materiálem, humanitárně i charitativně, jsem na naši zemi hrdý.

...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Trizuljak | středa 1.5.2024 20:34 | karma článku: 33,93 | přečteno: 1670x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Užitočný slovník českých zvukomalebných výrazov

K odlehčení a snížení momentálních pnutí. Po nedávno publikovaném „Užitečném slovníku slovenských expresivních výrazů“ mohu jen potvrdit, že čeština má rovněž obdivuhodný a překrásný instrumentář.

20.5.2024 v 17:39 | Karma: 18,66 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Nahlédnutí, kontemplace

Nahlédnutí... Snad by se mohlo říci i kontemplace: radostný a zároveň hluboce zaujatý pohled. Příroda má svého Autora s velkým „A“, jeho umělecké dílo je hodné veškerého obdivu.

18.5.2024 v 20:33 | Karma: 17,71 | Přečteno: 166x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Výsostně užitečný slovník slovenských expresivních výrazů

Instrumentář, který oceníte, když se například budete v blogové diskusi trápit se zvláště výživným oponentem :-D

15.5.2024 v 8:56 | Karma: 18,81 | Přečteno: 537x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Mé zlaté stříbrné hodinky ...

Známé fotografické rčení o „zlaté hodince“ se většinou vztahuje k chvílím večerním. Ale může to být i ráno...

14.5.2024 v 13:20 | Karma: 14,31 | Přečteno: 169x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Fotoblog ’’italsko – moravský’’

Krajina jižní Moravy údajně připomíná Itálii. Není to zase až tak úplně pravda, snad jen o Mikulovu a jeho okolí by se to dalo říci s hodně velkou nadsázkou.

8.5.2024 v 18:26 | Karma: 21,32 | Přečteno: 302x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 1015
  • Celková karma 22,83
  • Průměrná čtenost 1194x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy