Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoboda je zázrak (Druhá část - několik příběhů)

Neustálé hřímání "proti uprchlíkům" je hanbou našeho národa. Zapomínáme, kolikrát v historii se od nás utíkalo, kolik exilových vln naši předkové zažili.   

A také nemyslíme na zadní kolečka, nechápeme, či nechceme chápat, jak snadno se může historie kdykoliv zopakovat. Zvláště těm, kdo zatvrzele brojí proti údajně "zlým migrantům", bych asi měl přát, aby si sami na vlastní kůži zažili, jaké to je. Ale fakt to nepřeji nikomu. 
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Několik příběhů z doby abnormalizace 
Jsou to příběhy mých přátel a známých. Většinou jsem se je dozvěděl, až když jsme se setkali po létech, která prožili v emigraci. Lidí z blízkého okolí, kteří v době komunizmu emigrovali, např, bývalých spolužáků, je víc, vybral jsem z nich pro tento blog jen část. Také je pravda, že životní peripetie některých byly hodně komplikované. Ale o tom někdy jindy.

1/ Osudy lidí, kteří podepsali Chartu 77, byly často podobné. Mnozí byli pod nevybíravým nátlakem donuceni vycestovat, tedy jaksi nepřímo vyhnáni. Přesně takto byl ze své rodné země vyhozen jeden můj přítel s celou rodinou, se ženou a malými dětmi. Po příjezdu do Rakouska byl u vstupního pohovoru (což byla běžná praxe z důvodu opatrnosti a bezpečnosti přijímajícího státu). I když trochu uměl německy, začátek vyzněl jako nepovedená anekdota, protože na otázku: "Kdy jste přijel do naší země?" odpověděl pod vlivem stresu a únavy "zítra" (namísto "včera"). Nastal řev, že "tady si nikdo srandu dělat nebude!" a vyrazili ho na chodbu. Za nějakou chvíli ho zavolali zpět a pohovor nakonec dopadl v klidu. Žil pak po léta ve Vídni, našel si velmi zajímavou práci. Potkali jsme se až za dlouhou dobu, když komunistický režim ztratil dech a konečně bylo možné cestovat. Vyprávění bylo hodně, ale v paměti mi uvízly spíše ty humorné pasáže. Ne každý uměl na zážitky vyhnání z vlasti reagovat s humorem.
2/ Jiný kamarád, výtvarník, byl (ještě jako svobodný) také donucen emigrovat na odplatu za to, že podepsal Chartu. Poté, co v Rakousku absolvoval všechny přijímací procedury, zůstal sám v cizí zemi a prožil chvíli krize. Nevěděl odkud začít a co vlastně bude dělat. Smutně seděl u nějaké fontány ve Vídni a možná i váhal, zda to nevzdá a nepokusí se vrátit. (Dobře přitom věděl, že vyhoštění lidé se ve skutečnosti vrátit nesměli). Tehdy na něj promluvil nějaký člověk, zeptal se ho, odkud je a zda něco nepotřebuje. Ten člověk byl synem starosty jedné obce u československých hranic. Pozval mého kamaráda, ať přijede, že by mu jeho otec mohl pomoct. Tak se i stalo, dostal od obce půjčku, mohl si zřídit výtvarnou dílnu v malém pronajatém domku, začal pracovat a dařilo se mu, takže nakonec půjčku splatil. Jednou z podivuhodností daného příběhu bylo i to, že nová domovská obec v Rakousku byla vzdušnou čarou přes hranice jen pár kilometrů vzdálená od jeho rodné obce na jižní Moravě. Podařilo se mi jednou zastavit se u tohoto kamaráda na chvíli v době, kdy už cestování přestávalo být problémem. Tehdy mi řekl, jak se to celé stalo, že se mu podařilo najít nové místo pro život tak blízko svého původního domova. Že to, co se mu v Rakousku přihodilo, sám považuje za zázrak.
3/ Další příběh je o mém spolužákovi ze školy, jehož syn trpěl vzácným onemocněním, na které v socialistickém Československu nebyl lék. Dozvěděl se ale, že léčba by byla možná v oné "zlé kapitalistické cizině". Rozhodl se, že odejde s celou rodinou. Po opakovaných pokusech se jim nakonec podařilo dostat výjezdní doložku do Jugoslávie. Ve staré škodovce zkoušeli přejet hranice do Itálie, na jednom přechodu je vrátili, ale pak kdesi v horách našli, snad podle turistické mapy nebo na radu někoho z místních, malý zapadlý hraniční přechod, kde jim umožnili vycestovat. Stalo se to na Štědrý večer. Krásná symbolika...
Spolužák potom žil s rodinou několik měsíců v táboře pro přistěhovalce a vydělával brigádami na stavbách. Přestože nebyl vyučený, hlásil se jako instalatér a práce mu šla od ruky, takže měl brzy velmi dobrou reputaci. Podařilo se mu vydělat na cestu do Kanady, odjel tam s rodinou a trvale se tam usadili. A našli také léčbu pro syna, díky níž se uzdravil.

4/ V roce 2008 jsem se při cestě do Kanady, u příležitosti výstavy českého umění, seznámil s uměleckým historikem pocházejícím z Polska. Doma aktivně působil v Solidaritě a za stanného práva vyhlášeného Jaruzelským byl vyhnán ze země zvláště bezcitným způsobem. Jednou večer k nim vtrhla tajná bezpečnost, dostal se ženou a malým synem půl hodiny na sbalení nejnutnějších osobních věcí, naložili je do auta, odvezli na nádraží a posadili do nočního vlaku jedoucího do západního Německa. Dostali do rukou papír o vyhoštění a byly jim odebrány osobní doklady. Prakticky byli zbaveni občanství. Díky programu pomoci emigrantům z komunistických zemí se nakonec dostali do Kanady, kde se mohli usadit a kde konečně mohl protagonista tohoto příběhu absolvovat vysokou školu, protože předtím v Polsku studovat nesměl. Udělal si v Kanadě doktorát z dějin umění a pracoval jako ředitel galerie moderního umění. Pravidelně se angažoval v pořádání výměnných výstav mezi polskými, českými a kanadskými výtvarnými umělci. Později jsme se potkali například v Poznani, kam doprovázel větší reprezentativní výstavu současného kanadského umění. 

 

Příběhy podané ve zkratce sice vypadají trochu jako pohádka, ale ve skutečnosti je za nimi mnoho úsilí a protrpěných chvil. Ale i vzdor tomu nemá svobodný, otevřený svět  žádnou rozumnou, alternativu. Opak svobody není k žití.
Myslete si co chcete a můžete nesouhlasit, pro sebe ty příběhy shrnuji slovy, že svoboda je zázrak.
 

 

.......

......

 

Autor: Marek Trizuljak | úterý 10.7.2018 8:19 | karma článku: 11,90 | přečteno: 317x
  • Další články autora

Marek Trizuljak

Výkřik aneb co je to štěstí

Skotečná egzystencijálni tragédyja je, gdeš takovyho koléra jako je stréc Francin napadne, že vemesli neco chetryho.

29.6.2024 v 14:23 | Karma: 16,42 | Přečteno: 200x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Lidé velmi dobře vědí, co chtějí. Glosy k přístupovým jednáním Ukrajiny a Moldavska k EU

Na počátku 90. let 20. století jsme chtěli být co nejdál od „bratrské náruče“. Z vlastní zkušenosti jsme přesně věděli proč.

27.6.2024 v 15:07 | Karma: 21,46 | Přečteno: 438x | Diskuse| Společnost

Marek Trizuljak

Influensér betostně potřeboje folouvére

Hanácky prupovidke nejenom z Prvni Eveňju. Influensér betostně potřeboje folouvére a oni zase pro vlastni životni štěsti potřebojó nejakyho influenséra. (Bez folouvéru je influensér očiněná nola)

25.6.2024 v 22:08 | Karma: 17,23 | Přečteno: 283x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Ježek oloupil kocoura. Takový to byl mejdan.

Díky globálnímu oteplení se naprosto překvapivě objevily AŽ DVA! tropické dny po sobě. To nikdo nečekal! Ale i přesto se aspoň nějací účastníci hýřivé zahradní hostiny nakonec sešli.

22.6.2024 v 22:07 | Karma: 33,96 | Přečteno: 2502x | Diskuse| Fotoblogy

Marek Trizuljak

Toš bela nad Hanó nejaká super cela

Řikale v televizóro, že nad Hanó prolitla ve středo večír (19. června) super cela. Jasny, belo to super na čoměni. A te cele bele dvě cely, ani jedna nibela polovični

21.6.2024 v 8:51 | Karma: 20,22 | Přečteno: 347x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Na lesní cestě našli mrtvého seniora, zemřel zřejmě při převrácení koňského povozu

2. července 2024  9:28,  aktualizováno  10:04

Policisté na Českolipsku od pondělního odpoledne vyšetřují úmrtí dvaasedmdesátiletého muže. Senior...

Nemlžte a řekněte, kdo a jak velel zásahu na fakultě, vyzývá policii Marvanová

2. července 2024

Vysíláme Policie mlží a neříká pravdu v souvislosti s prosincovou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity...

Zničili jsme Ukrajině pět stíhaček, hlásí Rusko. Kyjev upozornil na zesílené boje

2. července 2024  9:28,  aktualizováno  9:53

Sledujeme online Ruské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že raketový útok na letiště v Myrhorodu v ukrajinské...

Vrchní soud snížil ženě trest za kuplířství. K prostituci nutila i nezletilou

2. července 2024  7:51,  aktualizováno  9:51

Vrchní soud v Olomouci snížil trest pětašedesátileté Aleně Czakóové, která byla odsouzena na osm...

  • Počet článků 1034
  • Celková karma 21,22
  • Průměrná čtenost 1179x
Výtvarný umělec, kurátor výtvarných projektů, publicista

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy