S Bohem, Kacafírku

Herec Jan Tříska mi utkvěl v paměti od mládí díky roli Kacafírka ve stejnojmenné pohádkové veselohře (1966, režie Vlasta Janečková). A zůstal pak dlouho v mém povědomí poznamenaný obrazem postavy, kterou ztvárnil

Pokaždé, když jsem Jana Třísku znovu uviděl, i po letech, vzpomněl jsem si na Kacafírka. Nechtěl bych si však konkrétního člověka plést s jednou z jeho rolí. Ostatně Jan Tříska během času ztvárnil jiné, výrazně modelované postavy a zcela určitě bych si jej s žádnou z nich neztotožňoval. Jedno zda to byl Radúz, Igor Hnízdo či král Lear. Velice zajímavá je i Třískova paleta rolí ve filmech za pobytu v emigraci (po roce 1977).
Kdekoliv se Jan Tříska objevil, v partu menším či větším, měl vždy svoji přesvědčivost. Až drtivě pevný a čitelný charakter. I "zlobři" mu šli nad míru dobře. (Nechci dělat podrobný soupis, mnohé je například zde )
 

S Magdou Vášáryovou v pohádce Raduz a Mahulena (1970). Zdroj reprodukce: http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/140624/foto09/02.jpg?1394635037

Shodou okolností se repríza Kacafírka objevila nedávno ve vysílání ČT. Rád jsem při jejím sledování zavzpomínal. Kacafírek byl rebelantský perníkář, který svým vtipem a taškařicemi dokázal vyběhnout s nadutými radními. Zdá se mi, že daný příběh byl nepříliš skrývanou satirou na hloupost a zvůli komunistických papalášů. Jeden z radních v Kacafírkovi proslul větou: "Když už jsme tu naši městskou šatlavu slavnostně otevřeli, taky bychom do ní měli hned někoho slavnostně zavřít!"

......
Nepříliš často se mluví o roli Jana Třísky bezprostředně po okupaci Československa v roce 1968. V tandemu s Václavem Havlem působil po určitou dobu v dočasně svobodném vysílání československého rozhlasu ze studia v Liberci. Václav Havel psal proslovy a Jan Tříska jim propůjčil svůj hlas ve vysílání do éteru.

.......
Jan Tříska přijel v září 2017 do Prahy kvůli natáčení filmu Na Střeše. Splnit tento úkol mu už osud nedopřál. Ale jeho role v české kultuře 20. a 21. století zůstane silná. Poznamenaná výrazným, nezaměnitelným charakterem.
 

 

     

 

      

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Trizuljak | pondělí 25.9.2017 11:05 | karma článku: 25,91 | přečteno: 1686x