Pozitivní signál z Německa

Kultivovanost a klidná síla německé společnosti se projevila mimo jiné i tím, že v parlamentních volbách neuspěly populistické a extrémistické subjekty.

...

Výsledek voleb v Německu je pozitivním signálem, že se v zemi upevňuje pokojný demokratický duch. 
Je to do značné míry úspěch stylu vládnutí paní Merkelové, která nehrotila konflikty, nehrála na kartu populistického strašení, ani na rozdělení a rozeštvání názorových táborů, ale systematicky hledala pokojná, konstruktivní řešení. 
Kultivovanost a klidná síla německé společnosti se projevila mimo jiné i tím, že v parlamentních volbách neuspěly populistické a extrémistické subjekty. Demokraticky smýšlející strany, které ve Spolkovém sněmu jsou, se určitě budou umět dohodnout. 
 

Zbývá upřesnit, že přes příznivý celkový výsledek německých voleb zabodovala v Sasku a Duryňsku AfD. Takový stav možná ještě potrvá nějakou dobu, jde totiž o oblastí bývalé NDR. Analogie s jinými postkomunistickými zeměmi, včetně Česka, se nabízí. Dědičná rakovina komunizmu zanechává hluboké šrámy v duších lidí a v celkovém duchovním a kulturním podhoubí společnosti. Stačí se podívat, kolik lidí v postkomunistickém prostoru tíhne k důvěře v nařvamé populisty a autokratické "spasitele".

...

Symbolické proměny počasí v září (fotografie MT)

...

Přesto se právě volbami v Německu potvrzuje pozitivní demokratický trend. A věřím, že je to cesta i pro nás. Totality budují svoji moc na rozeštvání lidí, na likvidaci soudržných vazeb ve společnosti a na destrukci víry ve správnost věcí. Zatímco demokracie je (byť často namáhavá) konstruktivní domluva.

...

...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Trizuljak | úterý 28.9.2021 21:12 | karma článku: 16,34 | přečteno: 548x