Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šílené lidstvo spěje k sebezničení

Piloti Lufthansy drží mzdovou stávku. Měsíční platy 10 až 20 tis. EURO jim nestačí. Nepoměřují své odměny s odměnami masy zaměstnanců jiných profesí stejně společensky nezbytných, i když třeba méně kvalifikovaných, kteří jsou odměňování mnohonásobně méně. 

Piloti nejsou žádnou výjimkou. Celá lidská populace planety, psychicky masírovaná brain stormingem a marketingem medií podléhá epidemii duševní nemoci zvané americký sen, vidině zázračného zbohatnutí a sladkého života boháčů.

Komerční media a podnikatelé v oboru masové zábavy a primitivních požitků se činí a předvádějí publiku jejich úspěšné aktéry, jejichž rozhodujícím měřítkem úspěchu jsou jejich příjmy, bankovní konta a ničím nevázaný způsob života – way of life. Rekrutují se z nejrůznějších oborů aktivit. Jsou to „hvězdy“ šoubyznysu, špičkoví profesionální sportovci, byznysmeni všech typů, včetně neusvědčených podvodníků a falešně hrajících spekulantů, ale i z vysoké církevní hierarchie, úplatní politici a státní úředníci. Těch „nejúspěšnějších“ (co do bankovního konta) může být jen nepatrný zlomek z populace a těch „jen úspěšných“ jen do několika procent.

Pro masu populace je realita jiná. Pokud má jednotlivec práci a průměrnou mzdu, může si dopřávat skromný blahobyt a těšit se stejně skromnými tělesnými i  duševními požitky. Třeba i takovými jako jsou lehké drogy nebo gamblerství. A ti, kteří jsou bez zaměstnání, společensky tělesně a fyzicky handicapovaní, žijí na okraji většinové společnosti ze sociálních podpor, které jim umožňují pouhé přežívání.

Hon za maximalizací zisku a individuálního bohatství, vede kapitalistickou vrstvu a její dobře placenou výkonnou podvrstvu k praktikám, odporujícím dobrým mravům, a k bezohlednému ničení životního prostředí.

Takové jednání, pokud by dále pokračovalo, musí nevyhnutelně vést k pokračujícímu rozkladu dosaženého stupně civilizace a v konečném důsledku až k sebezničení lidstva. Pokud bude svět dále pokračovat v tomto šílenství, bude se stále hlouběji propadat do narůstající a nekončící krize. Nedostatek přírodních zdrojů a růst světové populace povedou k  revolucím a  válkám neohraničené intenzity, ničícím životní prostředí, a nakonec k sebezničení lidstva nebo, v lepším (?) případě, k jeho bolestivé redukci a kulturním propadu zpět o stovky let.   

Všechny cyklické krize a recese, které kapitalistickou ekonomiku provázejí od jejího vzniku, mají shodný původ. Jsou krizemi z relativní nadvýroby produktů, která převyšuje koupěschopnou poptávku. Příčinou tohoto rozporu kapitalistického způsobu výroby je rozdělování vytvořeného společenského produktu mezi kapitalisty, kteří do produkce vkládají kapitál a jejich zaměstnanci, kteří do ní vkládají svojí pracovní sílu. To odhalil při své analýze kapitálu (jako fenoménu a ekonomického systému) již Karel  Marx.

Třída vlastníků kapitálu a podtřída jejich manažerů a specialistů si přivlastňují násobně až mnohonásobně vyšší podíl z přidané hodnoty produktu (zisk a výrazně nadprůměrné platy)  a třída zaměstnanců dostává průměrné a podprůměrné mzdy. V této situaci přesahu výrobních kapacit  nad koupěschopnou poptávkou kapitalisté neinvestují, ani nejsou fyzicky schopni své zisky vyčerpat pro vlastní spotřebu. Nanejvýš je mohou použít pro spotřebu extrémně luxusní, ale i ta má své meze.

Únikem z krize a vytvořením podmínek trvalé rovnováhy mezi produkcí, spotřebou a investicemi je keynesiánské zvyšování spotřeby a investic veřejných. Zvyšování objemu a kvality společensky prospěšných služeb a výdajů na ochranu životního prostředí. To musí být prioritním úkolem státu (států) a jeho politického vedení. Stát ovšem nesmí tento úkol řešit svým pokračujícím a stoupajícím zadlužováním, ale zvyšováním příjmů státního rozpočtu a zabezpečením jeho efektivního a úsporného čerpání.

Takové řešení, které nemá alternativu, nutně musí vést k výraznému zvýšení daní tam, kde je akumulován nevyužitý nadbytek finančních prostředků. A to je na finančních kontech korporací a soukromých kontech vrstvy kapitalistů a jim sloužící podvrstvy jejich výkonných specialistů.

K vyššímu zdaňování zisku korporací je třeba přistupovat uvážlivě, aby nevedlo k omezování jejich investic do vědy a efektivních produktových a technologických inovací. Předmětem vyššího zdanění musí být především progresivní zdaňování osobních příjmů fyzických osob a zdaňování veškeré luxusní spotřeby. Jeho smyslem a cílem není „okradení přičinlivých a talentovaných“ o jejich zaslouženou odměnu státem, ale oslabení jejich motivace k nesmyslné, iracionální a společensky škodlivé honbě za maximálním ziskem a k neohraničené akumulaci  „mrtvého“ kapitálu (k jeho tezauraci).

Rozhodujícím nástrojem státu musí být kontinuálně logaritmicky progresivní zdanění příjmu fyzických osob, jehož princip jsem navrhl a publikoval na http://tinkewitz.blog.idnes.cz. dne 16.8.2009 v 15:06. Jeho princip zde jen kuse zopakuji pro ty, kteří nebudou chtít uvedený blog podrobně studovat.

Procento daně se počítá podle vzorce

                                                   % daně  =   f (lg HPMO)

HPMO                        hrubý měsíční příjem na osobu domácnosti plátce

Protože někomu může dělat logaritmování potíže, přidávám příklad v tabulce, která snad bude každému srozumitelná. 

HPMO2030405070
Daň%15,620,323,526,029,7

 

HPMO100200300400500700
Daň%33,841,646,249,452,255,6

 

HPMO1,02,03,04,05,0
Daň%59,867,672,375,578,095,0

 

Je zřejmé, že zásluhovost přičinlivých a talentovaných bude i tak náležitě oceněna, ale utlumí dosavadní naprostou nesouměřitelnost příjmů mezi sociálními vrstvami, zastaví zadlužování státu a zlepší jeho služby pro všechny občany. Utlumí negativní cykličnost kapitalistické ekonomiky s neblahým dopady, škodícími všem vrstvám společnosti.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pátek 4.4.2014 13:50 | karma článku: 36,52 | přečteno: 5561x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

25.10.2019 v 23:24 | Karma: 10,41 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik