Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Idiotismus epigonů neoliberální ideologie

Není to přeřeknutí. To neoliberální žvanění, praxí nepopiratelně mnohokrát popřené, není ani pokusem o teorii jako hypotézu s nadějí na alespoň přibližnou platnost, ale právě jen cynickou ideologií nepatrné vrstvy boháčů, sloužící jejich bezohlednému finančnímu panství nad lidstvem.

Nečasova-Kalouskova vláda ekonomických „machrů“ (fyzik-chemik) ve službách velkokapitálu, snaživě vrtá další díry do lodi naší tonoucí ekonomiky. Podobně jako středověcí ranhojiči ordinují naší choré ekonomice další a další pouštění žilou, až do jejího úplného vykrvácení a smrti.  

Ačkoli tito machři zbožňují posvátnou krávu trvalého růstu HDP, dělají „reformy“, které musí vést a vedou jedině k úbytím národní ekonomiky, k nezdravé orientaci HDP a jeho „růstu“ trvale v okolí kladné nebo záporné nuly. V této situaci samozřejmě nejsou schopni vybrat dostatek daní a sociálního pojistného, aby z nich pokryli alespoň ty nejnutnější veřejné výdaje. 

Zmrazování příjmů řadových zaměstnanců, blokování valorizace důchodů, plošné zvyšování DPH a ostatních daní, neustálé zvyšování cen nutných služeb, poplatků a základních životních potřeb, má za následek pokles spotřeby a spotřebitelských investic. To vše snižuje poptávku po zboží a službách jak u velkovýrobců a velkoobchodníků, tak u podniků živnostenských. Následkem je další pokles výběru daní a sociálního pojistného, rostoucí nezaměstnanost a další zatěžování veřejných rozpočtů mandatorními výdaji. Tato „ekonomika“ zmíněných rozpočtových sebevrahů se pak netočí jen na místě v kruhu, ale zavrtává se po sestupné šroubovici hlouběji a hlouběji. Aby se páni „reformátoři“ vyvinili, blekotají výmluvy o světové hospodářské krizi a o zadlužení státu předchozími vládami sociálních demokratů. Nějak při tom zapomínají, že zadlužení zahrnuje i veřejné rozpočty, při jejichž zadlužování se významně činily kraje a města pod vládou jejich stran (Bémova ODS v Praze apod.).

Zásadně odmítají vyšší (progresivní) zdaňování příjmů bohatých a nejbohatších společenských vrstev (třídy kapitalistů) a argumentují, že tím by podlomili osobní podnikavost a soutěživost, která je základem úspěšnosti kapitalistického systému. Že jedině akumulace finančních prostředků (kapitálu) a jejich koncentrace, je podmínkou nových investic do růstu produkce a společenského bohatství. Praxe však jednoznačně dokazuje, že právě v době ekonomických recesí, a z  nich plynoucích nejistot návratnosti, jsou investice blokovány a omezovány a tím se krize dále prohlubuje a fixuje.    

Již jsem se zmínil o nezdravé orientaci tvorby HDP, ve které neoliberálové zdůrazňují a podporují složku služeb. A to je také jeden z významných „zakopaných psů“ jejich koncepcí. Ukážu to na právě projednávané novele zákona o reklamních billboardech u silnic. Ochránci billboardů zdůrazňovali jejich významný příspěvek ke tvorbě HDP, k zaměstnanosti stovek, možná tisíců lidí a významné příjmy státu z toho vyplývající. Tato argumentace se vlastně týká veškeré reklamy, sumárně přispívající do HDP ročně asi 15 mld. Kč. Jaká je však holá pravda? Reklama je hlavně výnosný byznys, jehož výnos teče opět jen jako zisk do kapes podnikatelů. Zcela zbytečné náklady na přehnanou reklamu vstupují do nákladů (daňově odpočitatelných) všech produktů , které zvyšují jejich tržní cenu. To, co výrobci ušetří na nízkých mzdách svých zaměstnanců, utratí za zbytečnou reklamu. Peníze, které by ve mzdách znamenaly vyšší kupní sílu zaměstnanců a jejich spotřebu, odtečou do kapes podnikatelů, kteří je vynaloží na své investice v zahraničních daňových rájích nebo na náročné koníčky někde v zahraničí, případně je thesaurují ve spekulativních nákupech šíleně předražených módních uměleckých děl.

Naši vládní ekonomičtí geniové by se měli rozhlédnout po nejbližším i vzdálenějším zahraničí, jak se vládnutí může dělat lépe. Robert Fico na Slovensku nebo Francoise Hollande ve Francii vyhráli své volby proto, že hledají finanční rovnováhu svých rozpočtů také ve zvyšování jejich příjmů. Nikoli však jen plošným zatěžováním malopříjmových skupin, ale hlavně progresivním zdaňováním skupin vysokopříjmových. Progresivním zdaňováním všech příjmů korporátních a fyzických osob, zdaňováním přepychové spotřeby atd. Vyšší rozpočtové příjmy chtějí investovat do veřejných výdajů, které budou směřovat do efektivního a zdravého růstu národní ekonomiky. Nejen do růstu příjmů velkokapitálu, ale do růstu příjmů a blahobytu všech občanů. To je osvědčený a známý ekonomický model keynesiánský, modifikovaný pro dnešní stav světového řádu, ekonomiky a technologické vyspělosti světa.

Autor: Zdeněk Trinkewitz | pondělí 7.5.2012 13:00 | karma článku: 22,99 | přečteno: 1219x
  • Další články autora

Zdeněk Trinkewitz

Koronavir, jsou opatření vlády dostatečná?

V nedělních pořadech V.Moravce účastníci diskutují o opatřeních vlády, která jsou podle jejich tvrzení dostatečná. O tom je možno úspěšně pochybovat. Jsem toho názoru, že nemluví pravdu.

25.3.2020 v 17:03 | Karma: 7,39 | Přečteno: 432x | Diskuse| Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

CBC News oznamuje televizní přenos z britské vlastenecké demonstrace.

Na adres uvedené v textu vysílala televize CBC News pořad v uvedeném datu a času. Byť jde již jen o historii, může být pro nás i dnes zajímavý.

2.1.2020 v 17:15 | Karma: 7,09 | Přečteno: 732x | Miniblogy

Zdeněk Trinkewitz

Je tato republika demokratická, nebo je oligarchií chamtivých psychopatů?

K napsání tohoto blogu mne vyprovokovaly oslavy výročí historického vzniku ČSR a z nich konkrétně udílení státních vyznamenání prezidentem Zemanem, doprovázeného jeho projevem, který byl pro mne prvním impulsem.

1.11.2019 v 18:19 | Karma: 24,26 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

28. říjen a 17. listopad – čas k oslavám, nebo k bilancování?

Nikoli k oslavám, ale k bilancování! Vládnoucí „sestava“, ovládaná parlamentními partajemi je v nekončící politické krizi a bude se snažit udržet si své postavení dalšími populistickými sliby a čelit kritice nespokojených občanů.

25.10.2019 v 23:24 | Karma: 10,41 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Zdeněk Trinkewitz

MÁTE SLOVO s Jílkovou o ekologické zkáze světa

Na ČT 1 ve čtvrtek 17. října 2019 se polemizovalo, zda se svět řítí do ekologické sebezkázy, nebo jde jen o panické záchvaty pomatených vědců, nebo lidových ekologických aktivistů.

18.10.2019 v 13:22 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací

26. června 2024  2:15

Zakladatel WikiLeaks Assange u amerického soudu přiznal vinu v případu vyzrazení tajných informací...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

I s rakovinou slinivky lze žít mnoho let. Nový program odhalí nádor včas

26. června 2024

Premium Lidé ohrožení zákeřnou rakovinou slinivky mají naději, že nezemřou do roka a půl od zjištění...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  21:55

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 493
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Ročník 1934. Důchodce od r. 2003. Ing. absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT. Průmyslový manažer od r. 1970. Po převratu 1989 topmanažer velkých podniků. Jeden ze zakladatelů a čelných funkcionářů Svazu průmyslu ČR. Amatérský publicista. Autor knih z oborů elektrotechniky a managementu.

Autor knihy SVĚDECTVÍ SOUČASNÍKA - nakladatelství MAREK BELZA, 2016 - výběr mé publicistiky 1978 až 2015

webová stránka:  http://trinkewitz.cz

mail:   trinkewitz.zdenek@seznam.cz

Seznam rubrik