Souboj věštců. Flegr : Jolanda 0:1

21.října prohlásil prof.Flegr, že za měsíc umře každý den 1.000 lidí. Nevyhnutelně. Protože on je vědec a grafy nelžou. Už dříve řekla věštkyně Jolanda, že taky vidí velký špatný. Nevyhnutelně, protože karty nelžou.

V rozhovoru publikovaném dne 22.10. řekl p.Flegr, že "od dneška za 30 dnů už (mrtvých) budeme mít 1.000 denně. 1.000 lidí den co den bude umírat- a s tím už nic neuděláme, protože ti lidé už jsou nakažení. I kdyby od dneška zabrala ta opatření, a i kdyby zabrala 100%, tak stejně za měsíc bude umírat 1.000 lidí."

U 2 dny předtím tato covidová mediální hvězda v jiném rozhovoru řekla, že "ti mrtví jsou Babišovi mrtví. Za tím byl záměr, chladný kalkul, že ti mrtví mu stojí za volební výsledky."

Profesor Flegr je vědec požívající značné autority nejen v univerzitním světě. Jeho populárně vědecké knihy o parazitech jsem četl moc rád. Má dar zprostředkovat problematiku srozumitelně a přesvědčivě. Závěry jeho prací jsem ovšem jako laik nikdy ověřit nemohl, mohl jsem mu jen důvěřovat. Stejnou tendenci k důvěře jsem vůči jeho tvrzením měl i na podzim, když opustil své kočičí kolbiště a vrhl se na apokalyptické covidové scénáře. To už jsem ale zpozorněl- uvádět přesná čísla mrtvých s měsíčním předstihem mi přišlo vhodnější spíše do kabaretní show. Řekl jsem si ale, že jistě nedává všanc své vědecké renomé jen tak pro nic za nic. Že nějaká chybovost řekněme do 10% v jeho tvrzení asi bude, ale v jádru se nemýlí. Že by se nesnížil k tomu, aby z vědecké předpovědi dělal téma pro bulvár lačný senzačních předpovědí. Že by ze sebe nedělal kašpárka pro jednorázové pobavení, kterému už druhý den nikdo věřit nebude. No, mýlil jsem se ve všech ohledech.

Jak uvádí oficiální web Ministerstva zdravotnictví, počet všech úmrtí osob s covidem dosáhl za den 21.11. hodnoty.... 97. Ne, opravdu to není 1.000. Není to ani 900. Tohle číslo je úplně mimo. Výsledek páně profesovy předpovědi je horší než předpověď počasí na příští rok. Je horší, než kdyby si hodil kostkou.

Omyly ve vědě jsou běžné a potřebné. Stejně jako by měla být běžná a potřebná i následná pokora a ochota uznat svůj omyl, omluvit se a zrevidovat své předpovědi. K ničemu takovému ale prof.Flegr zatím evidentně nespěje- na svém FB zveřejnil status, že vinou jiného rozložení úmrtí v čase ti mrtví jsou (asi někde "vpravo dole"), jen vlastně umřou později. A kdo to nechápe, měl by si zopakovat matematiku. Ve svém tažení bulvárem se sám stal bulvárním vědcem. Takhle se vytváří náboženství- vyhlásíme na konkrétní datum konec světa spojený s příchodem Spasitele, poblázníme lidi, ale když konec nenastane, nic se neděje. Zpětně to nějak vysvětlíme a jedeme dál s další předpovědí. Ta byla koneckonců správná, mýlila se realita.

Někdo by snad řekl, že p.Flegr posloužil dobré věci, protože vystrašil spoustu lidí. Asi jako když hadrový strašák na poli plaší vrabce. Jen to podruhé už nejde zopakovat- když pan profesor přijde s další předpovědí, už budeme vědět, že ji přináší Strašák.

Jolanda měla stejný typ předpovědí a i jinak byla panu profesorovi podobná, jen byla ve svých vizích víc fér. Taky uměla ve svých show zaujmout diváky, taky s ní nešlo polemizovat, protože vše, co říkala, prostě ve svých vizích "viděla". Jen byla sympatičtější- pletla se asi méně než p.Flegr, nikomu nepřisuzovala zlé úmysly a  svým divákům říkala "Ať ti žehná Bůh." V rozhovoru z ledna 2020 Jolanda věděla, že být v telce není všechno: "Já to řeknu otevřeně: já si myslím, že celá ta moje popularita na síti je jenom fraška." Kéž by k takovému poznání i další věštci dojíti ráčili!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vojtěch Toráč | pondělí 23.11.2020 8:50 | karma článku: 44,78 | přečteno: 9316x