Požírači duší

Požírač duší je člověk, který se soustředí na to, aby znegoval vaši činnost, aby popřel vaše konání jako nesmyslné, nežádoucí, nezdravé či rovnou jako nemožné. Máloco jiného vás dokáže tak vysát, tak dokonale zbavit energie jako setká(vá)ní s takovým Požíračem.

Klasickým případem je, že se rozhodnete přestat kouřit. To samo o sobě je těžké rozhodnutí, potřebujete silnou vůli. A také se bude hodit podpora okolí. Požírač je váš známý (kamarád?), který má hned jasno: „To nezvládneš!“ Vysype vám z rukávu historky o svých známých, kteří přestali kouřit, nehorázně ztloustli a raději se vrátili k cigaretám. Zahrne vás pořekadly „kdo kouřil, umřel, kdo nekouřil, taky.“ Bude nablízku, aby vám v kritické situaci jako první nabídl cigaretu. Nesnese, abyste dokázali víc než on, abyste se odlišili od skupiny, ve které on pravděpodobně hraje prim. Viděl jsem to stokrát a pije mi to krev.

Sám jsem začal nedávno chodit do posilovny – od 6ti hodin ráno. Slyšel jsem, že to vydržím měsíc. Maximálně dva. Protože to prostě vydržet NEJDE. JE TO NEMOŽNÉ. Nejde to, bohužel, je mi líto. Mí drazí Požírači mě znají a nechtějí mi dát šanci poznat se lépe.

Podobné zkušenosti máme možná všichni. Možná, že někdo si v nich i libuje, protože ho nedůvěra okolí posouvá dále. Motivuje ho, aby jim všem ukázal, že on může. Že on to dokáže. Možná, že někdo Požírače ze svého kruhu cíleně odstraňuje. Že se obklopuje jinými lidmi a Požíračům sluchu nedopřeje. Protože nechce slyšet, že TO NEJDE. Rozhodl se být pozitivní. Možná, že někdo Negativním Požíračům vyhlásil válku a oplácí jim Velkou Mantrou Pozitivity: „Nebuď negativní!“

Mně Požírači vždycky ukousnou kus duše a já ji pak musím znovu vykrmit. Naladit se. Nedaří se mi vyhýbat se jim. Nedaří se mi motivovat se z jejich destruktivních slov. Nemůžu na ně jen tak kašlat, jsou všude, překvapí vás na místech, kde byste je nečekali. Mluví bez vyzvání, neptají se, protože už vědí. A soudí.

   A tak můžu jen rozšiřovat ostrůvky pozitivní deviace. Jsem náruživý kuřák, ale když se s tím někdo rozhodne skoncovat, řeknu mu: „Dobrý rozhodnutí. Souhlasím s tebou. Nebude to lehký, ale tobě věřím.“ Když už se člověk rozhodne něco v sobě změnit, podpořte ho. Věřím na Zákon zachování (pozitivní) energie- věřím, že když jiného podpořím já, síla se ke mně nakonec vrátí. Byť i oklikou, přes vás. A tak vám píšu, abyste to taky zkusili. Třeba až mě příště potkáte v posilovně.

Autor: Vojtěch Toráč | pátek 4.12.2009 22:10 | karma článku: 16,00 | přečteno: 1084x
  • Další články autora

Vojtěch Toráč

Bezhlavá svoboda slova

22.10.2020 v 14:33 | Karma: 17,03