Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

10 příčin hořkého vítězství ČSSD

Příčin volebního vítězství ČSSD s hořkou příchutí pro jejího předsedu Jiřího Paroubka je celá řada. Mně však vyvstává pře očima těchto deset, které se na konečném volebním výsledku podepsaly.
  1. Osobnost předsedy - téma na samostatný a hodně dlouhý komentář. Jiřímu Paroubkovi se podařilo polarizovat politickou scénu. Jedněmi opěvován, druhými však považován za papaláše, který dělá vše proto, aby se udržel u koryta a přitom měl na veřejnosti dobrou image. Jeho image měla prospět také výměna manželek. Nakonec se však ukázalo, že to asi nemělo takový efekt, i když hra na city prostřednictvím mediálního obrazu šťastné předsedovy rodiny byla nepřehlédnutelná. Sázka na předsedu ale nevyšla. V řadách ČSSD totiž jsou jiní, kterým nedělá problém sdělovat svým voličům tytéž myšlenky akceptovatelnějším způsobem.
  2. Pád vlády uprostřed předsednictví EU byl dle mého mínění jedním z důležitých prohřešků ČSSD, za které teď pyká. Je to sice už rok zpátky, ale mezinárodní ostuda byla v této souvislosti dostatečně veliká. ČSSD tak nese trest za nezodpovědnou politiku, navíc bez kloudné alternativy. Po pádu vlády to byla právě ČSSD, která neměla jasno v tom, co by mělo následovat. Minimálně to nebyla veřejnosti schopná sdělit srozumitelným jazykem, natolik byla zaskočena tím, co se ji podařilo.
  3. Neuskutečněné volby úzce souvisí s předchozím bodem. I přes nejasnosti kolem právních výkladů počítali všichni s předčasnými volbami. ČSSD však dostala strach z toho, že by mohla být potrestána za pád Topolánkovy vlády a tak na poslední chvíli zařadila zpátečku. A vůbec ambivalentní a nečitelný postoj ČSSD obraz této strany před voliči nijak nevylepšil. Trest od voličů stejně přišel a to se silou mnohem ničivější než by tomu bývalo na podzim. Tehdy se podle agentury Median preference VV pohybovaly na úrovni 2,5 %.
  4. Populistické sliby - ČSSD slibovala věci, které sice mohly zapůsobit na část voličů, ale v době problémů Řecka a celoevropské diskuzi o rozpočtové zodpovědnosti to nebyl zrovna nejšťastnější timing. Možná se někteří důchodci nechali zlákat vidinou třináctého důchodu, někteří třeba nemocenskou vyplácenou i v prvních třech dnech, ale ani uplácení nemusí zabrat vždycky. Ač se to ještě před několika měsíci zdálo nemožné, je třeba přiznat, že i český volič dělá pokroky.
  5. Menší volební účast – během sobotního dopoledně se objevila zpráva, že by volební účast mohla dosáhnout až 70 %. To by nahrávalo lepšímu výsledku ČSSD. Volební účast byla druhá nejnižší - tuším od roku 1990 - takže tomu odpovídá i výsledek, který se hodně lišil od představ vedení ČSSD. Jiří Paroubek počítal minimálně s 65% účastí.
  6. Nové strany – přítomnost nových politických subjektů v předvolební kampani sehrála klíčovou roli v kombinaci se všemi s ostatními. Pošklebky nad béčkovou ODS, podceňování potenciálu VV a také nepřehlédnutelný výsledek strany Miloše Zemana udělal své. Do Miloše Zemana sice nikdo nevidí, ale ten jistě dobře věděl, že jeho snažení přivodí ČSSD neklidný předvolební spánek.
  7. Negativní kampaň byla už pro mnohé únavná. V minulosti to možná zafungovalo, ale představa, že je možné vstoupit do téže řeky, je velmi naivní. Snaha ČSSD srovnávat se a vymezovat se agresivně vůči OSD, VV a TOP 09 nebyla šťastnou volbou. To neznamená, že by ČSSD byla jediná, kdo se něčeho takového odvážil, faktem však zůstává, že ČSSD strašila, zatímco ostatní strany především vyzývaly a apelovaly
  8. Předvolební průzkumy – silná zbraň ČSSD selhala a bouchla, obrazně řečeno, přímo v její ruce. Dlouho bude ČSSD trvat, než přijde na to, proč tomu tak bylo. „Myslím si, že to dopadne velmi dobře a ČSSD bude vítězem těchto voleb.“ Moc velká ramena na základě předvolebních průzkumů. ČSSD vyhrála, ale dobře to pro ČSSD a jejího předsedu rozhodně nedopadlo. Jako hadi na hrudi jsou průzkumy, které hřejí a naznačují, že levice získá většinu a ČSSD porazí ODS o 11 %. O to smrtelnější je pak jejich uštknutí.
  9. Tendence vyvažovat - Jistá tendence českého voliče vyvažovat politickou scénu je patrná i v těchto volbách. Po oranžové smršti ve volbách do krajských zastupitelstev nastává vystřízlivění. Ačkoli se patrně nejedná o hlavní příčinu hořkého vítězství ČSSD, svou roli také mohla sehrát obava svěřit všechny trumfy do rukou jedné strany, navíc vedené člověkem, jehož slovní zásoba je tak bohatá, jak nám připomíná jeho manželka. Že je to pravda, o tom se voliči přesvědčili nejen po volbách v roce 2006.
  10. Studentské volby – Nejprve dělala ČSSD všechno proto, aby odradila školy od jejich uspořádání a nakonec se snažila jejich výsledky shodit a zesměšnit. Ačkoli to byla spíše anketa než volby, podstatné je, že přesně zachytila ty nejvýraznější tendence – oblibu TOP 09 u mladých lidí a přesně opačný postoj mladých vůči ČSSD. Ono totiž v dnešní době mladým lidem nestačí vzkázat: „Jsem na Facebooku.“
Autor: Tomáš Mrázek | neděle 30.5.2010 18:33 | karma článku: 37,30 | přečteno: 2883x
  • Další články autora

Tomáš Mrázek

Praha, Brno, Paříž, hejtman patří za mříž?

Dění kolem poslance a hejtmana D. Ratha vzbuzuje emoce a víří vášně. Není divu. Obyvatelé země, která je ve vnímání korupce podle Transparency International na 57. místě světového žebříčku, mají o čem diskutovat. Možná jsme opět zahlédli špičku ledovce, ale to samo o sobě nic nevyřeší. To, co jsme opravdu zahlédli, určí až soud. Do té doby pořád platí presumpce neviny, a dokud nebude vynesen rozsudek, tak je třeba krotit vášně. Celá záležitost může mít mnoho podob, co se jejího zakončení týče.

16.5.2012 v 20:30 | Karma: 12,83 | Přečteno: 962x | Diskuse| Politika

Tomáš Mrázek

ČSSD je v rozkladu

To ovšem neznamená, že je to začátek konce této strany. Za určitých okolností to pro ni může být i počátek lepších zítřků. Ale popořadě.

7.6.2010 v 7:33 | Karma: 21,39 | Přečteno: 1507x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Mrázek

Katastrofální zpravodajství ČT

Od veřejnoprávní televize, dotované také našimi poplatky by člověk očekával objektivní a vyvážené zpravodajství. Žel někdy je to horší než na Nově, dnešní Události (2.6.) jsou toho dokladem – jedním slovem katastrofa.

2.6.2010 v 21:05 | Karma: 47,38 | Přečteno: 32480x | Diskuse| Společnost

Tomáš Mrázek

Když žhář dělá hasiče

Na Marsu je to asi normální a Česká republika má být první pobočkou. Co nevidět se narodí první marťan zplozený na Zemi a tím definitivně začne éra, kdy ČSSD utvoří s mimozemskými bytostmi společnou vládu. Počátek tohoto zrůdného plánu se datuje do roku 2006, kdy Jiříkovi vzali zlí lidé kyblíček (rozuměj premiérské křeslo). Však to také ve svém projevu po skončení voleb požaloval celému národu a signál tohoto jedinečného výstupu se dostal až na Mars.

15.9.2009 v 14:15 | Karma: 23,25 | Přečteno: 1350x | Diskuse| Politika

Tomáš Mrázek

Facka českým voličům

Prozatímní rozhodnutí Ústavního soudu je víc než symbolickým ukončením okurkové sezóny. Snad ani nemá příliš smysl rozjímat nad tím, zda je nebo není toto rozhodnutí v pořádku, od toho jsou tu povolanější. Faktem ale zůstává, že se dá přirovnat píchnutí do vosího hnízda. Politici totiž mají už od jara jasný jízdní řád a s takovou komplikací počítal asi jen poslanec Miloš Melčák a dva vyhoštění ruští agenti.

2.9.2009 v 7:00 | Karma: 16,55 | Přečteno: 1286x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace

18. května 2024  19:03

Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...

Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání

18. května 2024  18:53

V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3741x
Tomáš Mrázek je protestantský duchovní, teolog, který považuje za jednu z největších hodnot svobodu. Současně si vědomuje, že největší hrozbou svobodě je mlčení a pasivita.