Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nezákonnost odborů řízených ČSSD

Odborová stávka dne 21.9.2010 byla spíše politická demonstrace a volební agitace na podporu  ČSSD a  KSČ.  Na začátku týdne, ve kterém proběhnou volby tj. v pondělí , oznámily odbory zahájení stávkové pohotovosti. Jsou skutečně apolitickou organizací hájící zájmy zaměstnanců?

Nejsou. V jejich vedení stojí aktivní a vlivní členové ČSSD. A podle toho to taky vypadá. Cílem není nalézt řešení. Cílem je být vidět. Znepříjemnit lidem život během pravicové vlády. Stávky totiž nutně povedou k nespokojenosti ostatních lidí (míněno nečlenů odborů) s fungováním státu.

1.       Zbytečný spor

Trochu se divím současné vládě, že ale tak snadno umožňuje ČSSD využívat odbory a plynule jim dodává náboje. Současný spor mezi vládou a odbory je totiž naprosto zbytečný. Po pondělním jednání Petra Nečase s odbory padlo toto prohlášení:

12.10.2010 - předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil:

"Definitivně se rozhodneme v příštích týdnech po dalších jednáních. Většina odborů se s desetiprocentním krácením objemu mezd smířila, ale ne zdravotníci, kteří nejspíše půjdou vlastní cestou a budou jednat jak s resortem zdravotnictví, tak s ministerstvem práce a sociálních věcí".

Takže odboráři zjevně neprotestují (až na zdravotnictví) proti 10% snížení objemu mezd. Takže proti čemu vlastně protestují.

Vláda po celou dobu požaduje právě 10% snížení mzdových prostředků. Pak skutečně nechápu proč onen spor a stávková pohotovost. Vláda by měla stáhnout všechny nedomyšlené pseudoreformní návrhy a prostě vzít současnou tarifní tabulku a snížit všechny částky o 10%. Proti tomu odbory již nemůžou protestovat, neboť jak se sami vyjádřily, s tím jsou smířeni. Skutečná reforma veřejné správy chce skutečně více času a širší diskuzi.

Nedocházelo by tak k politickému zneužívání odborů ČSSD.

12.10.2010 – Bohuslav  Sobotka

"Stávkovou pohotovost, kterou vyhlásili zástupci odborů, považuje sociální demokracie za další důkaz špatně nastavené a sociálně nespravedlivé politiky vlády Petra Nečase. Ukazuje se, že koaliční vláda je připravena prosadit si své návrhy silou a dialog se svými sociálními partnery tak vede jen naoko, bez zjevné snahy jakékoli dohody," míní statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

ČSSD podle Sobotky odboráře plně chápe a reakci odborů považuje za adekvátní.

Tak se odbory mediálně zviditelnily a ČSSD posbírala hromadu politických bodů. Zájmy zaměstnanců jsou až na třetím místě.

2.       O nezákonnosti odborů

Dlouhodobé využívání odborů v politické agitaci a podpoře ČSSD mne přivedl na myšlenku, zda je vůbec současný postoj odborů zákonný. Právo na založení odborů a na stávku je dáno Listinou základních práv a svobod, článkem číslo 27:

Článek 27
(1) Každý má právo svobodně se sdružovat s jinými na ochranu svých hospodářských a sociálních zájmů.
(2) Odborové organizace vznikají nezávisle na státu. Omezovat počet odborových organizací je nepřípustné, stejně jako zvýhodňovat některé z nich v podniku nebo v odvětví.
(3) Činnost odborových organizací a vznik a činnost jiných sdružení na ochranu hospodářských a sociálních zájmů mohou být omezeny zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu bezpečnosti státu, veřejného pořádku nebo práv a svobod druhých.
(4) Právo na stávku je zaručeno za podmínek stanovených zákonem; toto právo nepřísluší soudcům, prokurátorům, příslušníkům ozbrojených sil a příslušníkům bezpečnostních sborů.

 

Zcela jasně je zde vymezeno, že odbory vznikají pouze na ochranu hospodářských a sociálních zájmů nikoliv politických.

Pro srovnání nyní uvádím citaci článku 6. Dokument, který se jmenuje „ Satut Českomoravské konfederace odborových svazů“ :

 

Čl.6

Posláním ČMKOS je zejména koordinace a obhajoba odborových, ekonomických, pracovních, sociálních a ostatních práv a zájmů členů konfederace a zaměstnanců na celostátní úrovni, prosazování požadavků členů konfederace ve vztahu ke státu, k územním samosprávným celkům, k zaměstnavatelským a jiným příslušným subjektům, rozvíjení spolupráce s partnerskými zahraničními ústřednami a působení v nadodvětových odborových organizacích a dalších mezinárodních institucích.

 

Definice se nám poněkud rozšířila o odborová, pracovní a zejména ostatní práva. Proč? Je to zákonné? Co jsou ona ostatní práva?

 

Velmi mne ale pobavil článek hned následující a to jeho bod a:

 

Čl. 7

Hlavními zásadami práce ČMKOS jsou:

a) nezávislost na orgánech státní moci, správy a samosprávy, na organizacích

zaměstnavatelů, na politických stranách a hnutích a na jiných odborových a

občanských sdruženích,

b) demokratické principy jednání a rozhodování,

c) sjednocování zájmů, mezisvazová a mezinárodní solidarita,

d) respektování a podpora společných cílů,

e) nevměšování se do vnitřních záležitostí členů konfederace,

f) zohledňování rovného postavení žen a mužů

 

Vzhledem ke skutečně úzké spolupráci ČSSD a ČMKOS, personální provázanosti, nelze označit tuto organizaci za nezávislou na politických stranách. Již dříve zastávali funkce v předsednictvu této organizace poslanci či senátoři ČSSD (Richard Falbr a Miroslav Štěch). Současný předseda Jaroslav Zavadil je sice nestraníkem ale oba místopředsedové pan Václav Pícl a paní Radka Sokolová jsou členy ČSSD.

 

O tom jak moc úzce odbory spolupracují s ČSSD svědčí i následující:

 

17.6.2010

Vedení ČSSD jednalo se zástupci odborů

Vedení ČSSD se dnes poprvé po volbách sešlo se zástupci odborů. Společně projednávali aktuální politické dění, projekt nové koaliční vlády, navrhované škrty ve státním rozpočtu, návrhy Bezděkovy komise týkající se důchodové reformy i návrhy na ustavení nové Poslanecké sněmovny.

"Stojíme o spolupráci a komunikaci s ČMKOS, zejména pokud jde o obhajování zájmů zaměstnanců a důchodovou reformu," řekl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila je třeba lidem srozumitelně vysvětlit, co by pro ně např. znamenala důchodová reforma v režii Bezděkovy komise. Shodli se na tom, že důchodová reforma potřebuje širší společenskou shodu a nesmí poškodit středně a nízkopříjmové skupiny.

 

ČSSD a odbory nesouhlasí s omezováním zaměstnaneckých práv a rušením daňových zaměstnaneckých benefitů. Odmítli také změny zhoršující postavení zaměstnanců jako např. výpovědi bez udání důvodu nebo neomezené řetězení pracovních poměrů.

 

Dále se zástupci sociální demokracie s odbory shodli, že veškerá úsporná opatření by měla začít zvýšením daňové progrese pro nejvyšší příjmové kategorie.

Zdroj: www.cssd.cz

 

Opravdu by mne zajímalo, proč se odbory projednávají politické dění (nemají hájit politické zájmy), zejména se jakkoliv vyjadřovat k vládnímu projektu a ustavování Poslanecké sněmovny. Vrcholem drzosti je i poznámka o progresivní dani. To už je v zásadě vyjádření přímé politické podpory.

 

Nelze než konstatovat, že odbory v ČR hájí primárně politické zájmy ČSSD a jsou na této straně závislé, čím poručují jak Listinu základních práv a svobod ČR tak i své vlastní ustavující dokumenty. Jejich existence v současné podobě je nezákonná.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Balvín | středa 13.10.2010 11:09 | karma článku: 29,30 | přečteno: 1392x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37 | Přečteno: 332x | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

Zvětšující se závislost občanů na státu opravdu není znakem svobody, naopak se to čím dál více blíží ekonomickému zotročení.

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik