Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

MS v ledním hokeji – divize IIA

V sobotu 27.4.2024 se v Srbsku dohrála divize IIA hokejového MS. Tahle divize se odehrála s jediným překvapivým výsledkem, ale celkově bez překvapení.

V divizi IIA se letos představila mužstva z těchto zemí – Austrálie, Chorvatsko, Island, Izrael, Spojené Arabské Emiráty a domácí Srbsko. Nováčkem byly SAE, favority na postup byli domácí hokejisté i reprezentanti Chorvatska. To byl také závěrečné souboj celého turnaje. Začnu ale od prvního kola.

V prvním utkání nastoupilo Chorvatsko proti Islandu a potvrdilo roli favorita, když soupeře rozstřílelo 11:2. V dalším zápase k překvapení také nedošlo, i když k němu zase tak daleko nebylo. SAE proti Izraeli otevřely skóre přesně po 3 minutách, ovšem díky přesilovkám Izrael vývoj otočil a nakonec se šlo do kabin za stavu 2:2. Po druhé třetině bylo skóre již 6:3 pro SAE a vypadalo to na pohodovou třetí třetinu. Tenhle plán dostal trhlinu po cca 3,5 minutách třetí části, kdy Izrael snížil na 6:5. Ovšem jen na krátko. Za 2 minuty to bylo opět o tři branky, 8:5. Konečný výsledek 10:6 je pěkná divočina. V posledním utkání úvodního hracího dne nastoupila Austrálie proti domácímu Srbsku. Australané neměli co ztratit a nad domácími vedli po začátku druhé části 2:1. Podruhé se šlo do šatny za stavu 2:3 z pohledu Austrálie a konečný výsledek nakonec byl 2:4.

V druhém kole odstartoval hrací den souboj Island vs. SAE. Island měl výborný start a proti favoritovi zápasu se ujal po necelých čtyřech minutách vedení 1:0. V poslední minutě úvodní části SAE vyrovnaly. Ve druhé části odstartovaly kolotoč a konečný výsledek zápasu byl dle očekávání – 2:7. Druhým zápasem byl souboj Chorvatsko vs. Austrálie. A ačkoliv Austrálie nebyla totální outsider, dala Chorvatsku zabrat více než se předpokládalo. Po první třetině Chorvatsko prohrávalo 0:1 a v čase 27:03 již 0:2. Do druhé sirény ještě stačilo srovnat na 2:2. Po dvou minutách třetí části vstřelilo Chorvatsko rozhodující třetí gól a zajistilo si „povinné“ 3 body. V posledním zápase druhého kola Srbsko nedalo Izraeli šanci a zvítězilo 5:1, přičemž pouze dvě branky padly v rovnovážném stavu na ledě.

Třetí kolo načal zápas Austrálie vs. Izrael. Izrael po dvou úvodních porážkách potřeboval zabrat a v tomto zápase prokázal silnou vůli. Po první třetině vedla Austrálie 2:0 a po druhé 3:0. Když pak v čase 46:58 padla čtvrtá branka a Austrálie vedla 4:1, vypadalo to na jasnou a očekávanou záležitost. Ovšem Izrael bojoval až do konce. 40 sekund po čtvrté brance Austrálie snížil Izrael na 4:2, v čase 59:01 snížil na 4:3 a v čase 59:45 vyrovnal! Navrch přidal v úspěšných nájezdech druhý a velmi cenný bod do tabulky. Ve druhém utkání svedlo souboj Chorvatsko a SAE. Chorvati získali 3 body po výsledku 4:1. Posledním zápasem bylo utkání Srbsko vs. Island. Domácí udržovali od půlky první třetiny 2-3 brankový náskok. V závěru zápasu hráli několik přesilovek, v rozmezí minuty a 19 sekund nastříleli další 3 branky a konečné skóre se tak zastavilo na hodnotě 9:3.

Předposlední kolo rozehrál Izrael s Chorvatskem a Chorvaté bez problémů zvítězili 5:1. Druhé utkání Island vs. Austrálie vypadalo po půlce zápasu dle předpokladu, když Australané vedli 3:0. Dvě využité přesilovky Izraele a téměř 15 minut do konce třetí třetiny zajistili určité drama až do konce, ale branka už nepadla. Ani tady tedy Island neuspěl. Poslední zápas SAE vs. Srbsko sliboval zajímavý zápas. I přes to, že domácí výběr byl poměrně jasným favoritem na vítězství, ještě v 50. minutě byl stav 2:2. Domácí nakonec zápas zlomili na svou stranu a zvítězili 5:2.

Poslední kolo zahajoval zápas Austrálie vs. SAE. Austrálie už v 7. minutě vedla 2:0, v půlce utkání 3:1 a přesto prohrála. V čase 50:27 srovnala na 4:4. Ze zápasu jsem neviděl ani minutu, takže netuším, proč v závěru hrála bez brankáře, protože rozhodující branka padla v čase 59:19, do prázdné brány… Konečný výsledek tedy 4:5. Druhý zápas dne Izrael vs. Island skončil výsledkem 4:2. V posledním, večerním, utkání si to domácí Srbsko rozdalo o postup do divize IB s Chorvatskem. Srbsko 12 bodů při skóre 23:8 a Chorvatsko 12 bodů při skóre 23:6. Papírově naprosto vyrovnaný souboj nakonec skončil poměrně jasně výhrou Chorvatska 3:0. Srbové se snažili, především ve třetí třetině měli územní převahu, ale přišlo mi, že kromě jisté kvality tam chyběl klid v samotné hře. Možná přemotivovanost před domácím publikem.

Chorvatsko tedy postoupilo do divize IB, získalo plný počet 15 bodů a inkasovalo pouze 6 branek. Druhé Srbsko získalo bodů 12, prohrálo pouze právě s Chorvatskem. Na třetím místě skončili SAE. Získaly 9 bodů a těžily především z ruských hráčů, kteří přijali druhé občanství. Čtvrtý pak skončil Izrael se ziskem 5 bodů, za ním Austrálie se 4 body a bez bodu zůstal Island, který měl nejslabší produktivitu (11 vstřelených gólů), pouze jednou vstřelil 3 branky, což bylo maximum v zápase. Padá tak do divize IIB.

Nejproduktivnějším hráčem se stal Artyom Klavdiyev. V emirátské lize působí 3 roky. Za tu dobu odehrál 41 utkání a připsal si 118 bodů (66+52). Rok předtím působil i ve druhé slovenské lize (nastupoval za Humenné), kde ovšem ve 14 utkáních nebodoval. Na tomto MS si v 5 utkáních připsal 13 bodů (5+8). Byl nejlepším nahrávačem, nejproduktivnějším hráčem a byl zvolen nejlepším hráčem týmu.

Nyní jsou rozehrány první dvě divize – divize IB ve Vilniusu, kde si to domácí Litva v sobotu večer rozdá o postup proti Ukrajině a divize IA v italském Bolzanu, která skýtá 2 postupová místa a po třech kolech je rozdíl mezi prvním a posledním (čili šestým) místem pouze 3 body. Krátký souhrn těchto divizí přinesu příští týden, před startem „áčkového“ MS.

Autor: Petr Těthal | čtvrtek 2.5.2024 14:15 | karma článku: 6,99 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Petr Těthal

České tenistky na žebříčku WTA

Ženský tenis v ČR nabízí v posledních cca 15 letech více šancí na pěkný sportovní zážitek než mužský. Jak to vypadá aktuálně, komu se předpovídá zářná budoucnost, kdo může být černým koněm let příštích a komu to prostě „nejde“?

26.7.2024 v 14:18 | Karma: 5,97 | Přečteno: 112x | Diskuse | Sport

Petr Těthal

Volby do EP

Minulý víkend proběhly volby do Evropského parlamentu ve všech členských zemí EU. Dovolím si zde napsat své postřehy k tomuto tématu.

14.6.2024 v 14:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 226x | Diskuse | Politika

Petr Těthal

Největší zklamání Ligue 2

Většina fotbalových týmů se nevyhne slabšímu ročníku, některé potká i několikaleté „období temna“. Něco podobného teď zažívají fanoušci francouzského celku Troyes.

7.6.2024 v 10:53 | Karma: 3,98 | Přečteno: 85x | Diskuse | Sport

Petr Těthal

MS v ledním hokeji – co říká hodnocení?

Existuje počítačová hra, která už více jak 20 let přináší hráčům možnost býti fotbalovým manažerem. Hráči v této hře jsou hodnoceni na základě předvedených výkonů. Jak to souvisí s ukončeným MS?

30.5.2024 v 10:09 | Karma: 4,60 | Přečteno: 139x | Diskuse | Sport

Petr Těthal

ELH 2023/2024 – predikce a skutečnost v umístění a bodech

Český hokejový server na začátku nedávno skončené sezóny ELH vydal „prognózu“, kolik by jednotlivé týmy mohly v průměru získat bodů a jaké se očekává umístění v tabulce. Jaká byla skutečnost a jak moc se lišila od predikcí?

22.5.2024 v 16:49 | Karma: 3,73 | Přečteno: 99x | Diskuse | Sport
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 6,16
  • Průměrná čtenost 199x
Sportovní fanoušek ve volném čase sledující hokej, částečně fotbal a příležitostně i jiné sporty. To vše s lehkou "úchylkou" na čísla a statistiky.

Seznam rubrik