Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

MS v hokeji divize IIIB

Ve čtvrtek 29.2.2024 skončilo v Sarajevu MS v hokeji divize IIIB. Jak to dopadlo…?? To nejdůležitější nakonec.

Znám několik lidí, které hokej na jakékoliv ligové úrovni nebaví, ovšem když hraje Česko MS, koukají poměrně zaujatě na výkon národního týmu (samozřejmě jsou „nejvíce znalí hře“) a jsou zvědaví, jak to vše nakonec dopadne. Označil bych je jako „repre-fanda“. Potom je část lidí, kteří sledují částečně i ligový hokej (je jedno, jestli v naší ELH nebo třeba v NHL) a národní tým taktéž. Ti mají povědomí i o možném sestupu do nižší divize (divize IA). Tady bych použil označení „běžný fanda“. A nakonec je část lidí, kteří mají rádi hokej a mají všeobecný přehled, např., že se hraje liga i v Itálii, že MS má daleko více divizí nebo že na olympiádu probíhají několikakolové kvalifikace. Pro takové lidi použiji spojení „hokejový fanda“. Pro ty dnešní text moc nebude, protože se na hokejovém poli určitě orientují a troufnu si tvrdit, že i lépe než já. Pro první dvě kategorie jsem si připravil krátký souhrn toho, co se před pár dny událo.

Začneme trošku zeširoka. Existuje žebříček IIHF, jenž čítá aktuálně 58 národních týmů. Ano, 58. Hokej se nehraje pouze v 10 zemích. Mimochodem, Česko aktuálně kleslo na 8. pozici, těsně před Slovensko a těsně za Švýcarsko. Nejnovějšími členy jsou Mongolsko a Indonésie. Samozřejmě se můžeme bavit o kvalitě, ale i z toho důvodu je více divizí MS. Můj názor je, že čím více zemí (národů, chcete-li) hokej hraje, ví o něm a třeba i mají nějakou společnou ligu s jiným státem (např. Portugalsko a Španělsko), tím lépe pro hokej. A přestože v nižších divizích pro náš tým konkurence není, tak pro jiné národní celky to konkurence je. A konkurence je zdravá. Rozhodně není na místě ohrnovat nos nad tím, že se někde v Mexiku snaží hrát hokej. Je dobré si vzpomenout, kde bylo Finsko před 50-ti či 60-ti lety. A k onomu žebříčku – před cca 10 lety (a teď mě opravdu neberte doslovně, protože čas letí jak bláznivý) bylo v žebříčku IIHF 45 týmů. Slušná expanze, řekl bych…

MS A, divize IA, divize IB, divize IIA, divize IIB, divize IIIA, divize IIIB a divize IV. To máme 8 MS! Je jasné, že celek z divize IIIA prakticky nemůže konkurovat celku z divize IB, rozdíl by byl poměrně markantní. Všechny divize se hrají cca od března do konce května. Jako první přišla na řadu divize IIIB, která se hrála v Bosně a Hercegovině, konkrétně v Sarajevu. Severní Korea, Bosna a Hercegovina, Hong Kong, Singapur, Írán, Filipíny. Těchto 6 nároďáků si to rozdalo o jedno postupové místo (do divize IIIA) a zároveň se chtěli vyhnout sestupu, tedy neskončit poslední. Kde hledat favority na postup? V domácím týmu a (pro někoho překvapivě) v týmu Severní Korey. Tyto dva týmu se skutečně včera večer utkaly ve vzájemném zápase o postup. Poslední zápas turnaje, domácí prostředí a slušné výsledky v dosavadním průběhu (s Íránem výhra 3:0, prohra 3:4p s Hong Kongem, výhra 6:3 s Filipínami a 9:2 se Singapurem) – to byla „pro“ u Bosny a Hercegoviny. Proti ní tým, který hájí barvy jednoho z nejizolovanějších států na světě. Severní Korea se mohla opřít o 100% úspěšnost. Její výsledky byly působivé. Výhra proti Hong Kongu 10:8, se Singapurem 7:4, s Íránem 9:4 a Filipíny rozdrtila 10:2. Skóre 36:18 za 4 utkání, nejproduktivnější hráč (Hong nasbíral celkem 20 bodů za pouhých 5 utkání)… Navíc v rozhodujícím zápase si po první třetině Severokorejci vytvořili náskok 2:1, který drželi ještě na začátku 38. minuty. Pak ale Bosňané během 40 sekund otočili zápas na 3:2 ze svého pohledu a potvrdili to po druhé pauze ve 43. minutě, když skórovali na 4:2. Vedení již nepustili a postoupili o divizi výše. Pro úplnost – sestupuje Írán, který neuhrál ani bod a dostal v průměru 9 branek na zápas.

V posledních vteřinách rozhodujícího zápasu a těsně po jeho konci jsem si znovu uvědomil jednu důležitou věc. Při pohledu na naprosto šťastné hráče, jejich fanoušky na tribunách…radost ze sportu je na každé úrovni, na té amatérské (jakože MS divize IIIB je skutečně amatérská úroveň) možná ještě větší a upřímnější než na profesionální. Ti borci si na nic nehrají, mají své vzory po světě, hrají hokej proto, že je to baví a dělá je to šťastnými. A že by je kdejaký český druholigový celek „přejel“? No a, na světě jsou důležitější věci. Navíc – kdo ví, za jak dlouho budou hráči Bosny a Hercegoviny prohánět podstatně zavedenější týmy. Vždyť za 5 let se posunuli o 2 divize výš.

Další turnaj nás čeká od 10. do 16. března v hlavním městě Kyrgyzstánu a utkají se tam týmy Mexika, Turkmenistánu, JAR, Thajska, Lucemburska a Kyrgyzstánu. Domácí sice nejsou favoritem turnaje, dokonce jsou nováčkem, ale budou chtít zabojovat už kvůli domácím fanouškům a potrápit tak Mexiko, které spadlo z divize IIB a jistě se bude chtít vrátit. Necháme se překvapit…

Autor: Petr Těthal | pátek 1.3.2024 15:14 | karma článku: 11,69 | přečteno: 265x
  • Další články autora

Petr Těthal

České tenistky na žebříčku WTA

Ženský tenis v ČR nabízí v posledních cca 15 letech více šancí na pěkný sportovní zážitek než mužský. Jak to vypadá aktuálně, komu se předpovídá zářná budoucnost, kdo může být černým koněm let příštích a komu to prostě „nejde“?

26.7.2024 v 14:18 | Karma: 5,97 | Přečteno: 112x | Diskuse | Sport

Petr Těthal

Volby do EP

Minulý víkend proběhly volby do Evropského parlamentu ve všech členských zemí EU. Dovolím si zde napsat své postřehy k tomuto tématu.

14.6.2024 v 14:32 | Karma: 10,32 | Přečteno: 226x | Diskuse | Politika

Petr Těthal

Největší zklamání Ligue 2

Většina fotbalových týmů se nevyhne slabšímu ročníku, některé potká i několikaleté „období temna“. Něco podobného teď zažívají fanoušci francouzského celku Troyes.

7.6.2024 v 10:53 | Karma: 3,98 | Přečteno: 85x | Diskuse | Sport

Petr Těthal

MS v ledním hokeji – co říká hodnocení?

Existuje počítačová hra, která už více jak 20 let přináší hráčům možnost býti fotbalovým manažerem. Hráči v této hře jsou hodnoceni na základě předvedených výkonů. Jak to souvisí s ukončeným MS?

30.5.2024 v 10:09 | Karma: 4,60 | Přečteno: 139x | Diskuse | Sport

Petr Těthal

ELH 2023/2024 – predikce a skutečnost v umístění a bodech

Český hokejový server na začátku nedávno skončené sezóny ELH vydal „prognózu“, kolik by jednotlivé týmy mohly v průměru získat bodů a jaké se očekává umístění v tabulce. Jaká byla skutečnost a jak moc se lišila od predikcí?

22.5.2024 v 16:49 | Karma: 3,73 | Přečteno: 99x | Diskuse | Sport
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 6,16
  • Průměrná čtenost 199x
Sportovní fanoušek ve volném čase sledující hokej, částečně fotbal a příležitostně i jiné sporty. To vše s lehkou "úchylkou" na čísla a statistiky.

Seznam rubrik