Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ohlédnutí za podzimní částí Bundesligy

Nedělními zápasy 17. kola skončila podzimní část nejvyšší německé fotbalové soutěže. A co že vlastně první polovina Bundesligy přinesla jak jednotlivých týmům, tak hlavně jejich fanouškům? Tady je výčet toho nejpodstatnějšího, co se na trávnících našich západních sousedů odehrálo.

Nejvýše vystoupal Leverkusen

Tzv. "půlmistrem" se stal Bayer Leverkusen. Tým, ve kterém působí i český levý obránce, popříp. stoper Michal Kadlec, bojoval o evropské poháry i v loňském roce. Jaro však měl výrazně slabší než právě podzimní část soutěže, a tak skončil nakonec devátý. Letos se ujal s jednobodovým náskokem vedení a všichni jeho fanoušci už se jistě těší, jak se bude Bayer v roce 2010 bít o ligový triumf.

Za skvělými výkony leverkusenských, kteří během sedmnácti kol ani jednou neprohráli, stojí zejména dvě významné události. Jednak příchod velkého a respektovaného jména do zadních řad, a sice finského stopera Samiho Hyppiy. A za druhé zabijácká forma útočníků v rudo-černých dresech. Vždyť Stefan Kiessling vede tabulku střelců s dvanácti přesnými trefami, další dva členové základní sestavy se navíc trefili šestkrát - Eren Derdiyok a Toni Kroos. Bayer prokázal i silnou psychickou odolnost, hned několikrát totiž dokázal ve svůj prospěch zvrátit nepříznivě se vyvíjející zápas.

Felix Magath znovu bojuje o příčky nejvyšší

Uznávaný a velice náročný trenér Felix Magath slavil v loňské sezóně titul s Wolfsburgem. Přesto v letní přestávce vyměnil další "tance s Vlky" za novou výzvu a odešel do konkurenčního Schalke. Na začátku tohoto ročníku s ním sice prožíval ne zrovna úplně vydařené období, pak se však hornický klub zvedl a začal prohánět ty nejlepší z nejlepších. Dvěma góly k vzestupu Schalke přispěl i český záložník Jan Morávek, kterému bylo přislíbeno častější zapojení do prvního týmu v průběhu jara.

Schalke získalo titul naposledy v roce 1958. Můžete se tedy klidně vsadit, že Felix Magath, vedení i hráči udělají na jaře maximum pro to, aby se mistrovské oslavy letos přesunuly právě do Veltins Arény.

Bayern "až" třetí

Předsezónní prognózy jako největšího adepta na vítězství jednoznačně favorizovaly mnichovský Bayern. Ten totiž nejen že dokázal udržet francouzskou hvězdu Francka Ribéryho, ale také přivedl Nizozemce Arjena Robbena z Realu Madrid. A hlavně - na lavičku usedl jeho krajan a jeden z nejúspěšnějších koučů současnosti Louis van Gaal.

Mnichov však zažil podzim jako na houpačce. V Lize mistrů postoupil až na poslední chvíli po jasném vítězství nad Juventusem, v nejvyšší německé soutěži pak až příliš často remizoval a dvakrát odcházel úplně s prázdnou. Mohla za to jak absence právě obou výše jmenovaných hráčů způsobená jejich zdravotními problémy, tak hlavně ne zrovna ideální vztahy uvnitř týmu. Zejména revolta Lucy Toniho, která vyústila až v jeho přeřazení do B-týmu, mnichovským rozhodně nijak nepomohla.

Mistr zatím tápe

Nejlepší tým loňské sezóny, mistrovský Wolfsburg zatím vůbec nepřipomíná celek, který vloni předvedl spanilou jízdu jarní polovinou soutěže a v porovnání se soupeři byl bezkonkurenční. Vlci sice v létě nepustili žádnou ze svých největších hvězd, dokonce i bosenský kanonýr Edin Džeko v týmu zůstal, přestože poptávka po jeho službách byla veliká. Přesto nedokázali navázat na ofenzivní smršť, kterou ještě před pár měsíci drtili své konkurenty a s bilancí 6 výher, 6 remíz a hned 5 porážek se před zimní přestávkou usadili na osmé příčce. Na obhajobu titulu to v tuto chvíli opravdu nevypadá.

Stuttgart těsně nad sestupovými příčkami

Zle nedobře se letos (ne)daří Stuttgartu. Mistr z roku 2007 a vloni třetí nejlepší klub v Německu se pod vedením Markuse Babbela sice prokousal základní částí Ligy mistrů, v lize však tápe. V jednu chvíli se stuttgartští dokonce ocitli v sestupových vodách. To už vedení klubu nevydrželo a Babbela nahradilo Christianem Grossem. Ten se týmu ujal tři kola před koncem Bundesligy a díky dvěma remízám a jedné výhře posunul Stuttgart na první nesestupovou pozici.

Herta beznadějně (?) poslední

Vloni bojovala berlínská Herta o příčky nejvyšší, letos se potácí na samém dně bundesligové tabulky a nevypadá to, že by se měla ještě zvednout. Na první nesestupovou, tedy patnáctou příčku ztrácí celých 10 bodů, což se při vyrovnanosti německé nejvyšší soutěže zdá jako nepřekonatelná propast. Vedení však slibuje výrazné posílení týmu, které by mělo Berlín před pádem do nižší soutěže zachránit.

Již nyní je jasné, že jaro odehrají po boku českého brankáře Jaroslava Drobného také jeho reprezentační kolega a stoper Roman Hubník, útočník Theofanis Gekas z Řecka a gruzínský záložník Levan Kobiašvili. Celkový výčet posil by tím však nemusel končit, a tak se nechme překvapit, jak "boj s větrnými mlýny" v podání Herty Berlín nakonec dopadne.

 

Tento a další zajímavé články naleznete na serveru www.thefansbase.com.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Barbora Tesnerová | středa 23.12.2009 1:33 | karma článku: 13,19 | přečteno: 2144x
  • Další články autora

Barbora Tesnerová

Třeboňská veverka vypráví III. - Tohle počasí už není ani na draka…

Zdravím. Říkají mi Miky, To Miky. A někdy taky Tomiky. Jsem třeboňská veverka, speciální druh. Jsem totiž plyšák.

7.2.2012 v 6:03 | Karma: 6,22 | Přečteno: 441x | Diskuse| Osobní

Barbora Tesnerová

Třeboňská veverka vypráví II. - Jak se budu jmenovat?

Zdravím. Říkají mi Miky, To Miky. A někdy taky Tomiky. Jsem třeboňská veverka, speciální druh. Jsem totiž plyšák.

29.12.2011 v 14:48 | Karma: 6,35 | Přečteno: 533x | Diskuse| Osobní

Barbora Tesnerová

Třeboňská veverka vypráví I. - Stěhování do nového domova

Zdravím. Říkají mi Miky, To Miky. A někdy taky Tomiky. Jsem třeboňská veverka, speciální druh. Jsem totiž plyšák.

10.12.2011 v 13:24 | Karma: 6,35 | Přečteno: 533x | Diskuse| Osobní

Barbora Tesnerová

Němci v Africe září - a rozhodně ne náhodou, I. část

Právě probíhající mistrovství světa v kopané, které hostí Jihoafrická republika, je pro nemálo fanoušků fotbalu jistě zklamáním. Jednak za to může atmosféra na stadionech, kde skutečně fandící diváci nejsou vůbec slyšet přes neustávající bzučení příšerných vuvuzel (jiho)afrických „domorodců“. Druhým důvodem pak je nevalná kvalita předváděné hry, jež především v základních skupinách často doslova nudila.

5.7.2010 v 13:47 | Karma: 6,01 | Přečteno: 590x | Diskuse| Sport

Barbora Tesnerová

Němci v Africe září - a rozhodně ne náhodou, II. část

V předchozím článku jsem se zmiňovala o tom, že nejhezčí, příp. nejatraktivnější fotbal na právě probíhajícím mistrovství světa v Jihoafrické republice předvádí jednoznačně výběr Německa. Není to žádná náhoda a prapůvod těchto kvalitních výkonů musíme hledat šest let nazpátek, kdy k německé reprezentaci zamířil bývalý skvělý útočník a později trenér Jürgen Klinsmann.

5.7.2010 v 13:37 | Karma: 13,39 | Přečteno: 1446x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Babiš už dvě hodiny brzdí svým projevem jednání o korespondenční volbě

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  13:10

Přímý přenos Na mimořádné schůzi se poslanci vrátili k návrhu koalice na zavedení možnosti korespondenční volby...

Posádka auta stihla před plameny včas utéct. Bývá to rychlé, varují hasiči

9. května 2024  13:08

Požár osobního automobilu, který začal hořet za jízdy na silnici z Jáchymova do Božího Daru u...

Česká republika by měla mít v Moskvě svého velvyslance, řekl Fiala

9. května 2024  13:03

Česká republika by měla mít podle premiéra Petra Fialy (ODS) v Rusku velvyslance. Obsazení postu...

Rusko stahuje většinu vojáků z Arménie. Zůstanou jen tam, kde konflikt nehrozí

9. května 2024

Ruská armáda stáhne své vojáky z několika oblastí v Arménii, která čelí tlaku silnějšího...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2106x
Milovnice zvířat, sportu, knih, hudby, mé rodiny a dobrého jídla. Autorka knihy Poslední tanec (naleznete ji na http://www.stahuj-knihy.cz).