Ohlédnutí za podzimní částí Bundesligy

Nedělními zápasy 17. kola skončila podzimní část nejvyšší německé fotbalové soutěže. A co že vlastně první polovina Bundesligy přinesla jak jednotlivých týmům, tak hlavně jejich fanouškům? Tady je výčet toho nejpodstatnějšího, co se na trávnících našich západních sousedů odehrálo.

Nejvýše vystoupal Leverkusen

Tzv. "půlmistrem" se stal Bayer Leverkusen. Tým, ve kterém působí i český levý obránce, popříp. stoper Michal Kadlec, bojoval o evropské poháry i v loňském roce. Jaro však měl výrazně slabší než právě podzimní část soutěže, a tak skončil nakonec devátý. Letos se ujal s jednobodovým náskokem vedení a všichni jeho fanoušci už se jistě těší, jak se bude Bayer v roce 2010 bít o ligový triumf.

Za skvělými výkony leverkusenských, kteří během sedmnácti kol ani jednou neprohráli, stojí zejména dvě významné události. Jednak příchod velkého a respektovaného jména do zadních řad, a sice finského stopera Samiho Hyppiy. A za druhé zabijácká forma útočníků v rudo-černých dresech. Vždyť Stefan Kiessling vede tabulku střelců s dvanácti přesnými trefami, další dva členové základní sestavy se navíc trefili šestkrát - Eren Derdiyok a Toni Kroos. Bayer prokázal i silnou psychickou odolnost, hned několikrát totiž dokázal ve svůj prospěch zvrátit nepříznivě se vyvíjející zápas.

Felix Magath znovu bojuje o příčky nejvyšší

Uznávaný a velice náročný trenér Felix Magath slavil v loňské sezóně titul s Wolfsburgem. Přesto v letní přestávce vyměnil další "tance s Vlky" za novou výzvu a odešel do konkurenčního Schalke. Na začátku tohoto ročníku s ním sice prožíval ne zrovna úplně vydařené období, pak se však hornický klub zvedl a začal prohánět ty nejlepší z nejlepších. Dvěma góly k vzestupu Schalke přispěl i český záložník Jan Morávek, kterému bylo přislíbeno častější zapojení do prvního týmu v průběhu jara.

Schalke získalo titul naposledy v roce 1958. Můžete se tedy klidně vsadit, že Felix Magath, vedení i hráči udělají na jaře maximum pro to, aby se mistrovské oslavy letos přesunuly právě do Veltins Arény.

Bayern "až" třetí

Předsezónní prognózy jako největšího adepta na vítězství jednoznačně favorizovaly mnichovský Bayern. Ten totiž nejen že dokázal udržet francouzskou hvězdu Francka Ribéryho, ale také přivedl Nizozemce Arjena Robbena z Realu Madrid. A hlavně - na lavičku usedl jeho krajan a jeden z nejúspěšnějších koučů současnosti Louis van Gaal.

Mnichov však zažil podzim jako na houpačce. V Lize mistrů postoupil až na poslední chvíli po jasném vítězství nad Juventusem, v nejvyšší německé soutěži pak až příliš často remizoval a dvakrát odcházel úplně s prázdnou. Mohla za to jak absence právě obou výše jmenovaných hráčů způsobená jejich zdravotními problémy, tak hlavně ne zrovna ideální vztahy uvnitř týmu. Zejména revolta Lucy Toniho, která vyústila až v jeho přeřazení do B-týmu, mnichovským rozhodně nijak nepomohla.

Mistr zatím tápe

Nejlepší tým loňské sezóny, mistrovský Wolfsburg zatím vůbec nepřipomíná celek, který vloni předvedl spanilou jízdu jarní polovinou soutěže a v porovnání se soupeři byl bezkonkurenční. Vlci sice v létě nepustili žádnou ze svých největších hvězd, dokonce i bosenský kanonýr Edin Džeko v týmu zůstal, přestože poptávka po jeho službách byla veliká. Přesto nedokázali navázat na ofenzivní smršť, kterou ještě před pár měsíci drtili své konkurenty a s bilancí 6 výher, 6 remíz a hned 5 porážek se před zimní přestávkou usadili na osmé příčce. Na obhajobu titulu to v tuto chvíli opravdu nevypadá.

Stuttgart těsně nad sestupovými příčkami

Zle nedobře se letos (ne)daří Stuttgartu. Mistr z roku 2007 a vloni třetí nejlepší klub v Německu se pod vedením Markuse Babbela sice prokousal základní částí Ligy mistrů, v lize však tápe. V jednu chvíli se stuttgartští dokonce ocitli v sestupových vodách. To už vedení klubu nevydrželo a Babbela nahradilo Christianem Grossem. Ten se týmu ujal tři kola před koncem Bundesligy a díky dvěma remízám a jedné výhře posunul Stuttgart na první nesestupovou pozici.

Herta beznadějně (?) poslední

Vloni bojovala berlínská Herta o příčky nejvyšší, letos se potácí na samém dně bundesligové tabulky a nevypadá to, že by se měla ještě zvednout. Na první nesestupovou, tedy patnáctou příčku ztrácí celých 10 bodů, což se při vyrovnanosti německé nejvyšší soutěže zdá jako nepřekonatelná propast. Vedení však slibuje výrazné posílení týmu, které by mělo Berlín před pádem do nižší soutěže zachránit.

Již nyní je jasné, že jaro odehrají po boku českého brankáře Jaroslava Drobného také jeho reprezentační kolega a stoper Roman Hubník, útočník Theofanis Gekas z Řecka a gruzínský záložník Levan Kobiašvili. Celkový výčet posil by tím však nemusel končit, a tak se nechme překvapit, jak "boj s větrnými mlýny" v podání Herty Berlín nakonec dopadne.

 

Tento a další zajímavé články naleznete na serveru www.thefansbase.com.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Barbora Tesnerová | středa 23.12.2009 1:33 | karma článku: 13,19 | přečteno: 2144x