Vždyť si to vlastně zaslouží …

Je zajímavý úkaz, že když se mluví o domácím násilí, má každý názor.   Na internetu v diskuzích vlastně spoustu z nás má názor, který musí říct světu. Stále mě ale znepokojuje to, že v těchto názorech převládá postoj „oběť si za to může sama“. Slovo oběť můžete nahradit jakýmkoliv pejorativním slovem názvu žena, protože takové v těchto diskuzích převažují.

Když byla zavražděna spisovatelka Simona Monyová, lidé byli doslova šokováni. Spousta z nich si kladlo otázku, proč se to stalo. Proč nikomu nic neřekla, proč se nechala týrat a to až natolik, že to vyvrcholilo její vraždou.

Už včera když jsem si přečetla část rozhovoru s Mirkou Čejkovou a následně diskuzi, řekla jsem si, že se nedivím těm (převážně ženám) že mlčí a bojí se reakcí okolí. Podívejte se na to, co píšete ...

Diví se snad ještě někdo, že oběti domácího násilí mlčí a snaží se alespoň „přežít“? Společnost je schopna někoho odsoudit na základě sympatií a ne podle toho co se jim stalo.  A nejen „laická“, ale i ti, kteří nám mají „pomáhat a chránit“. Není to přece první ani poslední případ, kdy postoj Policie je takový, jaký je popisovaný v rozhovoru s Mirkou Čejkovou. Anebo postoj odpovědných sociálních pracovnic např. v případu malého týraného Dominika.

Paní Čejková minimálně projevila hodně velký kus odvahy, že poskytla rozhovor, ve kterém se otevřela, a za to ji patří alespoň malý dík a ne opovržení a nadávky.  Může být pro spoustu z nás kontroverzní, ale proč je pro spoustu z vás ta která „si to zaslouží“ ?

Příklady těchto dvou známých žen jsou jen zrnko v písku, mezi těmi bezejmennými (ženami, muži, dětmi a seniory), kterým se to včera, dnes nebo i zítra stalo a stane. Nezapomínejme, že se to může stát i vašim blízkým a vy zase řeknete „vždyť si to vlastně zaslouží“? Nebo se to možná právě děje vám ...

 

http://www.domacinasili.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Nikol Syrovátková | čtvrtek 13.10.2011 23:25 | karma článku: 12,20 | přečteno: 1564x
  • Další články autora

Nikol Syrovátková

Plnit si sny – New York

11.2.2019 v 7:30 | Karma: 22,52