Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak kdo je tady vlastně osel?

Stojím na ohrazené pastvině, kde se to hemží malými dětmi a jejich učitelkami. U plotu postává několik přivázaných oslíků, kteří nevzrušeně přežvykují trávu. Průvodkyně začíná s výkladem. To má být časem i moje role.

Krátce po mém příchodu mi vrazila do ruky jednoho osla a požádala mě, jestli bych jej na chystané procházce do lesa vedla, takže je mi hned od začátku jasné, že tu dnes nebudu jenom na čumendu. Hledají tu nového průvodce, někoho, kdo si poradí se specifickou oslí náturou a zároveň se nebojí komunikovat s lidmi. Dělají tu taky tzv. asinoterapii – animoterapii prostřednictvím oslů.

Dnes je tu kolem třiceti dětí školkového věku. Nejprve se seznamují se zvířaty prostřednictvím kartáčování a drbání, aby si na jejich blízkost osel zvykl a oni si alespoň trošku zvykli na něj. Čištění kopyt dělá personál, do nějž jsem hned od začátku zahrnutá i já. Pak osly ještě osedláme. Před námi je zhruba hodinová procházka do lesa, my spolu s dospělým doprovodem osly povedeme, děti se povezou na jejich hřbetě. L. pokračuje s povídáním: „Osel je stádní zvíře a jednou z jeho nejvýraznějších vlastností je tvrdohlavost. Jsou taky obrovsky citliví na intonaci hlasu člověka, stejně tak na to, v jakém rozpoložení se nacházíte. Zrcadlí to, co z vás cítí. Pokud například nejste autentičtí a nemáte respekt a důvěru sami k sobě, ani oni vás nebudou chtít poslouchat.“ To si za chvíli vykouším na vlastní kůži. Pobízím oslíka přesně tak, jak to před chvílí ukazovala L. Ani se nehne. Zkouším to znovu. A znovu. Konečně se neochotně rozchází, ale udělá jen dva kroky. „A chválit! Pobízí mě L. „Ne takhle, musí z toho být slyšet radost.“

O chvíli později vyrážíme po polní cestě směrem k lesu. L. jde jako první, já ji následuji s oslem Fandou, který mě co chvíli zatáhne někam do trávy. L. se po mně otáčí: „To ne říkáš sice rázně, ale zároveň naštvaně. To na něj platit nebude. Stanov mu hranici, jasně, pevně, ale ne rozzlobeně. To je emoce, která je tam navíc.“ Tohle úvodní seznámení s osly je jedna velká škola. Dobrou polovinu cesty mě Fanda testuje, ale odmítám to vzdát. Věřím, že k němu můžu najít klíč a postupně se více a více slaďujeme. Chce to objevit ten správný mix trpělivosti, vnitřního klidu, empatie, sebeuvědomění a respektu. K sobě i ke zvířeti. A když už si myslíte, že ho máte, oslík vás často vyvede z omylu. Myslela jsem si, že to bude hračka – vždyť jsem zvyklá vodit koně. Ale kdepak, kůň je proti oslíkovi nekomplikovaný tvor.

Nakonec se mi podaří vnitřně zpevnit a uvěřit, že můžu osla vést a on mi to svým chováním potvrzuje. Nacházím tu další dílek mé osobní skládačky.

O pár dní později přicházím na stezku pomáhat s asinoterapií. Asinoterapie je jeden z druhů animoterapie, terapie prostřednictvím oslů.

Na asinoterapii tu dnes jsou dospělí lidé s mentálním postižením. Většina z nich se zvířat bojí, ale skrze postupný kontakt s nimi se osmělují a nakonec zvládnou oslíky vyvést i na malou procházku. Já jdu s oslem Míšou a klientem P., který je strašně ukecaný. Před námi jde moje kolegyně s dalším oslem a několika klienty a P. mi svěřuje: „Ta co de před náma, to je moje holka, Sylvo. Vlastička.“ „Tak to je skvělý a jak jste spolu dlouho?“ „Už tři měsíce.“ „A ani jí nevadí, že kouřím“ dodá pyšně. „Že ti nevadí, že kouřím, Vlasti?“ Zahaleká dopředu a odsud se ozve rozhodné: „Ne.“ Jejich asistentka se zasměje. „Víte, Péťa je neuvěřitelně upovídaný a Vlasta je zase skoupá na slovo.“ „Takže se vlastně doplňují, ne?“ Zhodnotíme to se smíchem společně.

Téma sebepřijetí a respektu k sobě samotné jako nezbytného předpokladu ke spokojenému životu se mnou silně rezonuje, protože se nacházím v období, kdy si obojí poprvé v životě začínám dopřávat. Tedy učím se tomu.

Spolu s tím se dostavuje uvědomění, že pokud neumíte přijmout sami sebe, logicky nejste ani schopní přijmout druhého člověka. Bývala jsem úplně umrtvená a zacházela se sebou s velkou tvrdostí a tu samou jsem nabízela i světu. V tomhle nastavení jsem nemohla vidět a už vůbec ne přijmout cokoli hezkého, co mi život nabízel, protože jsem nevěřila, že by se mi něco takového vůbec mohlo stát.

Tyto letité nánosy teď vrstvu za vrstvou postupně odhazuju. A mimo jiné i zvířata jsou mi v tom velmi nápomocná. Ale i když jsou moc fajn a jejich blahodárný vliv na mou osobu je nepopiratelný, zjišťuju, jak velmi jsem ve svém životě postrádala lidi.

A jak velkou radost mi způsobuje, že se mi v něm začínají objevovat.

Čekali jen na pozvání.

Ráda bych teď pomáhala zprostředkovat tyto prožitky těm, kterým by to mohlo být stejně jako mně ku prospěchu. Přede mnou se rýsuje profesní příležitost, která by se mohla stát mostem, jak tyto světy propojit.

Svět lidský s říší zvířat.

Můžeme si totiž vzájemně přinést spoustu dobrého.

Autor: Sylva Řiháková | středa 19.6.2024 8:39 | karma článku: 9,75 | přečteno: 244x
  • Další články autora

Sylva Řiháková

Odpuštění

Po skončení případové konference mne zastavuje na chodbě jeden z členů týmu, který pracuje s lidmi po těžkých úrazech. Dáváme se do řeči. „Některý lidi maj tak strašně těžký osudy, že se sám sebe občas ptám, proč tomu tak je.“

28.6.2024 v 8:01 | Karma: 9,30 | Přečteno: 218x | Osobní

Sylva Řiháková

Porozchodová pouť do vlastního nitra (na cestě do Santiga de Compostely)

Před pár týdny jsem přišla o práci a pár dní nato i o partnera. Věděla jsem, že pokud zůstanu doma, převálcuje mě to a tak jsem sebrala sebe a své zlomené srdce a přinutila se někam vyrazit.

14.6.2024 v 8:00 | Karma: 15,14 | Přečteno: 389x | Osobní

Sylva Řiháková

Jak jsem byla (téměř) napadena na pozici vychovatelky v dětském domově (II. část)

Když jsem jela uprostřed týdne do práce, pípla mi smska od R., v níž bylo kusé sdělení, že v důsledku neplnění školních povinností starších dětí jim až do jejího návratu má být zakázána veškerá elektronika.

28.2.2024 v 16:18 | Karma: 36,09 | Přečteno: 3178x | Diskuse| Společnost

Sylva Řiháková

Jak jsem byla (téměř) napadena na pozici vychovatelky v dětském domově (I. část)

Před časem jsem nastoupila jako vychovatelka v jednom dětském domově. Už při prvním setkání s vedením jsem si vyslechla informace, které byly varovné, ale v co se to celé nakonec vyvrbí, by mě nenapadlo ani v nejhorší fantazii.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 36,38 | Přečteno: 4756x | Diskuse| Společnost

Sylva Řiháková

Psí odcházení

Mám doma téměř 15-tiletého psího seniora. Jedná se o plemeno shiba-inu, o jehož lumpárnách už jsem pár článků napsala. Naštěstí všechny měly šťastný konec. Tohle bude ale trošku jiné povídání.

14.7.2023 v 16:57 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Politici AfD museli před volbou vedení přelézat zátarasy. Odpůrci obsadili ulice

29. června 2024  13:03

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybere nové vedení, o...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

Česko míří k 35stupňové výhni, pak vše spláchnou přívalové deště s bouřkami

29. června 2024  12:47

Přímý přenos První prázdninový víkend bude v Česku tropický. Zatímco sobotní maxima vystoupají na většině území...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 11,40
  • Průměrná čtenost 2647x
Píšu o tom, čím mne život cvrnkne do nosu a mám chuť to sdílet se světem :-) 

Můj kanál na Youtube: www.youtube.com/@Batuzkarka

Pokud Vás v mých článcích něco osloví a budete se o to chtít se mnou podělit, můžete mne kontaktovat zde: s.rihakova@seznam.cz
 
Ať se Vám u mne líbí.

Seznam rubrik