Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Má předseda všech sportovců růžové brýle?

Říká se, že optimista bývá většinou pouze špatně informovaný pesimista. Dovoluji si proto prohlásit, že JUDr.Miroslav Jansta,  historicky první předseda České unie sportů, která nahradila donedávna fungující ČSTV, je právě tím špatně informovaným pesimistou.  Platí to, alespoň podle mého osobního názoru, o jeho nedávném prohlášení z pozice předsedy výkonného výboru České basketbalové federace k začátku nového ročníku Mattoni Národní basketbalové ligy (dále jen MNBL). Cituji: "Myslím, že úroveň soutěže šla v posledních letech nahoru. Budeme se snažit, aby tak tomu bylo i dál."

Nevím skutečně, kde bere pan předseda k takovému prohlášení odvahu, když skutečnost, alespoň taková, jak ji vnímá drtivá většina těch, kteří v basketbalu pracují či se o něj zajímají, je přesně opačná. Troufnul bych si tipovat, že jeho odvaha pramení z pohledu na basketbalovou českou kotlinu přes nymburské brýle.  Ano, přes ně je vše pěkně růžovoučké. Tituly mistrů v Polabí se vrší, mnozí  ani neví, kolik jich „v řadě“ už je, tým pana předsedy si hraje se soupeři „od Šumavy k Hrozenkovu“ jako kočka s myší. Jak by také ne, když  nymburský klub disponuje rozpočtem vyšším, než je součet rozpočtů všech ostatních týmů v MNBL dohromady /a možná by zbylo i na pár týmů 1.ligy/ !!! Jak by také ne, když tím pádem může mít pab předseda v týmu kteréhokoli hráče české ligy, na kterého si ukáže. To, přátelé není závist, to je jen smutné konstatování. Smutné proto, že i při tomto rozpočtu, letos opět navýšenému o nějakých pár miliónů, se několik sezón po sobě nedaří klubu proniknout mezi evropskou super elitu, tedy vybojovat právo startu v Eurolize, což bych osobně všem mým známým a přátelům z řad hráčů, funkcionářů i fanoušků klubu a samozřejmě i panu předsedovi velice přál.

Přes své růžové nymburské brýle pan předseda ČUS i ČBF vidí růst úrovně ligy možná také v účasti reprezentačního týmu trenéra Pavla Budínského na nedávném závěrečném finálovém turnaji ME. Jistě, měl jsem možnost vidět naše zápasy přímo na místě a souhlasím s trenérem, že jsme nebyli do počtu. Vypovídá to ale něco o úrovní MNBL ?  Vždyť z 12 reprezentantů hraje v Čechách jen 5 a z toho 4 byli z Nymburka! A nebyla naše účast „po letech“ umožněna jen díky zvýšení počtu účastníků závěrečného turnaje? Pan předseda snad už zapomněl na důvody, proč se museli z MNBL nedávno odporoučet Nový Jičín nebo Brno, loni Plzeň, letos Chomutov a „hostující“ Levice? Loňské oscilování Prostějova kolem bytí a nebytí bylo veřejně prezentováno v masmédiích, není tajemstvím, že své rozpočty musely výrazně snížit již v průběhu minulé sezóny a znovu i pro nadcházející sezónu jak již zmíněný Prostějov, tak i Pardubice, Děčín a další. A doneslo se panu předsedovi, že některé týmy NBL jdou do sezóny s rizikem, že ji možná finančně nezvládnou? V tom vidí pan předseda progres? Já ne! Ono je snadné vidět věci jen nymburskýma očima, tedy růžově. Realita je ale jiná. Kluby MNBL jen málo hrají se svými odchovanci. Doma prostě není nikdo prorokem, cizí je vždy lepší než vlastní. A cizinci, zvláště ti z Ameriky, jsou vždy lákadlem pro diváky. Ale kvalitní cizí hráč něco stojí. A nejde jen o smluvní odměnu, ale i o ubytování, stravování, pojištění, víza a další výdaje s jejich pobytem spojené. A logicky, je-li málo v pokladně, koupí se druho či třetiřadový Američan nebo „se dá příležitost mladým“.  Ti dychtí po tom splnit si svůj sen a zahrát si ligu, jejich úroveň je však z 99% bohužel na úrovni I nebo II.ligy. Talenty jako Satoranský nebo Veselý či Jelínek se nerodí tak často. Co tedy, podle pana předsedy, zvýšilo v posledních letech úroveň soutěže? Ti méně kvalitní cizinci či ti nezkušení mladí hráči? Nebo ostudné finále play off minulého ročníku?

Chápu, že pan předseda nemůže na dotaz novináře k právě začínající nové basketbalové sezóně v MNBL sdělit to, co by možná měl. Napsal to za něj jeden z těch, kteří chatují o basketbalu: "Co chcete slyšet? Liga stojí čím dál víc za houby, protože kromě nás nikdo nemá prachy, takže to všichni pytlíkují, jak se dá, a snaží se to nějak překlepat. A s ohledem na ekonomickou situaci to hned tak lepší nebude."  Není toto blíže skutečné realitě? Psát o mládežnickém basketbalu jako o základně, která je předpokladem „lepších zítřků“ neboť by z ní  měli vyrůstat noví talentovaní hráči, by zabralo dalších x stránek. Myslím, že si pan JUDr.Jansta ani neuvědomuje, že i zde má, jako předseda, nejen své kompetence ale také svou zodpovědnost. Ne za Nymburk, ale celý český basketbal. Dnes je ale diskuze o MNBL, která odstartuje právě dnes, 12.října.

Věřme, že „bude lépe“. Věřme, že český basketbal není Titanic, kde se na první palubě tančí a popíjí šampaňské i když se loď potápí. Všem, kteří basketbal milujeme, přeji hodně  krásných sportovních zážitků v novém ročníku MNBL.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindra Svojan | sobota 12.10.2013 8:49 | karma článku: 15,98 | přečteno: 631x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

Původně jsem psal článek pro http://www.basketbal-klatovy.cz. Okolnosti, o kterých je zmínka v závěru, mě přesvědčily o tom, že si článek zaslouží své místo na mém blogu.

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07 | Přečteno: 255x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Máme svobodu.

Potřetí v tomto roce byly sportující děti vyhnáni z hal a tělocvičen. Třetímu zavření škol zabránily jen vyhlášené vánoční prázdniny. Vláda má plná ústa nežádoucí vysoké mobility lidí ale MHD je přeplněná a bez jakýchkoli opatření

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

Lékařská komise ČOV a drtivá většina pediatrů varují před tvorbou generace „covidových dětí“. Souboj zastánců „zpřísňování“ a „uvolňování“ graduje. Tisíce úředníků na ministerstvech plodí „úderné nesmysly“ Ztratil se zdravý rozum?

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53 | Přečteno: 329x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Jak je libo. Hitler v lednu a také v prosinci. Heydrich v únoru ...

Nestačily hrnečky, teď už zdaleka ne "naše", ale nevím čí vojsko, vyrukovalo s trhacím kalendářem. Opravdu skvost.

28.5.2020 v 20:07 | Karma: 22,38 | Přečteno: 498x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

Toto je čtení pro trenéry. Pochopí, že „v tom” nejsou sami. Také pro ty, kteří si trenérskou práci malují v růžových barvách „naprosté a oddané součinnosti po linii rodiče – sportující dítě – trenér“.

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04 | Přečteno: 500x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1840x
Jsem z největšího moravského města v Čechách. Kdysi jsem vystudoval VŠ v Liberci a v textilní branži se pohyboval i na vysokých manažerských postech, kromě ČR také například v Alžírsku a Číně. Po roce 2000 jsem se věnoval krizovému manažerství. Na stará kolena jsem vystudoval Trenérskou školu FTVS Univerzity Karlovy a mohu se tedy v posledních letech, s ohledem na finanční nezávislost, věnovat profesionální trenérské a manažerské práci v basketbalu, mé životní lásce.