Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trenére, musíte …!

Toto je čtení pro trenéry. Pochopí, že „v tom” nejsou sami. Také pro ty, kteří si trenérskou práci malují v růžových barvách „naprosté a oddané součinnosti po linii rodiče – sportující dítě – trenér“.

A také pro rodiče těch sportujících dětí. Zde se dozvědí, co vše ještě „jejich“ trenér, kromě toho co po něm požadují oni sami, ještě musí.

Tedy hurá do toho:

Trenére, musíte omluvit našeho Míru, že už potřetí za sebou nepřinesl tréninkový deníček.

Trenére, musíte už přece vědět, že každou první sobotu v měsíci jezdíme celá rodina navštívit moji maminku a tak Petr na ty dva důležité zápasy v sobotu prostě hrát nebude.

Trenére, musíte našemu Pepovi domluvit, aby se zlepšil v té češtině. Musíte mu pohrozit, že ho vyřadíte z týmu. On na vás dá, my to s manželem udělat nemůžeme, to by se na nás zlobil.

Tak přátelé, to je jen takový „malý předkrm“. Nedávno jsem četl, bohužel autora výroku i odkaz na něj jsem již zapomněl, že hlavní příčinou postupné ztráty pozic, které naši sportovci ještě nedávno v evropském či světovém měřítku zaujímali, jsou z velké části rodiče toho zbytku dětí, které ještě sportují. Nejsem náchylný ke generalizaci, tedy házení všech do jednoho pytle. Bohužel, a ještě jednou bohužel, ty dnešní rodiče jsou většinou ještě geniálnější než ti, o kterých jsem psal blog před 5 lety.

Pojďme pokračovat, neboť zdaleka nejsme na konci:

Trenére, musíte tréninky dělat tak, aby se nám z nich nevracel Ládínek unavený a usínal nám, když se jako rodina díváme na Modrý kód.

Trenére, musíte pochopit, že já ani moje manželka jsme nikdy nesportovali. Musíte vědět, že o basketbalu víme jen, že jde o to hodit ten míč támhle do toho koše. Poslal jste nám mail, že náš Vašík má podle Vás talent a tak jsem ho přivedl. A o 1 - 2 měsíce později tentýž otec …Trenére, musíte zásadně změnit strukturu tréninků. Více než tomu driblování a přihrávání se musíte věnovat organizaci hry, musíte ty 10leté kluky naučit nějaké ty akce ….

Trenére, musíte respektovat, že Jirka má poruchy metabolismu a tak ho na tréninku musíte zatěžovat výrazně méně než ostatní. Pozn. Jirka je značně obézní vlivem nadměrné konzumace sladkostí.

Trenére, musíte zajistit, aby se v té Plzni hrálo později. On náš Kryštof si v sobotu rád pospí.

Zdá se vám, že přeháním? Věřte, že ani náhodou. Zde (https://www.bezfrazi.cz/takhle-ne/) najdete až hororový příběh mého mladšího kolegy z jeho působení v jednom renomovaném pražském klubu.

A zde je várka závěrečná:

Trenére, musíte si uvědomit, že o tom, za který tým bude náš Fanda hrát, rozhodujeme my rodiče a nikdo jiný. Tady nejsme ve škole, aby když je třeťák, tak chodí do třetí třídy.

Trenére, musíte chodit na trénink dřív než 20 minut předem. Včera jsme jeli na nákupy, a tak jsme Tomáše vyložili u haly půl hodiny před tréninkem a on tam chudák 5 minut čekal, než jste přišel.

Trenére, musíte si přepočítat tu evidenci docházky. Matyáš v pondělí na trénink nemůže, protože má kroužek, ve středu chodí až na nějaké absence pravidelně a ve čtvrtek má do 16,15 angličtinu, a tak se na trénink v 16,30 už nedostane. Tedy docházka ne 28% ale 94%!

Trenére, musíte koupit pro kluky rozlišovací dresy, aby neměli strach, že doma zapomenou tmavé a světlé tričko, které je nutíte, aby na trénink nosili.

Trenére, musíte akceptovat Vašíkovu hyperaktivitu a nechat mu na tréninku volnost, aby se vyřádil.

Trenére, musíte přece vidět, že …………., je až k neuvěření, co vše musí trenér vidět.

Divíte se mi, a to jsem zdaleka nevyčerpal rodičovský repertoár, že jsem alergický na imperativ „musíte“. Slyším ho stále častěji a častěji a sám sebe se ptám, jak je možné, že všichni ostatní, v drtivé většině jde o ty, kterým bych mohl být nejen otcem, ale mnohým i dědou, vědí lépe než já, co všechno vlastně musím. Čest těm rodičům, od kterých jsem "musíte" nikdy neslyšel !

Trénuji aktuálně 9 - 12 leté kluky basketbal a jde nám to spolu poměrně dobře. Jak v rámci kraje, tak i republiky. Je to už bůhví kolikátá generace, kterou připravuji nejen k basketbalu, ale i k životu. Často se ptám sám sebe, stejně jako to dělá většina mých kolegů, trenérů mládeže, proč to vlastně děláme, když povětšinou od lidí, kteří nikdy basketbal nehráli a o tom, co obnáší trenérská práce, nemají ani tušení, slyšíme jen to, co „musíme“.

Trénovat děti ve věku, kdy se seznamují se sportem jako takovým, vést je přes první záludnosti zvládání potřebných pohybových dovedností, pěstovat v nich lásku ke sportu a pozitivní vnímání týmovosti, společně se radovat z vítězství a společně také překonávat hořkost porážek, věřte, to není práce, to je poslání. A to je i odpověď na to, kde my trenéři nacházíme sílu k překonání toho „musíte“.

Autor: Jindra Svojan | čtvrtek 6.12.2018 11:04 | karma článku: 21,04 | přečteno: 500x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

Původně jsem psal článek pro http://www.basketbal-klatovy.cz. Okolnosti, o kterých je zmínka v závěru, mě přesvědčily o tom, že si článek zaslouží své místo na mém blogu.

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07 | Přečteno: 255x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Máme svobodu.

Potřetí v tomto roce byly sportující děti vyhnáni z hal a tělocvičen. Třetímu zavření škol zabránily jen vyhlášené vánoční prázdniny. Vláda má plná ústa nežádoucí vysoké mobility lidí ale MHD je přeplněná a bez jakýchkoli opatření

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07 | Přečteno: 342x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

Lékařská komise ČOV a drtivá většina pediatrů varují před tvorbou generace „covidových dětí“. Souboj zastánců „zpřísňování“ a „uvolňování“ graduje. Tisíce úředníků na ministerstvech plodí „úderné nesmysly“ Ztratil se zdravý rozum?

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53 | Přečteno: 329x | Diskuse| Sport

Jindra Svojan

Jak je libo. Hitler v lednu a také v prosinci. Heydrich v únoru ...

Nestačily hrnečky, teď už zdaleka ne "naše", ale nevím čí vojsko, vyrukovalo s trhacím kalendářem. Opravdu skvost.

28.5.2020 v 20:07 | Karma: 22,38 | Přečteno: 498x | Diskuse| Politika

Jindra Svojan

Rentiér Bohuslav Sobotka aneb 12 let v první linii

„Na sjezd nejedu. Za ČSSD jsem bojoval dlouhých 28 let, z toho 12 let v první linii. Teď už je tento úkol především na nové politické generaci,“ odůvodnil Sobotka svou neúčast v Hradci.Králové.

22.2.2018 v 9:07 | Karma: 38,43 | Přečteno: 1819x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1840x
Jsem z největšího moravského města v Čechách. Kdysi jsem vystudoval VŠ v Liberci a v textilní branži se pohyboval i na vysokých manažerských postech, kromě ČR také například v Alžírsku a Číně. Po roce 2000 jsem se věnoval krizovému manažerství. Na stará kolena jsem vystudoval Trenérskou školu FTVS Univerzity Karlovy a mohu se tedy v posledních letech, s ohledem na finanční nezávislost, věnovat profesionální trenérské a manažerské práci v basketbalu, mé životní lásce.