Má předseda všech sportovců růžové brýle?

Říká se, že optimista bývá většinou pouze špatně informovaný pesimista. Dovoluji si proto prohlásit, že JUDr.Miroslav Jansta,  historicky první předseda České unie sportů, která nahradila donedávna fungující ČSTV, je právě tím špatně informovaným pesimistou.  Platí to, alespoň podle mého osobního názoru, o jeho nedávném prohlášení z pozice předsedy výkonného výboru České basketbalové federace k začátku nového ročníku Mattoni Národní basketbalové ligy (dále jen MNBL). Cituji: "Myslím, že úroveň soutěže šla v posledních letech nahoru. Budeme se snažit, aby tak tomu bylo i dál."

Nevím skutečně, kde bere pan předseda k takovému prohlášení odvahu, když skutečnost, alespoň taková, jak ji vnímá drtivá většina těch, kteří v basketbalu pracují či se o něj zajímají, je přesně opačná. Troufnul bych si tipovat, že jeho odvaha pramení z pohledu na basketbalovou českou kotlinu přes nymburské brýle.  Ano, přes ně je vše pěkně růžovoučké. Tituly mistrů v Polabí se vrší, mnozí  ani neví, kolik jich „v řadě“ už je, tým pana předsedy si hraje se soupeři „od Šumavy k Hrozenkovu“ jako kočka s myší. Jak by také ne, když  nymburský klub disponuje rozpočtem vyšším, než je součet rozpočtů všech ostatních týmů v MNBL dohromady /a možná by zbylo i na pár týmů 1.ligy/ !!! Jak by také ne, když tím pádem může mít pab předseda v týmu kteréhokoli hráče české ligy, na kterého si ukáže. To, přátelé není závist, to je jen smutné konstatování. Smutné proto, že i při tomto rozpočtu, letos opět navýšenému o nějakých pár miliónů, se několik sezón po sobě nedaří klubu proniknout mezi evropskou super elitu, tedy vybojovat právo startu v Eurolize, což bych osobně všem mým známým a přátelům z řad hráčů, funkcionářů i fanoušků klubu a samozřejmě i panu předsedovi velice přál.

Přes své růžové nymburské brýle pan předseda ČUS i ČBF vidí růst úrovně ligy možná také v účasti reprezentačního týmu trenéra Pavla Budínského na nedávném závěrečném finálovém turnaji ME. Jistě, měl jsem možnost vidět naše zápasy přímo na místě a souhlasím s trenérem, že jsme nebyli do počtu. Vypovídá to ale něco o úrovní MNBL ?  Vždyť z 12 reprezentantů hraje v Čechách jen 5 a z toho 4 byli z Nymburka! A nebyla naše účast „po letech“ umožněna jen díky zvýšení počtu účastníků závěrečného turnaje? Pan předseda snad už zapomněl na důvody, proč se museli z MNBL nedávno odporoučet Nový Jičín nebo Brno, loni Plzeň, letos Chomutov a „hostující“ Levice? Loňské oscilování Prostějova kolem bytí a nebytí bylo veřejně prezentováno v masmédiích, není tajemstvím, že své rozpočty musely výrazně snížit již v průběhu minulé sezóny a znovu i pro nadcházející sezónu jak již zmíněný Prostějov, tak i Pardubice, Děčín a další. A doneslo se panu předsedovi, že některé týmy NBL jdou do sezóny s rizikem, že ji možná finančně nezvládnou? V tom vidí pan předseda progres? Já ne! Ono je snadné vidět věci jen nymburskýma očima, tedy růžově. Realita je ale jiná. Kluby MNBL jen málo hrají se svými odchovanci. Doma prostě není nikdo prorokem, cizí je vždy lepší než vlastní. A cizinci, zvláště ti z Ameriky, jsou vždy lákadlem pro diváky. Ale kvalitní cizí hráč něco stojí. A nejde jen o smluvní odměnu, ale i o ubytování, stravování, pojištění, víza a další výdaje s jejich pobytem spojené. A logicky, je-li málo v pokladně, koupí se druho či třetiřadový Američan nebo „se dá příležitost mladým“.  Ti dychtí po tom splnit si svůj sen a zahrát si ligu, jejich úroveň je však z 99% bohužel na úrovni I nebo II.ligy. Talenty jako Satoranský nebo Veselý či Jelínek se nerodí tak často. Co tedy, podle pana předsedy, zvýšilo v posledních letech úroveň soutěže? Ti méně kvalitní cizinci či ti nezkušení mladí hráči? Nebo ostudné finále play off minulého ročníku?

Chápu, že pan předseda nemůže na dotaz novináře k právě začínající nové basketbalové sezóně v MNBL sdělit to, co by možná měl. Napsal to za něj jeden z těch, kteří chatují o basketbalu: "Co chcete slyšet? Liga stojí čím dál víc za houby, protože kromě nás nikdo nemá prachy, takže to všichni pytlíkují, jak se dá, a snaží se to nějak překlepat. A s ohledem na ekonomickou situaci to hned tak lepší nebude."  Není toto blíže skutečné realitě? Psát o mládežnickém basketbalu jako o základně, která je předpokladem „lepších zítřků“ neboť by z ní  měli vyrůstat noví talentovaní hráči, by zabralo dalších x stránek. Myslím, že si pan JUDr.Jansta ani neuvědomuje, že i zde má, jako předseda, nejen své kompetence ale také svou zodpovědnost. Ne za Nymburk, ale celý český basketbal. Dnes je ale diskuze o MNBL, která odstartuje právě dnes, 12.října.

Věřme, že „bude lépe“. Věřme, že český basketbal není Titanic, kde se na první palubě tančí a popíjí šampaňské i když se loď potápí. Všem, kteří basketbal milujeme, přeji hodně  krásných sportovních zážitků v novém ročníku MNBL.

Autor: Jindra Svojan | sobota 12.10.2013 8:49 | karma článku: 15,98 | přečteno: 631x
  • Další články autora

Jindra Svojan

Chudáci děti

25.3.2021 v 11:57 | Karma: 8,07

Jindra Svojan

Máme svobodu.

18.12.2020 v 13:20 | Karma: 18,07

Jindra Svojan

Vraťte dětem sport!

30.11.2020 v 15:52 | Karma: 15,53

Jindra Svojan

Trenére, musíte …!

6.12.2018 v 11:04 | Karma: 21,04