Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Morálka zemřela. Začíná boj o přežití

      Sobotní pražské protivládní demonstrace, svolané odbory a dalšími dvěma desítkami občanských organizací a iniciativ, se zúčastnili občané ze všech koutů České republiky.  Dav desetitisíců demonstrantů, kteří nejsou spokojeni s vládní politikou, protestoval proti reformám, které vedou naši zemi k hospodářskému úpadku. Obří akce byla součástí kampaně odborů a iniciativ Stop vládě, jejímž cílem je demise koaliční vlády Petra Nečase. Odbory kritizují především zvyšování DPH, nekvalitní důchodovou reformu a zvyšující se nezaměstnanost. Demonstrace v Praze se zúčastnili také zástupci odborů z Vysočiny. Jedním z přímých účastníků pražské demonstrace byl také předseda odborové organizace JITONA, a.s. Jiří Kovář. Položila jsem mu několik otázek.

  

Kolik zástupců z Vysočiny se vypravilo na včerejší demonstraci do Prahy? Jeden téměř plný autobus  odborářů ze společnosti JITONA a.s. vypravil odborový svaz  Dřevo-lesy-voda.  Dva autobusy naplnily politické strany a v ostatních  jeli zástupci dalších odborových organizací.  Z Kraje Vysočina jelo na protivládní protest čtrnáct autobusů,  někteří vyrazili do Prahy auty.

V kolik hodin jste přijeli do Prahy a jak tam vypadala situace? Náš autobus vyjel v 7.15 hodin a v 9.45 hodin jsme byli v Praze. Vyrazili jsme brzy, protože jsme se obávali dopravního kolapsu. Zastavili jsme u Domu odborů na náměstí Winstona Churchilla. Tam směřovali všichni účastníci protestu, přijížděl jeden autobus za druhým.  Kolem 11 hodiny se začal řadit průvod před protestním pochodem. Pochod měl vyrazit v poledne, nakonec se z bezpečnostních důvodů vyrazilo po půl dvanácté. Průvod se vydal ulicí Seifertovou k viaduktu. Pak jsme vyšli  na magistrálu, postupně se dostali do ulice Politických vězňů a pokračovali jsme do Jindřišské. Odtud jsme se přesunuli na Václavské náměstí.

Jaká byla účast na demonstraci? Policie informovala předem, že pro udržení pořádku budou nasazeny stovky policistů, speciální antikonfliktní tým i vrtulník. Docházelo k velkým nepokojům? Odhadem se zúčastnilo kolem 110 tisíc občanů. Byl poměrně klid. K žádným závažným nepokojům a velkým zásahům policie nedocházelo. Demonstranti měli pochopitelně bubínky, hrkačky, píšťaly a dělali mimořádný  hluk. V rukou třímali transparenty se slogany jako „Rozkradli jste kasu, teď táhněte k ďasu!“, „Je na čase vyvětrat“, „Demisi tady a teď“ a další.

Jaká panovala mezi lidmi nálada? Jaké věkové kategorie se zúčastnily protestu? Na protestu bylo také hodně účastníků v důchodovém věku a k velkému překvapení byla obrovská účast mladých lidí. Na lidech byl znát stav naší společnosti. Občané byli extrémně naštvaní, převažovala agresivita, arogance, bezmocnost.  Nálada byla vybičována, na lidech bylo znát, že sociální krize je tady. Morálka zemřela, je to boj o přežití.

Protest vyvrcholil hodinovým shromážděním na Václavském náměstí. Jak to tam probíhalo? Jako jeden z prvních  řečníků  pod sochou sv. Václava vystoupil Jaroslav Zavadil z ČMKOS. Kritizoval vládu za lhostejnost k občanům, neplnění slibů, zvyšování daní a obvinil kabinet z neschopnosti. Když se z pódia ozvaly výzvy po odstavení vlády od moci, zastavení reforem a uspořádání předčasných voleb, celé náměstí propuklo v ohlušující souhlasný křik. Jaroslav Zavadil označil protest za největší protivládní demonstraci od listopadu 1989.

Celá demonstrace měla být ukončena přečtením společného stanoviska, které požaduje   demisi vlády. V kolik hodin byl konec a jak vypadala situace po ukončení demonstrace? Vše bylo ukončeno v půl třetí. Občané cinkali klíči a půlka Václaváku zpívala společně státní hymnu, která celou akci ukončila. Většina odborářů ukončila protest na Václavském náměstí. Někteří však společně se zástupci občanských iniciativ pokračovali k budově České televize a další k budově Úřadu vlády. Téměř hodinu a půl trvalo, než se dav lidí z Václaváku rozešel. 

Autor: Jana SvobodováJana | neděle 8.7.2012 0:00 | karma článku: 19,36 | přečteno: 1988x
  • Další články autora

Jana SvobodováJana

Zažít úspěch, to je pro školáka v první třídě to nejdůležitější

Období nástupu dítěte do školy je velmi důležité pro jeho pozdější školní úspěšnost. V tomto období se formuje vztah dítěte ke škole, jeho motivace, vztah k autoritě, návyky důležité pro školní docházku. Rodiče mají často obavy a stres z toho, jak jejich dítě bude vše zvládat a jak obstojí v kolektivu. V první třídě nejde ani tolik o učení, ale spíše o prožitek úspěchu, o radost a o nadšení.

20.10.2012 v 14:50 | Karma: 6,93 | Přečteno: 715x | Společnost

Jana SvobodováJana

Obyčejná chůze. To je cesta ke zdraví

Dožít se ve zdraví vysokého věku, to si přeje každý člověk. A rozhodně nejde o nedosažitelný cíl. Jenomže stres v práci, málo času a přemíra špatných návyků nám život spíše zkracují. Změnou životního stylu jednoduše překonáme únavu, odbouráme špatné návyky a bez velké námahy budeme žít zdravěji. Základem všeho je však pravidelný pohyb.

23.9.2012 v 10:57 | Karma: 16,71 | Přečteno: 1031x | Společnost

Jana SvobodováJana

Preventivní prohlídky vám mohou zachránit život. A máte je zadarmo

Patříte mezi ty lidi, kteří chodí k lékaři jen s nesnesitelnou chřipkou, úrazem, nebo když vás něco už opravdu bolí? Že ano? Ale to je špatně! Každý dospělý člověk by měl pravidelně absolvovat preventivní prohlídky, i když nemá žádné zdravotní obtíže. Nehazardujte se svým zdravím. Prevence vám může zachránit život. Z veřejného zdravotního pojištění je hrazena celá řada preventivních lékařských prohlídek, na které mají nárok dospělí i děti. Nezaplatíte nic, a přesto dostanete informace, které mají cenu zlata. Seznamte se s vyšetřeními, na které si rozhodně najděte čas.

15.9.2012 v 9:55 | Karma: 8,82 | Přečteno: 929x | Diskuse| Společnost

Jana SvobodováJana

Při dlouhém cestování nám hrozí riziko vzniku žilní trombózy

Chystáte se na dalekou cestu na dovolenou autobusem, autem nebo letadlem? Je sice příjemné část cestování prospat, ale nezapomínejte se také občas protáhnout nebo projít. Jinak vás může postihnout cestovní trombóza, která končívá dokonce i smrtí.

11.8.2012 v 0:00 | Karma: 12,75 | Přečteno: 1263x | Společnost

Jana SvobodováJana

Padesátníci hledají jen obtížně uplatnění na trhu práce

Hodně diskutovaným tématem se v poslední době stává otázka věkové diskriminace, se kterou se můžeme setkávat prakticky všude, především pak v oblasti zaměstnávání. Najít si pracovní místo není dnes vůbec jednoduché pro absolventy škol, mladé ženy s dětmi a pro starší osoby. Obtížnou pozici těch dříve narozených na pracovním trhu potvrzují i statistiky. Mají čas, zkušenosti, kontakty, chuť pracovat. Stejně je nechtějí. Neustále stoupá počet lidí nad padesát let, kteří marně hledají práci.

14.7.2012 v 0:00 | Karma: 20,63 | Přečteno: 1377x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
www.skupinainvaze.estranky.cz

Seznam rubrik