Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obyčejná chůze. To je cesta ke zdraví

     Dožít se ve zdraví vysokého věku, to si přeje každý člověk. A rozhodně nejde o nedosažitelný cíl. Jenomže stres v práci, málo času a přemíra špatných návyků nám život spíše zkracují. Změnou životního stylu jednoduše překonáme únavu, odbouráme špatné návyky a bez velké námahy budeme žít zdravěji. Základem všeho je však pravidelný pohyb.

Jana Svobodová

     Hýbeme se stále méně. Do zaměstnání jezdíme autem nebo hromadnou dopravou, kde svádíme lítý boj o sedadlo. Řada z nás pak v práci obsadí židli až na tři čtvrtiny pracovní doby. Následuje cesta domů. A tam už nás čeká oblíbené televizní křesílko. Ze stereotypní polohy nás vysvobodí až postel a spánek.

S malou nadsázkou by se dalo říct, že dlouhé sezení nás pomalu, ale jistě zabíjí. Mnozí z nás prosedí až čtrnáct hodin denně. Možná si myslíte, že je to lepší, než kdyby jste stáli nebo se pořád někde honili. Není to tak docela pravda, čas strávený na židli může být nebezpečný. Dlouhé sezení není pro člověka zcela přirozené. Prokazatelně ovlivňuje metabolizmus tuků a cukrů a zvyšuje riziko vzniku onemocnění srdce a cukrovky. Když jsme nečinní, naše svaly nevykonávají téměř žádnou aktivitu, která je jinak důležitou složkou regulačních procesů těla. Podle odborníků je posedávání po většinu dne podobně nebezpečné pro zdraví stejně jako kouření! Výrazně se například omezí dýchání, dojde ke zpomalení a snížení plicní ventilace (výměny vzduchu v plicích). Srdce se rovněž přizpůsobí nízkému oběhu kyslíku a omezeným energetickým potřebám organizmu. Tělo se hůř prokrvuje. To velmi negativně ovlivňuje především funkci sezením stlačených vnitřních orgánů: žaludku, žlučníku, ledvin a jater. A na civilizační onemocnění je hned zaděláno! U mozku se sice přechodně zvýší jeho schopnosti, zejména koncentrace. Kvůli omezení činnosti ostatních orgánů se ale dlouhodobě zhorší jeho výživa. Projeví se to zpomalením příjmu živin, krevního a lymfatického oběhu v mozku.

Negativní vliv sezení  bychom měli redukovat pravidelným pohybem během dne. Ani se sportem to ale nepřehánějte. Často se snažíme sezení kompenzovat nárazovou náročnou fyzickou aktivitou. Tím však náš organizmus ještě víc poškozujeme a opotřebováváme. Odnáší to nejen klouby, ale především srdce a cévy. Pro srdce a cévy jsou nejrizikovější výkonnostní sporty – cyklistika, maratón, triatlon. Podle kardiologů je ideální a bezpečná maximálně jedna hodina náročnějšího pohybu denně. Zdravým pohybem je také jízda na kole a plavání.

Pokud máme sedavé zaměstnání, tak stačí třeba jednou za hodinu vstát, sejít z kanceláře po schodech dolů a zase nahoru. A aspoň kus cesty do práce a zpět jít pěšky. Obyčejná chůze je totiž zdravější, než jste si mysleli. Nejjednodušší recept zní: každodenní pohyb na čerstvém vzduchu. Podle průzkumů potřebujeme k tomu, abychom si udrželi přirozené zdraví a kondici, zdolat denně asi šest kilometrů. Většina z nás ale ujde jenom asi jeden a půl kilometru, a to je opravdu hodně málo. Denně bychom měli středně rychlou chůzí strávit v ideálním případě asi jednu hodinu. Chůze ale prospívá nejenom tělu. Lidé, kteří pravidelně chodí na procházky, se dokáží lépe bránit stresu a snáze řeší každodenní problémy.

     Půlhodina chůze ráno, půlhodina večer a mezitím běžné pobíhání.  To je cesta ke zdraví.

Autor: Jana SvobodováJana | neděle 23.9.2012 10:57 | karma článku: 16,71 | přečteno: 1031x
  • Další články autora

Jana SvobodováJana

Zažít úspěch, to je pro školáka v první třídě to nejdůležitější

Období nástupu dítěte do školy je velmi důležité pro jeho pozdější školní úspěšnost. V tomto období se formuje vztah dítěte ke škole, jeho motivace, vztah k autoritě, návyky důležité pro školní docházku. Rodiče mají často obavy a stres z toho, jak jejich dítě bude vše zvládat a jak obstojí v kolektivu. V první třídě nejde ani tolik o učení, ale spíše o prožitek úspěchu, o radost a o nadšení.

20.10.2012 v 14:50 | Karma: 6,93 | Přečteno: 715x | Společnost

Jana SvobodováJana

Preventivní prohlídky vám mohou zachránit život. A máte je zadarmo

Patříte mezi ty lidi, kteří chodí k lékaři jen s nesnesitelnou chřipkou, úrazem, nebo když vás něco už opravdu bolí? Že ano? Ale to je špatně! Každý dospělý člověk by měl pravidelně absolvovat preventivní prohlídky, i když nemá žádné zdravotní obtíže. Nehazardujte se svým zdravím. Prevence vám může zachránit život. Z veřejného zdravotního pojištění je hrazena celá řada preventivních lékařských prohlídek, na které mají nárok dospělí i děti. Nezaplatíte nic, a přesto dostanete informace, které mají cenu zlata. Seznamte se s vyšetřeními, na které si rozhodně najděte čas.

15.9.2012 v 9:55 | Karma: 8,82 | Přečteno: 929x | Diskuse| Společnost

Jana SvobodováJana

Při dlouhém cestování nám hrozí riziko vzniku žilní trombózy

Chystáte se na dalekou cestu na dovolenou autobusem, autem nebo letadlem? Je sice příjemné část cestování prospat, ale nezapomínejte se také občas protáhnout nebo projít. Jinak vás může postihnout cestovní trombóza, která končívá dokonce i smrtí.

11.8.2012 v 0:00 | Karma: 12,75 | Přečteno: 1263x | Společnost

Jana SvobodováJana

Padesátníci hledají jen obtížně uplatnění na trhu práce

Hodně diskutovaným tématem se v poslední době stává otázka věkové diskriminace, se kterou se můžeme setkávat prakticky všude, především pak v oblasti zaměstnávání. Najít si pracovní místo není dnes vůbec jednoduché pro absolventy škol, mladé ženy s dětmi a pro starší osoby. Obtížnou pozici těch dříve narozených na pracovním trhu potvrzují i statistiky. Mají čas, zkušenosti, kontakty, chuť pracovat. Stejně je nechtějí. Neustále stoupá počet lidí nad padesát let, kteří marně hledají práci.

14.7.2012 v 0:00 | Karma: 20,63 | Přečteno: 1377x | Společnost

Jana SvobodováJana

Pojistka na blbost může ušetřit až tisíce korun

Znáte to: Chvilka nepozornosti či trocha nešikovnosti a malér je na světě! A jelikož „za všechno se platí“, většinou nás nepříjemnost ještě přijde pěkně draho. Přitom existuje docela levná možnost vystavit účet za takový „den blbec“ pojišťovně.

12.7.2012 v 0:00 | Karma: 6,68 | Přečteno: 975x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
www.skupinainvaze.estranky.cz

Seznam rubrik