Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zažít úspěch, to je pro školáka v první třídě to nejdůležitější

       Období nástupu dítěte do školy je velmi důležité pro jeho pozdější školní úspěšnost. V tomto období se formuje vztah dítěte ke škole, jeho motivace, vztah k autoritě, návyky důležité pro školní docházku. Rodiče mají často obavy a stres z toho, jak jejich dítě bude vše zvládat a  jak obstojí v kolektivu. V první třídě nejde ani tolik o učení, ale spíše o prožitek úspěchu, o radost a o nadšení.

Jana Svobodová

   Noví prvňáčci zažili svůj velký den – první den ve škole. Někteří ani nemohli dospat, jak se na svůj velký den těšili. To, že se většina dětí do první třídy těší, je přirozený jev. Proto by rodiče měli touhu dítěte po poznání podporovat a rozvíjet, aby jim to jejich prvotní nadšení vydrželo i nadále. 

Vstup dítěte do školy je skutečně  důležitým obdobím v životě celé rodiny. Je to velká a náhlá změna,která pro většinu dětí a rodičů znamená značnou zátěž. Nejedná se jen o změny v požadavcích na výkon a pozornost dítěte, ale také o změnu životního stylu rodiny. Adaptace na školu trvá měsíc až dva, adaptují se děti i rodiče. Pro dítě zahájení školní docházky znamená být delší dobu bez rodičů, přizpůsobení se různým novým prostředím s různými pravidly, zapojení se do poměrně velkého kolektivu stejně starých dětí, podřízení se autoritě cizího dospělého a také větší samostatnost. Hra se postupně mění v povinnosti. Musí splnit zadanou práci, která je navíc hodnocena. Učí se znalostem – číst, psát, počítat a je vedeno k osvojování životních dovedností – ke spolupráci, schopnosti kompromisu, sebehodnocení, samostatnosti v jednání, aktivnímu přístupu a zodpovědnosti. Dítě se často samo srovnává s ostatními. To může velmi narušit jeho sebedůvěru, může mít pocit, že to nezvládne a příliš brzy rezignuje. Proto je potřeba chválit a chválit, upozorňovat na to, co se povedlo. Zažít úspěch, to je v první třídě to nejdůležitější!

 

Na několik otázek týkajících se zahájení školní docházky u dětí mi odpověděla  psycholožka PhDr. Miluše Němcová, která je ředitelkou Pedagogicko–psychologické poradny v Třebíči.

 

Jak se tedy efektivně připravovat s prvňáčkem do školy a co je důležité pohlídat? Příprava do školy by u žáka 1. třídy určitě neměla trvat déle než půl hodiny. Důležité je pro malého školáka vytvořit doma vhodné pracovní prostředí – dítě by mělo mít svůj pracovní koutek, v něm stůl a židličku výškově podobné jako má ve škole. U čtení a psaní i doma musí sedět hezky rovně, s nohama opřenýma celými chodidly o zem. Musí-li už dítě dělat úkoly u velkého stolu, doporučuji podstrčit alespoň stoličku pod nohy. Na domácí přípravu by dítě mělo mít klid, ne vedle puštěné rádio nebo televizi. Pokud to jde, je dobré vyloučit z dosahu i malého sourozence. A hlavní je – dítě přípravou nepřetížit. Práce musí být svižná, efektivní. Žádné „psaní na nečisto“, zbytečné přepisování či zdlouhavé procvičování nových dovedností.

Jak tedy malého školáka motivovat, aby měl z chození do školy radost? Je potřeba se o školní práci dítěte zajímat. Prvňáček bývá často nadšený z toho, co se ve škole dělo a co nového se naučil. Vyslechněme ho trpělivě, prohlédněme všechny jeho výtvory a hlavně je pochvalme. Většinou si pochvalu zaslouží. Přece jako rodič dobře poznáme, kolik úsilí ke splnění úkolu dítě vynaložilo. A i když výsledek není stoprocentní, buďme velkorysí. Žádný učený z nebe nespadl.  Od toho přece chodí dítě do školy, aby se postupně vše naučilo. A něco prostě může trvat déle a dá mu to víc práce. Zvlášť psaní dovede některé děti pořádně potrápit. Kdyby se přece něco dlouho nedařilo, jsou zde odborníci, kteří pomůžou. Pedagogicko-psychologická poradna je zařízení určené k tomu, aby pomáhalo řešit problémy spojené se školou a vzděláváním.

V čem být důsledný a v čem naopak nechat malá rozhodnutí na dítěti? Je dobré vytvořit si pravidelné denní rituály. To jsou denně se opakující sledy činností, které nám svým zautomatizováním postupně ušetří spoustu času. Řád dětem prospívá a ve svém důsledku jim poskytuje pocit bezpečí – vše se stále opakuje, život je tedy v pořádku. Takže naučte dítě dodržovat rituály: po příchodu ze školy se převléct, pak umýt, chvíli si pohrát, odpočinout. Pak nejlépe vždy ve stejnou dobu sednout k úkolům. Vyndat z tašky věci, uklidit nepotřebné, nachystat pomůcky na další den atd. Nic se neodkládá, neodmlouvá se, nediskutuje. Na druhou stranu ale trocha demokracie také neuškodí. I malé dítě si může rozhodnout, jestli si vezme toho dne do školy modré nebo žluté tričko. Jestli nakreslí obrázek pastelkami nebo třeba fixy. Postupně, s ohledem na věk, na něj klademe možnost rozhodování ve vážnějších věcech a také ho připravujeme na to, že za svá rozhodnutí musí nést i důsledky.

Jaké nároky jsou v první třídě na dítě kladeny, jaké návyky a povinnosti by mělo mít dítě zažité z domova? Dítě, které před vstupem do školy chodilodo mateřské školy, zvládá nároky 1. třídy většinou bez problémů. Již ve školce se naučilo podřizovat se určitému režimu, pokynům zadávaným paní učitelkou. Naučilo se spolupracovat s ostatními dětmi. Umí se postarat o své věci a o základní potřeby, nebojí se mluvit s dospělými osobami. Podporou, které se předškolákovi dostalo doma ze strany rodičů, se u něj upevnila přiměřená sebejistota a víra ve své schopnosti. Jeho sebedůvěra a sebeúcta mu umožní ve škole dobře pracovat, komunikovat  s ostatními a také zabrání tomu, aby si třeba nechal beztrestně od někoho ubližovat. Z domova by mělo dítě vědět, že všechny děti nemusejí být stejné, některé mají jinou barvu pleti, některé mají různé tělesné nebo zdravotní handicapy. Některé děti mají vše nač si vzpomenou a některé se musejí spokojit s málem. Přesto můžeme být všichni kamarádi, společně si hrát, učit se a pomáhat si navzájem.

Autor: Jana SvobodováJana | sobota 20.10.2012 14:50 | karma článku: 6,93 | přečteno: 715x
  • Další články autora

Jana SvobodováJana

Obyčejná chůze. To je cesta ke zdraví

Dožít se ve zdraví vysokého věku, to si přeje každý člověk. A rozhodně nejde o nedosažitelný cíl. Jenomže stres v práci, málo času a přemíra špatných návyků nám život spíše zkracují. Změnou životního stylu jednoduše překonáme únavu, odbouráme špatné návyky a bez velké námahy budeme žít zdravěji. Základem všeho je však pravidelný pohyb.

23.9.2012 v 10:57 | Karma: 16,71 | Přečteno: 1031x | Společnost

Jana SvobodováJana

Preventivní prohlídky vám mohou zachránit život. A máte je zadarmo

Patříte mezi ty lidi, kteří chodí k lékaři jen s nesnesitelnou chřipkou, úrazem, nebo když vás něco už opravdu bolí? Že ano? Ale to je špatně! Každý dospělý člověk by měl pravidelně absolvovat preventivní prohlídky, i když nemá žádné zdravotní obtíže. Nehazardujte se svým zdravím. Prevence vám může zachránit život. Z veřejného zdravotního pojištění je hrazena celá řada preventivních lékařských prohlídek, na které mají nárok dospělí i děti. Nezaplatíte nic, a přesto dostanete informace, které mají cenu zlata. Seznamte se s vyšetřeními, na které si rozhodně najděte čas.

15.9.2012 v 9:55 | Karma: 8,82 | Přečteno: 929x | Diskuse| Společnost

Jana SvobodováJana

Při dlouhém cestování nám hrozí riziko vzniku žilní trombózy

Chystáte se na dalekou cestu na dovolenou autobusem, autem nebo letadlem? Je sice příjemné část cestování prospat, ale nezapomínejte se také občas protáhnout nebo projít. Jinak vás může postihnout cestovní trombóza, která končívá dokonce i smrtí.

11.8.2012 v 0:00 | Karma: 12,75 | Přečteno: 1263x | Společnost

Jana SvobodováJana

Padesátníci hledají jen obtížně uplatnění na trhu práce

Hodně diskutovaným tématem se v poslední době stává otázka věkové diskriminace, se kterou se můžeme setkávat prakticky všude, především pak v oblasti zaměstnávání. Najít si pracovní místo není dnes vůbec jednoduché pro absolventy škol, mladé ženy s dětmi a pro starší osoby. Obtížnou pozici těch dříve narozených na pracovním trhu potvrzují i statistiky. Mají čas, zkušenosti, kontakty, chuť pracovat. Stejně je nechtějí. Neustále stoupá počet lidí nad padesát let, kteří marně hledají práci.

14.7.2012 v 0:00 | Karma: 20,63 | Přečteno: 1377x | Společnost

Jana SvobodováJana

Pojistka na blbost může ušetřit až tisíce korun

Znáte to: Chvilka nepozornosti či trocha nešikovnosti a malér je na světě! A jelikož „za všechno se platí“, většinou nás nepříjemnost ještě přijde pěkně draho. Přitom existuje docela levná možnost vystavit účet za takový „den blbec“ pojišťovně.

12.7.2012 v 0:00 | Karma: 6,68 | Přečteno: 975x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
www.skupinainvaze.estranky.cz

Seznam rubrik